Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valintoja ja päätöksentekoa

Kuva: Valintoja ja päätöksentekoa

Ei liene kenellekään enää epäselvää, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seuraavaksi arkkipiispaksi on valittu Turun nykyinen piispa Kari Mäkinen. Olen aivan vakuuttunut, että valinta oli varsin oikea.

En lähde tässä kolumnissani hyveläläistä naapurinmiestä nyt sen enempiä kehuskelemaan, mutta sen verran voin sanoa, että kyllä on ”kaikin pualin mallikelpoinen ja lukenu miäs”. Pikkuisen kuitenkin hävettää, että Mäkisen kannatus ”omilta kulmilta” jäi niin heikoksi. Ehkä kaikki äänestäjät eivät olleet häneen vielä tarpeeksi syvällisesti päässeet tutustumaan.
Monelta taholta on kuulunut yhä selvemmin, että kirkkoa pitäisi uudistaa. Miikka Ruokasessa moni näki jopa hieman epärealistisenkin kirkon uudistajan tahtoa. Mäkisen tapa uudistaa kirkkoa saattaa olla maltillisempi ja tulee perustumaan aivan varmasti ”tutkittuun” tietoon. Mäkisellähän on kovasti tutkijan taustaa harteillaan, mikä on kyllä mielestäni varsin erinomainen lähtökohta hänen tulevalle työlleen.

Miten sitten kirkkoa tulisi uudistaa? Kari Mäkinen sanoi eräässä julkaisussaan, että kirkossa on tällä hetkellä paljonkin erilaisia haasteita. Hänen mielestään eräs pitkällä tähtäimellä mietittävä asia on se miten elää monikulttuurisessa ja –uskontoisessa Suomessa. Erilaisuuden kohtaaminen, yhdessä elämisen haaste ja hyväksyminen on tätä päivää. Ei ole enää tavatonta kohdata omalla työpaikalla, koulussa, päiväkodissa tai vaikkapa harrastuksissa eri maan, kulttuurin ja eri uskontojen parista tulevia ihmisiä.
Tänä kiireisenä ja yhä vaativampana aikana kuitenkin moni ihminen myös hakee lohtua ja kuuntelijaa seurakunnasta. Seurakunta on monelle ihmiselle myös hiljentymisen paikka. Olisikin tärkeätä muistaa, että uudistetaan kirkkoa miten tahansa, kynnys kirkkoon tulisi pitää mahdollisimman matalana.

Syksyllä 2010 järjestetään jälleen seurakuntavaalit. Vaaleissa valitaan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi seurakuntien päätöksentekijät. Seurakunnan päätöksenteko ei juurikaan poikkea kaupungin päätöksenteosta. Suuri osa seurakunnan luottamushenkilöistä on mukana myös kaupungin luottamustehtävissä.
Seurakunnassa päätöksentekohierarkia menee kutakuinkin samoin, kuin kaupungin päätöksentekohierarkia.
Seurakunnassa ylimpänä päätöksentekoelimenä on kirkkovaltuusto aivan kuten kaupungeissa kaupunginvaltuusto ja kunnissa kunnanvaltuustot. Seurakuntaneuvosto ja yhteinen kirkkovaltuusto päättävät seurakuntayhtymiin kuuluvissa seurakunnissa. Yhteistä seurakuntaneuvostoa taasen voisi luonnehtia kuntaorganisaatiossa kaupunginhallituksen kaltaiseksi. Näissä elimissä päätöksentekijät ovat yhtä lailla luottamushenkilöitä. Kummallista kyllä nämä poliittisella mandaatilla toimivat ja valitut henkilöt kaupungin luottamustoimissa ikään kuin muka ”unohtavat” poliittisen mandaattinsa seurakunnan luottamustehtävissä. Höpön, höpön. Kokemuksesta voin vakuuttaa, että kyllä poliittinen ideologia näkyy yhtä lailla seurakunnan päätöksenteossa. Ei se tunnu mihinkään häviävän seurakunnan luottamustehtäviä tehdessä.

Oma ”seurakuntasuhteeni” alkoi toimiessani ensin vapaaehtoisena seurakunnan eri toimintamuodoissa. Nyt olen toiminut seurakunnassa jo useamman vuoden myös luottamushenkilönä. Toiminta on ollut pääasiassa mielenkiintoista ja antoisaa. Joskus kuitenkin tulee mieleen, että kirkko puksuttaa joiltakin osin ainakin sata vuotta jälkijunassa suhteessa muuhun maailman kehitykseen. Siinä mielessä kirkon uudistaminen monessa suhteessa on varsin tervetullutta.
Äänestysiästä keskusteltiin ennen uuden lain voimaantuloa laajasti. Joidenkin mielestä nykyisen päätöksen mukainen äänestysikä on liian varhainen. Miten sitten nuori voisi saada tietoa seurakunnan päätöksenteosta? Mielestäni rippikoulussa voisi hengellisen kasvatuksen lisäksi ottaa osaksi ”opetussuunnitelmaa” seurakunnan organisaation ja päätöksenteon tutuksi tekeminen.
Tämän vuoden vaalit ovat siis ensimmäiset, joissa äänensä voi antaa henkilö, joka on täyttänyt 16 vuotta 14.11.2010 mennessä. Tämän lisäksi henkilön tulee olla liittynyt kirkkoon. Vuoden 2010 seurakuntavaalit ovat isänpäivänä 14.11.

Marraskuun seurakuntavaaleja kannattaa jo pikku hiljaa alkaa suunnitella. Jos tuntee itse kiinnostusta seurakunnallisiin asioihin, tai haluaisi tutustua tarkemmin seurakunnassa tapahtuvaan päätöksentekoon, kannattaa harkita ehdokkuutta seuraavissa seurakuntavaaleissa. Kannattaa myös kysellä ystäviltä josko heillä olisi innokkuutta toimia seurakunnan päätöksenteossa. Seurakunnan päätöksenteko kaipaa mukaan uusia, aidosti sitoutuneita ja rohkeita demaripäättäjiä.

Sonja Myllykoski

26.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva