Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

EK:n linja tiivistää ay-liikkeen yhteistyötä

Metallin aluejärjestö tyytyväinen satamalakon päätökseen

 

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) kieltäytyminen keskitettyjen tuloratkaisujen tekemisestä on kärjistänyt pahasti työelämää ja hidastaa talouden elpymistä. EK:n pyrkimys liittotason neuvottelujen ohjaamiseen on myös vaikeuttanut tilanteita neuvottelupöydissä, katsoo Metallin aluejärjestö.
- Toistuvat vaatimukset työrauhavelvoitteiden kiristämiseksi ja korvausten nostamiseksi ovat osa laajempaa pyrkimystä heikentää pysyvästi ay-liikkeen asemaa, Turussa vuosikokouksessa lauantaina Varsinais-Suomen ja Satakunnan aluekokousedustajat painottivat.
Metalliväen mielestä ay-liikkeen on tiivistettävä yhteistyötään estääkseen pelisääntöjen muuttamista yksipuolisesti työnantajien sanelupolitiikkaa tukevaksi. Kokous päätti samalla esittää viralliset kiitokset AKT:lle työtaistelun päättymisen ja muutosturvassa saavutetun tuloksen johdosta.
- Nämä ovat kaikille työntekijöille ja liitoille yhteisiä asioita, korosti porilainen Veijo Rantanen.
Työurien pidentämisessä ei Metallin mukaan ole tarvetta eläkeiän alarajan nostoon. Ratkaisevassa asemassa on ennemmin työkyvyttömyyseläkkeiden tarpeen vähentäminen. Nk. työttömyysputken katkaisemista ei hyväksytä missään olosuhteissa.
Nuorisotyöttömyyden huolestuttavaan kasvuun on puututtava ilman tehottomia vippaskonsteja. Kokouksen mukaan on myös lyhytnäköistä yritystoimintaa olla järjestämättä nuorille harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja. Erityisesti teollisuustyön imagon kohottaminen edellyttää pikaisia toimia.
Valtion uusi aluehallinto, erityisesti elinkeino-, luonnonvara- ja ympäristökeskukset (ELY) voivat metalliväen mukaan vaikuttaa erityisesti teknologiateollisuuden yritysten työllistämismahdollisuuksiin.

Vientiteollisuuden menestyminen on elintärkeä, painotti keskustelun avauksessa puheenjohtaja Janne Vainio.
- On oltava realisteja ja kilpailukykyisen energian tuottamiseksi jatkossakin on annettava lupa kolmelle uudelle ydinvoimalalle.
Järjestösihteeri Ville-Petteri Risbergin mukaan metallin työllisyysnäkymät ovat sumeita. Helmikuussa sai työttömyyskorvausta runsaat 27 000 liiton jäsentä.
- Tällä alueella tarvitaan erikoisesti tukea telakoille työllistämään suomalaisia, ei halpatyövoimaa, Risberg painotti.
Vuoden Pakolaisnainen 2008 Sambeau Sam-Koskitanner Salosta näkee maahanmuuttokeskusteluissa sekoitettavan asioita. Rasismi on tuomittava, mutta asiallinen keskustelu kestettävä. Hänen mukaansa halpatyövoima on uhka ja työntekijät ovat kyseisissä yrityksissä usein orjan asemassa.
- Toisaalta tänne tulevan pakolaisenkin pitää sopeutua maahan, jolloin olokin sitten helpottuu.
Aluenuorten puheenjohtaja Petri Kohtamäki Uudestakaupungista toivoo osastoihin saatavan lisää nuorten aluevastaavia nykyisten 25:n lisäksi. Nuorisotoiminta on hänen mukaansa kuitenkin alueella kohtalaisen hyvin hanskassa.
Työpaikkakartoituksessa on havaittu ongelmia olevan edelleen lähinnä pienillä työpaikoilla, joilta usein puuttuvat sekä luottamushenkilöt että työsuojelusta vastaavat. Tehtäviin saadaan väkeä valitettavan hitaasti, totesi aluetoimitsija Jarmo Eerola Porista. Kartoituksen lisäksi sisäänajossa on seuturyhmätoiminta.
- Kovin pitkällä ei asioissa olla, mutta hommat jo kuitenkin tunnetaan, Eerola selvitti, kollegat Jouni Nurmela ja Ari Vahala vahvistivat näkemyksen.
Aluejärjestön 175 osastojen edustajasta oli vuosikokouksessa noin 140.

Markku Lehtisalo

23.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva