Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Energiakeskustelu varasti päähuomion Rauman Kotkapäivillä

Kuva: Energiakeskustelu varasti päähuomion Rauman Kotkapäivillä

Vaikka Satakunnan ja Pohjanmaan Nuorten Kotkien piirit koettivat rakentaa Raumalla järjestetyt Kotkapäivät merellisyyden, pitsin ja Vanhan Rauman ympärille, energia-asiat nousivat viikonlopun ykkösasiaksi.

Tästä piti huolen Olkiluodon ydinvoimalan vierailukeskuksen näyttely, mutta myös kansanedustaja Antti Vuolanteen alustus ihmisen jättämästä hiilijalanjäljestä, ja miten sen suuruuteen jokainen ihminen voi vaikuttaa.
Vuolanne puhui kierrätyksen, eli tuotteiden uudelleen käyttämisen puolesta ja antoi käytännön esimerkkejä, kuinka jokainen voi itse vaikuttaa kasvihuonekaasujen vähentämiseen.
Kun Vuolanne totesi kasvien syövän haitallista hiilidioksidia, annettiin salista ohje viedä kasveja eduskunnan kyselytunnillekin, koska ne tykkäävät, että niille puhutaan.
Kun Vuolanne kysyi, kuka tietää, mitä puun istuttaminen tarkoittaa, nelivuotias Veeti valisti sen tarkoittavan sitä, että pitää mennä puun juurelle rauhoittumaan, kun äiti käskee.

Toisenlaista energiakeskustelua syntyi ydinvoimalan vierailukeskuksen näyttelyn näkemisen jälkeen. Kaikkiin näyttely teki vaikutuksen.
Jonkun mielestä kohokohta oli se, kun sai polkupyörällä polkemalla lampun, tuulettimen, sähkövatkaimen tai porakoneen pyörittämiseen tarvittavan virran kehitettyä. Jonkin toisen mielestä hienointa oli hissi, joka mihinkään liikkumatta antoi vaikutelman, että sillä mentiin 500 metrin syvyyteen maan alle.
Jollekin taas teki vaikutuksen se, kun he pääsivät tirkistelemään kuvayhteyden kautta, millaista työtä ja millaisessa ympäristössä työtä tehdään. Myös luonnollista kokoa oleva Einstein-nukke tai ydinvoiman tuotannosta kertova filmi tekivät erilaisen vaikutuksen.

Jokainen Raumalle tuleva matkailijahan koetetaan raahata tutustumaan Unescon maailmanperinnekohteeseen, Vanhaan Raumaan. Sinne rahdattiin Kotkatkin.
Lopputulos oli kuitenkin ennakkoluuloisimmallekin yllätys. Historia tuotiin Kotkille Ruuti Raijan ja Köysi Keken merirosvohahmojen rooliopastuksella esiin tavalla, josta saivat tartuntapinnan myös nekin, joita historia ei yleensä kiinnosta.
Historiaa tarjottiin enemmänkin. Rauman toinen tutustumiskohde oli Merimuseo, jossa entisajan raumalaista merenkulkua esiteltiin osaksi leikinkin kautta.
Naapurikunnan, Eurajoen puolella merelliseen elementtiin tutustuttiin 1950-luvun kalastajakylän toimintojen kautta. Silloin kalastajan torpassa ei ollut sähköä, eikä vesijohtoa ja melkein kaikki ruokatarpeet tuli omasta takaa.

Jouko Veijonaho

23.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva