Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Monikuntaliitoshankkeessa alueen etu ajaa maakunnan edun edelle

Kuntajohtajien jokin aika sitten julkistama monikuntaliitossuunnitelma on Pohjois-Satakunnassa kuuma aihe. Ajatuksena on, että Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia ja Parkano muodostaisivat uuden, noin 26 000 asukkaan kunnan, joka anoisi Pirkanmaan liiton jäsenyyttä. Parkanoa lukuun ottamatta kunnat kuuluvat tällä hetkellä Satakuntaan.

 

Uusi kunta saisi aivan uuden nimen ja se aloittaisi 2013 alussa. Eniten mediajulkisuutta ja keskustelua on herättänyt neljän kunnan mahdollinen maakunnan vaihdos, joka olisi kova isku Satakunnalle.

Suunnitelmat ovat kuitenkin vasta siinä vaiheessa, että valtuustot päättävät huhtikuun loppuun mennessä, mitkä kunnat ovat vakavissaan mukana ja ryhdytäänkö monikuntaliitoksesta tekemään kuntajakoselvitystä. Jos selvityksen tekemiseen päädytään, ministeriö asettaa ulkopuolisen, neutraalin kuntajakoselvittäjän.

Kankaanpään kaupunginjohtaja Paavo Karttunen muistuttaa, että kyse on tässä vaiheessa selvityksen tekemisestä, ei liitoksista. Hän kuitenkin ihmettelee sitä, että julkinen keskustelu viiden kunnan liitosaikeista on ollut varsin laimeaa ja palaute hiljaista.
- Kriittisiä kommentteja ei ole juurikaan korviini kantautunut, lukuun ottamatta maakuntalehden kantaa.

- Sellaista palautetta ei ole tullut, että emme saisi edes harkita uuden kunnan perustamista. Ei siis voi vetää sitä johtopäätöstä, että olisimme suunnitelmiemme kanssa täysin väärässä, Karttuen summaa.

Kankaanpään demarit ovat sitä mieltä, että monikuntaliitosselvitys kannattaa tehdä. Demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Katri Kujanpää toteaa, että alueen etu menee nyt maakunnan edun edelle.

- Hallinnollinen raja ei vaikuta satakuntalaisuuteeni tai leveään Kankaanpään murteeseeni. Pohjois-Satakunnalle on aina tärkeää, että Porilla menee hyvin, koska olemme samaa toiminnallista aluetta.

- Meille on tärkeää myös se, että Tampereella ja Seinäjoella menee hyvin. Maantiede on tosiasia, jota ei voi muuttaa, mutta jos ihmiset haluavat viettää aikaansa Ideaparkissa tai Ikeassa, on se osoitus siitä, että liikkumista ja kaupankäyntiä ohjaavat jo muutkin asiat kuin välimatka, Kujanpää sanoo.

Lue Maarit Kauton juttu Kankaanpäästä perjantain Uudesta Ajasta.

12.3.2010 08:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva