Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sankari vai ei?

Kuva: Sankari vai ei?

Kyllä meidän suomalaisten kelpaa, kun täällä hankien keskellä on lääkäri, joka kelpaa paikkaamaan maailman huippu-urheilijoiden vammoja.

Kun turkulainen ortopedi Sakari Orava sai pikakomennuksella leikkauspöydälleen jalkapalloilija David Beckhamin revenneen akillesjänteen, koko Suomi repesi. Journalistit ja fanit parveilivat turkulaissairaalan edessä odottamassa, että Beckham nähtäisiin edes vilaukselta.
Ja siitähän riemu vasta syntyi, kun supersuperjalkapalloilijan vaimo Victoria Beckham lensi Los Angelesista Lontoon kautta Turkuun lohduttamaan siippaansa. Taas journalistit ja fanit parveilivat turkulaissairaalan edessä, jotta he näkisivät edes vilauksen miesten kultaista Rolexia ranteessaan kantavasta supernaisesta.
Ja todellinen uutinen oli se, että Beckhamin seurue haki sairaalaan iltapalaksi pizzoja samasta ravintolasta, jossa presidentti Tarja Halonenkin käy kuulemma silloin tällöin pizzalla.
Mutta tämäkään ei riittänyt. Kun Beckham vaimoineen oli lentänyt Turusta Lontooseen, suomalaiset iltapäivälehdet jaksoivat hehkuttaa, kuinka kiitollinen Beckham oli koko Suomelle, kun se pelasti hänen jalkansa.
Moni suomalainen oli varmasti ylpeä, kun jalkapalloilijan lehdistöavustaja kertoi, että superperhe on kiitollinen kaikille suomalaisille vieraanvaraisuudesta ja lämpimästä vastaanotosta.

Ortopedi Oravasta tehtiin meillä sankari. Tosin monikaan meistä ei ollut koskaan kuullutkaan tuosta superlääkäristä, joka on kuitenkin leikannut aiemminkin maailman huippu-urheilijoiden jäseniä.
Yksityissairaala Mehiläisen palveluksessa oleva tohtori kertoi tiedotusvälineille, kuinka hänelle noin kello yksi yöllä soitettiin Milanosta, että nyt olisi potilas tulossa. Sakari Orava kertoi yksityiskohtaisesti, kuinka Beckhamin akillesjänne tullaan leikkaamaan. Leikkauksen jälkeen hän kertoi, kuinka se tehtiin.
Sankarilääkäri kertoi myös, että huippu-urheilijan akillesjänteen korjaamisessa on oltava paljon tarkempi kuin tavallisen pulliaisen jännettä leikattaessa. Huippu-urheilijan jalka pitää saada leikkauksella entiselleen, mutta tavalliselle tallaajalle riittää, että hänen raajansa korjataan edes sinne päin.
Niinpä niin.
Raha ja potilaan maine tuntuvat auttavan siihen, että leikkaus todella onnistuu. Onko tässä syy siihen, että niin moni joskus jalkansa tai kätensä telonut tavallinen suomalainen on kokenut, että raaja ei ole tullut ennalleen? Moni vamma alkaa viimeistään vuosien kuluttua oireilla uudelleen, ja seurauksena saattaa olla pitkä taistelu vakuutusyhtiön kanssa siitä, miten vika korjataan uudelleen, jos yleensä korjataan, ja kuka korvaa.
On syytä pohtia ihan tosissaan, kuuluuko Oravan ajattelu vain Mehiläisen ideologiaan, vai ajattelevatko Oravan lailla lääkärit kaikkialla suomalaisessa terveydenhuollossa, siis myös julkisessa erikoissairaanhoidossa, jossa meidän raajamme yleensä paikataan.
Toivoa sopii, että ajattelu on Sakari Oravan omaa ideologiaa. Siinä tapauksessa hänen sankaruutensakin voidaan asettaa kyseenalaiseksi.

Beckhamin pikavisiitti Turkuun osoitti joka tapauksessa sen, että meillä taitaa käydä kylässä liian vähän supertähtiä.
Muutaman kerran kesässä Helsingissä, Turussa, Tampereella tai Porissa käy joku supertähti pitämässä konsertin, mutta muita staroja ei kolkkamme juuri kiinnosta.
Ruotsin kuningas tyttärineen täällä joskus piipahtaa hirvipeijaisissa tai muissa kekkereissä, mutta siinäpä nämä taitavat olla.
Kun nyt presidentin valtaoikeuksista on taitettu peistä, kannattaa ehkä harkita koko presidentti-instituution lakkauttamista. Otetaan uudelleen esille Suomen muuttaminen kuningaskunnaksi, kuten itsenäisyytemme alkuaikoina. Silloin muut kuninkaalliset kävisivät useammin.
Aikanaan Suomelle piti valita kuningas Väinö, nyt kuninkaan nimi voisi olla vaikka Taavi ensimmäinen, englanniksi David The First.

Jukka Vilponiemi

23.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva