Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kummasteltavaa ja kysyttävääkin

Kuva: Kummasteltavaa ja kysyttävääkin

Vaalihermostumisen merkit alkavat jo näkyä. Eräät ministerit pelkäävät tekojensa tai niiden puuttumisen seurauksia siirtäen tärkeitäkin asioita seuraavan hallituksen niskoille. Merkillisimpiä mielenmuutoksia on esittänyt viestintäministeri Linden, kok. Hän veti pois käsittelystä Ylen rahoitusmalliesityksen.

Kina mediamaksusta alkaa uudestaan, vaikka varmasti koko maan kannalta tärkeämpiäkin asioita olisi. Jos tarkoitus oli, että esim. joku miljoonan euron vuosiansioillaan olisi maksanut mediamaksua saman verran kuin pienellä kansaneläkkeellä kitkutteleva työläisvanhuskin, niin pysyköön moinen maksu ikuisesti poissa. Mutta kun jollakin tavalla Ylen toimintakin on rahoitettava, niin asia odottaa jo seuraavan hallituksen pöydällä. Toivottavasti inhimillisemmän hallituksen.

Linden perusteli päätöstään sillä, että maksu ei saanut riittävää kannatusta. Ehkäpä juuri siksi ei kokoomuslaisena uskaltanut päästää asiaa eduskuntaan, jossa sen kannatus tosiaan olisi mitattu. Minusta tuntuu, että kun yksi ministeri on noin hyvän verukkeen vetkuttelulleen löytänyt, niin seuraajia hallituksesta kyllä löytyy. 
                                  
Minua sosialidemokraattina kovasti kiinnostaa myös Ylen toimitusjohtajan valinta. Yleisesti on tunnustettu, että Mikael Jungner, sd, on hoitanut hommansa monia edeltäjiään paremmin. Talouskin on tulemassa kuntoon. Siitä huolimatta piti miestä vaihtaa. Ja kuten Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heinäluoma totesi, se oli poliittinen ratkaisu.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se tosiasia, että johtajan valitsi Ylen hallitus aivan yksimielisesti. Hallituksessa päätöstä tekemässä oli yksi demarikin, nimittäin Sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Tein tasan kaksi viikkoa sitten Uutispäivä Demarin kolumnissani valintaa koskevia kysymyksiä puoluejohdolle. Eipä ole vastauksia kuulunut. Tarkoitukseni ei ole jättää asiaa ihan tähän. Minulle on kerrottu, että päätöksen piti ollakin yksimielinen. Jos tämä on ehtona tästä lähtien muissakin valtionyhtiöissä johtajia valittaessa, niin demareille se tarkoittaa niille paikoille porttikieltoa. Kuka meistä on tuommoistakin yksimielisyyspäätöstä ollut tekemässä ja hyväksymässä? Ja miksi? Kuka osaisi sanoa?

Taxellin komitea teki työnsä ja demarit saivat kovat moitteet siitä, että eivät suostuneet silmät ummessa sitoutumaan hallituksen esitykseensä mahdollisesti tekemiin komitean esityksestä poikkeaviin muutoksiin.

Kepu ilmoitti, ettei se voi hyväksyä kriisihallinnan yhteydessä joukkojen lähettämistä ulkomaille ilman presidentin hyväksymistä. Seuraavana päivänä homma otettiin uusiksi ja sovittiin niin, että lakitekstin perusteluihin kirjoitetaan asiassa pyrittävän yhteistyöhön tai yhteisymmärrykseen. Tarkoittaako tämä sitä, että alun perin ei tällaista yhteistyön pyrkimystä ollutkaan?  Vai pyrittiinkö peräti erimielisyyteen? Olisi varmaan aihetta enemmänkin kysyä esityksen kätilöiden perimmäisten tarkoitusten perään. 

Tämä hallitus synnyttyään ilmoitti ryhtyvänsä tekemään parempia lakeja kuin entiset. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä nyt oli syntymässä todella huonoa lainsäädäntöä eli ns. perusteluilla säätämistä. Lisää taakkaa tästäkin seuraavan hallituksen harteille on siis tulossa.

Maailmalla on tapana seurata eri maiden johtavien poliitikkojen edesottamuksia. Monta hauskaa olemme saaneet pitää Italian pääministeri Berlusconin kustannuksella eikä Ranskan mieskään aivan kommelluksitta hommistaan ole selvinnyt, jos on yrittänytkään. Nyt sopii vain toivoa, ettei tieto meidän pääministerimme Vanhasen kasvaneesta mielenkiinnosta kauppojen maitopurkkihyllyjä kohtaan leviä yli maamme rajojen.

Tällaisena aikana, laman riehuessa kaikkine ikävine seurauksineen ja maamme kuntien ollessa todella vaikeuksissa, odottaisi myös pääministeriltä keskittymistä vähän olennaisempiin asioihin. Mutta jos hän todella kauppaliikkeissä mielellään syynää maitopurkkien sisällön kotimaisuutta, niin suosittelisin hänen poikkeilevan maakuntamatkoillaan muuallakin. Esimerkiksi vaikkapa puoluetoveriensa maanviljelijöiden konehalleissa katsastamassa, minkä verran sieltä löytyy täällä kotimassa tehtyjä koneita. Jonkunmoista isänmaallisuuttahan osoittaisi sekin, että kotimaisilla konehankinnoillaan osoittaa arvostavansa suomalaista työtä ja työllisyyttä.

Timo Roos

16.3.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva