Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Olipa päätöksessäkin yllätyksiä

Kuva: Katsomosta: Olipa päätöksessäkin yllätyksiä

Jääkiekon SM-liigan runkosarja päättyi lauantaina jopa osittain yllätyksellisissä merkeissä. Vähän kuin vesi kielellä odotteli, että kautensa lopettaa ainakin yksi hurjasti satsannut joukkue. Lähinnä ajatuksissa siinteli sen olevan Jokerit, joka veti kautensa läpi omiin nuoriin sekä kotimaisiin voimiin luottaen. Ei vaiskaan, juuri Jokerit oli kauden ehdoton sillisalaattijoukkue, joka ensimmäisenä erottivat valmentajansa, unohti antaa nuorille pelaajilleen kokemusta liigatasolta ja hankki kaiken lisäksi vielä kauden kestäessä kallispalkkaisia ikämiestason pelaajia. Että, sillä lailla, sanoi Tarva!

Tosin Jokerit voitti viimeisellä kierroksella runkosarjan kakkoseksi sijoittuneen KalPan, joka oli kyllä niin kova meriitti, että sillä noustiin niin sanottuihin säälipleijareihin. Mutta voi olla, että tästäkin riittää iloa vain torstaihin asti, sillä kotiedun turvin villi kortti –kierrokselle lähtevä Tappara voi lopettaa myös narripaitojen kauden ensi torstaina. Sama voi tapahtua myös toiselle, rajusti kauteen satsanneelle seuralle, Oulun Kärpille. Myös Kärpät ehti erottamaan ennen runkosarjan loppua valmentajansa ja nyt sillä on kaadettavana Espoon Blues. Mutta siis jo torstaina SaiPa, Pelicans sekä Ässät saavat lisää kavereita korttirinkiin.
Käsittämättömintä tosin oli Porissakin hienosti pelanneen SaiPan romahdus viimeisellä kierroksella Ilvekselle kotonaan 1-5. Ilveksen – joka muuten myös erotti valmentajansa – peliä Lappeenrannassa johti itse Raimo Helminen, sillä Juha Pajuoja oli junioripuolen hommissa lauantaina. Raipe taisi henkisellä olemuksellaan tuoda voimaa Ilvekseen – huutamalla hän ei sitä arvattavasti kuitenkaan tuonut. Mutta onhan Ilves hyvä joukkue, jonka sekoilut kauden mittaan tulevat heti Jokerien perään kakkossijalla.
Silti hieman ottaa jopa Ari-Pekka Selinin sekä Ari Santasen – molemmat porilaislähtöisiä – valmentaman SaiPan puolesta niin kutsutusti pannuun. Eikä vähiten siksi, että hyötyjä oli kymmenen liigajoukkueen puolestapuhuja Jokerit!

Länsirannikon kohtaaminen
Rauman Lukko oli kauden mittaan sellainen väriläiskä – nimenomaan positiivisessa mielessä – että nyt toivoo pudotuspelien kestävän aina finaalitappiin. Se ei ole missään vaiheessa edes mahdoton ajatus, sillä parhaimmilla Lukko pelaa sellaista jääkiekkoa jota vastustajan on vaikea murtaa.
Vaikka joku voisi nyt tuoda esiin nimen Petri Vehanen, niin kyllä totuus taitaa sittenkin olla se, ettei Lukko suinkaan pudonnut kärkipaikalta maalivahtiensa – Mikael Tellqvistin ja Antti Raantan – takia, vaan myös Rauman suuntaan iski paha loukkaantumissuma. Ei yksikään liigajoukkue tällä kaudella olisi kestänyt viiden kovan tason pelimiehen pitkäaikaista puuttumista. Siinä oli muuten yksi syy myös Porin Ässien niin kutsuttuun alamäkeen 13. sijalle asti.
Mutta nyt kun Länsirannikon herruutta mitataan jo puolivälierissä, niin ehkä turkulaisille riittää se, että hoitivat David Beckhamin akillesjänteen ja koettavat nyt kaikin keinoin pitää Myllysiltansa Aurajoen yläpuolella.
Rauli Urama tietää kyllä pudotuspelien konseptit, joten ei muuta kuin mitalipeleihin. On niistä ollut jo hieman taukoa Satakunnassa. Tosin viime kauden katastrofia ei kukaan Satakunnassa varmaan enää muista – onneksi!

Ässien kaudessa positiivinen muutos
Vaikka pelillinen menestys ei Porin Ässillä ollut kolmattatoista sijaa parempi, niin paljon seuran tilaisuuksissa käyneenä, voin julkituoda sen tosiseikan, että tämän sekä viime kauden ero mediaa kohtaan oli melkoinen. Tämän kauden Ässien eduksi ja suurena syynä siihen oli tietenkin valmennusjohdon suhtautuminen. Vasta kesällä päävalmentajaksi tullut Pekka Rautakallio pahoitteli jo silloin, että Alpo Suhosen aikakaudella lukkoon lyöty harjoituskauden ohjelma oli alusta lähtien väärillä urilla.
Viime perjantaina Rautakallio pystyi tasan tarkkaan kertomaan harjoitusohjelman sekä pelit ennen ensi kauden SM-liigan alkua, jossa kuulemma avauskierroksella kohtaavat yllättäen Lukko ja Ässät – tällä kertaa Raumalla.
HC Ässät Pori Oy:n puheenjohtajana ensimmäisen liigakautensa johti Mikko Laine. Sekin tuli kauden mittaan selville, että nyt toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki oli se, joka johti seuran ulkoista toimintaa. Yhä vieläkin mietityttää, mitä olisi tapahtunut, ellei ns. urheilutoimenjohtaja Matikainen olisi tehnyt erikoisen kallista sopimusta Kamil Pirosin kanssa? Mikko Laine johtokuntineen oli varmasti isossa roolissa sen jälkeisissä päätöksissä, mutta eivät sitä asiaa missään vaiheessa tuoneet esiin, vaan asioista tiedotti toimitusjohtaja.
Merkittävä seikka.
Neuvottelut ensi kauden pelaajasopimuksista ovat käynnissä ja niiden tuloksia kuulemme sitten myöhemmin. Jotenkin tuntuu, että nyt edetään johdonmukaisesti. Ensi kaudella Ässät on jo kuuden sakissa ja piste.

Pari muutakin ajatusta

Jääkiekon Pelaajayhdistys on saanut SM-liigan kanssa läpi sopimuksen, jonka mukaan seurat eivät pelaa harjoitusotteluja ennen elokuuta. Eli heinäkuu on pyhitetty vielä muille treeneille – toki kai pelaajat sentään jäällä saavat harjoitella, mutta pelit ovat pannassa.
Niinpä tämä sopimus tietää myös sitä, että Rauman Lukon järjestämä Pitsiturnaus pelataankin nyt elokuun ensimmäisenä viikonloppuna, ja silloinhan Pitsiviikko on jo nyplätty!
Viime lauantain runkosarjan viimeisellä kierroksella kauden katsojamäärän kerrottiin ensi kertaa ylittäneen runkosarjassa kahden miljoonan katsojan rajan. Hieman heikonlaisesti näitä lipunmyynnin koukeroita ymmärtävänä pohdin vain sitä, että mistä tiesivät sen miljoonakatsojan osuvan juuri Tampereelle otteluun Tappara-JYP.
Kyllä taksamittarit taisivat olla kohdallaan, koska osasivat jo päivän mittaan pyytää toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorisen Helsingistä käsin kukittamaan tämän Hakametsässä olleen runkosarjan katsojan, joka oli juuri se kahdesmiljoonas (2 000 0000)! Arpa osui naiskatsojan kohdalle.

Talvisarjat alkavat olla pulkassa

Melko moni talvisarja alkaa olla päätöksessään. Tosin SM-liigan finaaliepelien voittaja sekä Kanada Maljan vuodeksi haltuunsa saava seura saattaa olla tiedossa vasta 2. päivä toukokuuta, mikäli finaali pelataan sen pitemmän mahdollisen kaavan (7 ottelua) mukaan.
Silloin ovat monet kesäsarjat käynnissä ja Saksassa pelattaviin jääkiekon MM-kisoihin on aikaa enää neljä täyttä arkipäivää. Jos täyden finaalisarjan pelanneista joukkueista valitaan vielä pelaajia Saksan kisoihin, niin kyllä nämä tietävät pelanneensa taas kauden jääkiekkoa.
Pelaajayhdistyksen vaatima neljän viikon kesälomakin menee poikki kisojen ajaksi.
No, nyt ei lie yhtä värikästä liigakarsintaa odotettavissa kuin viime kaudella. Ilves niissä pelaa varmasti ja Mestiksen mestaruus taitaa mennä Jokipojille Joensuuhun. Silti ei Jokipojistakaan taida olla vastusta Ilvekselle. Mielenkiintoista olisi toki nähdä, mitä JYPin farmiseura D-Team (Diskos) tekisi jos sattuisi tästäkin tilanteesta nousemaan liigapaikalle.
Jyväskylästäkin pitäisi myydä pari kivitaloa, kuten Turusta viime keväänä karsintojen aikaan luvattiin tehdä.

Mestarien Liiga
Jalkapallon Mestarien liigassa on enää kahdeksan joukkuetta jäljellä ja varsin mielenkiintoiset otteluparit arvottiin. Kovimmat otteluparit ovat Bayern München ja Manchester United sekä Arsenal ja Barcelona. Kaksi mahtavaa tippuu varmasti.
Varmaa on, että ManU ja Barcelona voivat nyt kohdata vasta finaalissa, joka muuten pelataan Real Madridin kotistadionilla. Neljän joukossa on varmasti yksi Ranskan joukkue, sillä Bordeaux ja Lyon arvottiin vastakkain.
Venäjän jalkapallo tekee kovaa nousua, sillä mukana on TsSKA Moskova, mutta vastaan tuli José Mourinhon Inter Milan. Joka tapauksessa hienoja jalkapallo-otteluja on vielä luvassa ja niitä kannattaa Urheilulehden ”potkupallon” ystävä Iso Teuvonkin sivusilmällä vilkaista. Siinä saattaa jopa valaistua?

Jarmo Liuhala

23.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva