Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suurtyöttömyys on kansakunnan häpeä

Kuva: Suurtyöttömyys on kansakunnan häpeä

- Tämän hallituksen tärkein tehtävä on saada poistettua maastamme suurtyöttömyys.

Näillä klassillisilla sanoilla tasavallan presidentti Urho Kekkonen ”runnoi” vuonna 1975 hätätilahallituksen, jota johti hänen monikymmenvuotinen luottomiehensä, Lapin läänin maaherra Martti Miettunen.

Suomessa oli 50 000 työtöntä eli ainoastaan kuudesosa nykyisestä määrästä. Mutta tilanne todettiin jo katastrofaaliseksi. Suuri osa nykyisistä päättäjistämme taapersi tuolloin polvihousuisina tai vielä sitäkin pienempinä. Vanhempi ikäpolvi muistaa erinomaisesti tapahtumaketjun. Hallituksen runnomisesta ja Kekkosen päättäväisyydestä jauhettiin kuukausikaupalla. Hätätilahallitukseen kuuluivat sosialidemokraatit, keskustapuolue ja kansandemokraatit sekä kansanpuolueet, rkp ja lkp. Oppositioon jäivät kokoomus, Smp ja Skl. Vaikka hätätilahallituksen tie muodostui kiviseksi, työllisyysasioihin paneuduttiin. 305 päivää pystyssä keikkunut hallitus piti yhteyttä työmarkkinajärjestöihin. Lopullinen eron syy oli jälleen kerran maataloustuottajissa. MTK kieltäytyi osallistumasta maatalouden liikatuotannon markkinointikustannuksiin. Kekkosen toimeksianto oli lyhyt: työllisyyden hoitaminen kuntoon.

Näinä aikoina on hyvä tehdä vertailuja kolmenkymmenenviiden vuoden taakse, koska yhden asian hallituksia ei yleensä rakenneta. Nykyinen hallituksemme on tuuliajolla. Maaliskuun loppuun mennessä jo seitsemää hallituksen jäsentä on vaadittu eroamaan. Lähtöpassit on annettu heistä vain yhdelle, Ilkka Kanervalle. Vaikka hallitus tekisi miten päättömiä ja kansan edun vastaisia ratkaisuja, se istuu sitä tukevammin paikallaan.

Nuorisotyöttömyys pyörii yli 25 prosentin lukemissa. Siis joka neljäs nuori patsastelee työttömänä pitkin katuja; heistä alle 25-vuotiaita yli 35 000. Huikeita lukuja. Työvoimaministeri, vihreiden puheenjohtaja viuruilee harva se ilta televisiossa lausuntoautomaattina. Eräässä haastattelussa hän avoimesti myönsi nuorisotyöttömyyden kasvavan entisestään kesän mennessä. Hän ei edes yrittänyt etsiä vähäisintäkään toimintamallia tai aloitetta työttömyyden helpottamiseksi.

Vaikka hallitukseen osallistuvat puolueet itsenäisesti valitsevat ministerinsä, järjenkäyttö olisi paikallaan. Ministerin tehtävän hoitoa auttaisi varmaan hallinnonalan edes välttävä tuntemus. Valitettavan usein valinnoissa katsotaan pelkästään aluekysymyksiä. Noviisien kannattaisi välttää asettumasta ministerin tehtäviin.

Yhtä mieltä voitaneen olla siitä, ettei nykyinen työvoimaministeri, vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki ole vahvin osaaja vaativalle paikalle. Häneltä puuttuvat suhteet palkansaaja- ja toisaalta työnantajajärjestöihin, mikäli voi luottaa eduskunnan virallisessa matrikkelissa kerrottuihin tietoihin. Sinnemäki ehti vajaan vuoden toimia ennen kansanedustajanuraansa ympäristöministeriössä projektisihteerinä. Huomattavasti paremmin hänet tunnetaan Ultra Bra- yhtyeen ja Kerkko Koskisen levyjen sanoittajana. Tärkeitä hommia nekin, mutta laajempi kokemus työelämän arjesta ei suinkaan haittaisi.

Nykyhallituksen suurimman ongelman muodostavat kankeat suhteet työmarkkinajärjestöihin. Näin käy aina, kun porvarihallitus pitää valtaa. Ylimielinen pääministeri Vanhanen kulkee kuin edes olisi näkevinään palkansaajia. Heidät koetaan lähinnä yhteiskunnan häirikköinä ja ilonpilaajina. Määräajoin ammutaan ilmoille täysin pöhköjä ja valmistelemattomia esityksiä palkansaajien kauhuksi. Aina kun pääministeri reissaa vähän pidemmälle, saakin varautua jymy-yllätyksiin. Vuosi sitten – juuri näihin samoihin aikoihin pääsiäisen tienoilla – ilmeisesti valkoinen lumi sokaisi miehen täysin Kuusamossa ja hän ehdotti eläkeiän rajua nostamista. Tämä olisi toteutettu työmarkkinajärjestöjä tietenkin kuulematta.

Palkansaajajärjestöt reagoivat voimakkaasti yksipuoliseen ja sanelutyylillä tehtyyn ehdotukseen. Etelä-Afrikassa vajaan viikon matkan jälkeen Vanhanen höpisi lakko-oikeuden rajoittamisesta. Uskomattomalta tuntuvat näkemykset lakko-oikeuteen puuttumisesta länsimaisessa demokratiassa – ja vieläpä rauhan aikoina. Miten määritellään esimerkiksi avainalat? Yhteiskunnan jokainen lohko on sen verran erikoistunut, ettei sitä enää Lapualta tuoduilla rikkurikaarteilla pyöritetä, kuten 1930-luvulla.

Vain diktatuurimaissa kansalaiset eivät saa ilmaista mielipidettään työtaistelulla. Haluavatko Vanhanen ja keskustapuolue tuollaiseen yhteiskuntaan? Kaatuneessa Neuvostoliitossakaan ei lakkoiltu. Jos siihen ryhtyi, oli seurauksena useamman vuoden työleiri tai vastaava rangaistuslaitos. Työtaistelujen ja konfliktien välttämiseksi täytyy pitää hyvät ja toimivat järjestöjen välillä.

Varsin sekavaan tilaan on isänmaamme siis saatettu porvarivallalla ja ilman työelämän asiantuntijoita. Mutta sitä paremmin porskuttaa taistolaisuus porvarien tukena. Työministerin isä haikaili vallankumousta. Ja yksi Suomen rikkaimpia miehiä, nykyinen pankki-, vakuutus- ja kartanonherra ei edes muista kuuluvansa em. ääriryhmään.

Seppo Saari

7.4.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva