Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Pohjanoteeraus on tunnustettava

Kuva: Katsomosta: Pohjanoteeraus on tunnustettava

Suomalainen hiihtokausi päättyy virallisesti Kontiolahden maastohiihdon SM-kisoihin viikonloppuna. Toki talven rääppiäiskisoja käydään vielä juhannukseen saakka Saanalla ja nyt vaikuttaa siltä, että maakuntaviestit voitaisiin hyvin luistella hyvin Aprillipäivänä – lunta riittää ihan kaupungin keskustassa.

Suomalainen hiihtokausi – se on sanana ihan hieno, mutta saavutuksiltaan niin onneton, että aivan hyvin sitä voidaan luonnehtia vuosien pohjanoteeraukseksi. Pohjanoteeraus, vaikka mukaan lasketaan jopa Lahden MM-kisat 2001.
Koskahan Suomessa tulee taas se aika, että hyviä valmentajia arvostetaan riittävästi. Ellei Suomesta sellaisia löydy, niin apu on lähellä. Norjalainen maastohiihdon päävalmentaja Magnar Dalen oli vain päällepäsmäri, sillä lähes jokaisella hiihtomme huipulle laskettavalla hiihtäjällä oli oma henkilökohtainen valmentaja. Uransa tähän kauteen lopettavalla Virpi Kuitusella niitä oli jopa kaksi – ikään kuin ympärivuorokautinen päivystys!
Se tiedetään, että jossain on menty pieleen – ja pahasti, sillä takavuosien alppimaana ja jääkiekon Aurinkokuninkaastaan tuttu Ranska komeilee sekä maasto- että ampumahiihdossa maailman huipulla.
On lähes käsittämätöntä, että Suomen ja Norjan vuosikausia hallitseman yhdistetyn maailmancupin vie nimiinsä Jason Lamy Chappuis (FRA) ja vielä ylivoimaisesti. Ja Ostos-teevee jatkaa – eikä siinä vielä kaikki.
Miesten maastohiihdon maailmancupin viidennellä sijalla on hiihtäjä suuresta tuntemattomuudesta – Maurice Manificat. Hänen maanmiehiään vilkkui myös melkoisen paljon maailmancupin kärkipäässä – ja aina yleensä suomalaisten edellä. Kyse on siis pohjoismaisesta lajista.
Jotta lunta tulisi tupaan kunnolla, niin otetaan vielä ampumahiihdosta nimi Martin Fourcade (FRA), ja lähes yhtä hyvä kaksoisveli Simon, niin tuhkaa passaa ripotella. Martin keräsi 681 maailmancupin pistettä ja vertailun vuoksi Paavo Puurunen (FIN) 83 pistettä. Mikäli siis ammattitaitoa laduille haetaan, niin katseet kannattaa kääntää Ranskan suuntaan. Osaavat siellä jotain mitä meillä ei ole oivallettu ja piste.

Oppia etsimässä
Suomalaisia mäkihyppyvalmentajia on eri maiden päävalmentajina melkoinen joukko. Nimet Mika Kojonkoski, Kari Ylianttila, Pekka Lepistö, Ari-Pekka Nikkola ja Pekka Niemelä ovat varmasti lajia seuraavien tuttuja. Lepistö ei tosin ollut Puolan päävalmentaja, mutta maan parhaan hyppääjän, Adam Malyszin henkilökohtainen valmentaja. Nyt voi Hannu Jortikan tapaan todeta, että kaks´ olympiahopeaa, hei. Lisäksi Adam keräsi maailmancupin pisteitä yksin kuin Janne Ahonen ja Harri Olli yhteensä.
No, Ranskasta kutsuttiin Niemelä päävalmentajan tontilta takaisin kun Janne Väätäinen pyrkii Japaniin kalifiksi Ylianttilan paikalle.
Mutta, ehkä kulunut talvikausi on näyttänyt, että nimenomaan pohjoismaisten lajien puolella Suomi tulee nyt resiinalla. Ulkomaista apua todella kaivataan, kun näissä lajeissa Ranska, Puola, Itävalta sekä Sveitsi menevät jo Sotshin tahtiin. Suomi ei perävaunussa ehdi edes niihin kisoihin, elleivät nuoret lupaukset Kerttu Niskanen sekä Krista Lähteenmäki pääse kunnon valmennukseen vailla taloushuolia. Silloin voisi juuri ehtiä huipulle Venäjän kisoissa 2014.
Korutont´ on kertomaa.

Tosipelit alkavat
Edelleen Suomen SM-liigasta puhuttaessa, käytetään kulunutta ilmaisua, että nyt vasta ne tosipelit alkavat. Eli jokainen joukkue maksatti 58 harjoitusotteluaan kannattajillaan ja vasta sitten alkavat pelaamaan tosissaan.
Ei homma toki käytännössä näin ole, mutta kaikkensa tuon käsityksen eteen on myös SM-liiga tehnyt. Hieman ennen kauden alkua SM-liigan tv-oikeudet polkaistiin kuin tyhjästä synnytetylle URHOtv:lle ja sitten ei muuta kuin maksukortteja kauppaamaan.
Kun kaikki jääkiekon ihastelijat – niitähän Suomessa riittää – oli saatu hankkimaan oma urhokortti, niin sitten jysäytetään uusi pommi. Tällä maksukortilla voi seurata niitä SM-liigan tosipelejä ihan välieriin asti, mutta ähäkutti, kun finaalit alkavat, niin ei muuta kuin korttiostoksille, koska taas polkaistiin uusi maksukanava – Nelonen Sport Pro. Mikäli haluat nähdä SM-liigan finaalit suorina lähetyksinä, niin sitten pitää maksuboksissa olla Viasatin reviiriin kuuluva kortti.
Tässä hämmentävässä hullunmyllyssä SM-liiga hankki itselleen tietenkin pelimerkkejä kunnolla, mutta kun finaalipelit alkavat (22. huhtikuuta), niin näet kyllä nämäkin ottelut nykyisillä korteillasi, mutta jälkilähetyksenä!
On lähes täysin mahdoton homma selviytyä jälkilähetykseen asti niin, ettei joku hyvistä ystävistä höläytä lopputulosta heti kun on sen itse nähnyt ”kapitalistikanavaltaan”. Jos finaalisarja venyy seitsemään otteluun, niin otan erittäin mielelläni vastaan tiedon siitä, kuka jääkiekon ystävä on pystynyt seuraamaan finaalit jälkilähetyksenä – siis lopputulosta tietämättä. Mikäli tällainen fakiiri löytyy, niin hänen käyttämänsä systeemi on ehdottomasti julkistamisen arvoinen.
Seikka on saletti.

Villi kortti
SM-liiga keksi täksi kaudeksi hienon uuden nimityksen entisille säälipleijareille. Nyt Tappara, Blues, Kärpät ja Jokerit pelasivat Villi kortti kierrokset. Parhaassa tapauksessa villikortti-pelit ovat jo ohi, mutta on mahdollista, että tänään vielä pelataan kolmas ottelu joko Espoossa tai Tampereella.
Mistähän tuo villi kortti -systeemi lie keksitty? Esimerkiksi tenniksessä johonkin isoon turnaukseen järjestäjät voivat kutsua pelaajan mukaan villillä kortilla. Mutta SM-liigassa joukkueet ovat 58 ”harjoitusottelua” SM-liigan runkosarjan nimellä kulkevassa kiekkoliigassa ansainneet pelaamalla – eivätkä todellakaan saaneet sinne villiä korttia ulkopuolelta.
Villit kortti-kierrokset ovat siis SM-liigan virallinen nimi näille säälipleijareille. Tosin moni jääkiekon ystävä käyttää niistä nimeä, pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelut, joka kuulijan korvaan kuullostaa jopa järkevältä. Ehkä näin ajattelevat näistä peleistä myös päävalmentajat Hannu Jortikka, Mikko Saarinen, Petri Matikainen sekä Mikko Haapaniemi?
Mutta villillä kortilla kaksi seuraa jatkaa SM-liigan tosipelejä.
Eikö olekin mielenkiintoista?

Suomea ristiin rastiin
Suomen miesten Jääkiekkoleijonat suomalaisten analyytikoiden täysin väärällä pelitavalla Vancouverin taliolympialaisten pronssimitalille – kaikki parhaat paikalla – luotsannut päävalmentaja Jukka Jalonen kiertää melkoista tahtia ympäri Suomea näiden tosipelien aikana.
Jalonen hakee pelaajia Saksan Kölnissä ja Mannheimissa (vasta) 7-13. toukokuuta pelattaviin lajin MM-kisoihin. Tuntuisi kuin aikaa olisi vaikka kuinka ja paljon, mutta hommassa päästään oikeaan valoon kun muistetaan se, että tämän kauden Kanada Maljaa kantava joukkue – eli Suomen mestari – on nopeimmallakin mahdollisella (neljä voittoa putkeen) aikataululla tiedossa vasta 27. huhtikuuta.
Tosin Jalonen valotti hommaa Helsingin infossa niin paljon, että MM-kisoihin on ollut yllättävän paljon kiinnostusta myös rapakon takana. Esimerkiksi Mikko Koivu sekä Jussi Jokinen tulevat, jos kutsu kuuluu. Saku Koivu ja Jere Lehtinen ovat jo kaikkensa Leijonille antaneet, joten muutama nuori kotimaan lupaus kisoihin – nimiäkin tulee: Mikael Granlund, Sami Vatanen sekä Jori Lehterä. Siitä ei ole – kuten tv-kommentaattori Mika Kortelainen ilmituo – kahta sanaa!

Tapahtumaa riittää mutta tilaa ei
Toisaalla lehdessä pitäisi olla viikonlopun Satakunnan tarjonnasta juttua, mutta lisätään sakkiin ilman muuta jo tänään kello 19 alkava MTV3 MAXilla nähtävä Boxing Night. Raskaansarjan suuri lupauksemme Robert Helenius on matkalla kohti suuria seteleitä, mikäli tänään voittaa Gbenga Olokoun, metalliasentajan Nigeriasta. Eva Wahlström tekee ammattilaisdebyyttinsä illalla ja kaikki tämä suorana maksukanavalla.
Kuten sitten sunnuntainen Australian GB samalta kanavalta alkaen kello 9. Mukana on Soft Lotus-tallissa ajava Suomen nopein Heikki.
Ihanan Emboa!

Jarmo Liuhala

26.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva