Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Missä Pori seilaa taloudellisesti?

Kuva: Missä Pori seilaa taloudellisesti?

Vuoden 2009 talousarviota laadittaessa esitimme KH:n sos.dem. ryhmässä (Elo, Turkki, Wahlman) tiukkaa taloudenpitoa käyttötaloudessa ja myös investoinneissa. Oli pelättävissä kuntatalouden romahdus tulevana vuonna. Toimme myös esille kansainvälisen taantuman joka vaikuttaisi Suomeen ja myös Poriin. Tämän johdosta ennustimme - aivan oikein - tulevan talousarvion avaamista. Näin sitten vuonna 2009 touko-kesäkuussa kävikin.

Kaupunginhallitus valmisteli taloudellisen valmiusohjelman jossa säästöjä haettiin 0,8 prosentin höylällä. Kaikkia tämä säästötoimenpide ei kuitenkaan koskenut. Olivatko nämä toimenpiteet liian aikaisia ja olimmeko liian varovaisia sosialidemokraattisessa ryhmässä? Emme olleet. Taloudesta vastaavat virkamiehet ovat myöntäneet silloisten säästöjen tuntuvan merkityksen. Eli nyt voidaan sanoa, että tämän hetken Porin kaupungin taloudellisesta kohtuullisesta tilanteesta voidaan kiittää vuonna 2008 aloitteen tehnyttä KH:n ryhmäämme.

Vuoden 2009 tilinpäätös Porissa saamieni epävirallisten tietojen mukaan tulee olemaan ylijäämäinen. Tilanne on kohtuullinen, mutta on muistettava, että menojen kasvu, velanoton määrä heikentävät asemaamme. Porin ja Satakunnan työttömyys on huonontunut niin kuin koko maassa. Verotulokertymä helmikuussa 2010 ei ole mairitteleva. Kumulatiivisesti verot yhteensä vuoden alusta näyttävät tammikuulta -0,9 % ja helmikuussa -5,8 %. Tunnustettava on, että aina vuoden alkupuolisko näyttää miinusmerkkistä ja todelliset luvut saadaan vasta loppuvuonna. Talousarvion korjaaminen loppuvuonna ei ole helppoa koska se synti, mikä talousarvion ylittymisenä on tehty, vaikeuttaa ajanpuutteen vuoksi korjaustoimenpiteisiin ja talousarvion tasapainoittamiseen. Tämän vuoksi hallintokuntien tuleekin olla tarkkoina ja pysyä talousarviossaan. Pakottavissa tilanteissa hallintokunnan on hyvissä ajoin käännyttävä kaupunginhallituksen puoleen.

Talouden korjaaminen veroprosentteja korottamalla ei pitkänpäälle tule onnistumaan. Olemme juuri nostaneet veroprosenttejamme ja meitä velvoittaa myös Noormarkku-sopimus. On muistettava, että Noormarkku-sopimus sitoo kätemme 2012 asti. Tästä muistaa asian kuin asian kohdalla muistuttaa kaupunginhallituksen keskustalainen Noormarkkulainen Mikko Hatanpää. Mutta se on hänen oikeutensa koska nimet ovat sopimuksessa alla.

Kaupunginsairaalan päiväkirurgian säilyttäminen omassa sairaalassa joutui jälleen kerran koetukselle kaupunginvaltuuston kokouksessa. Porvarienemmistö ja osittain myös Vasemmistoliittolaiset ajoivat harkitusti ja suunnitelmallisesti linjausta säilyttämisestä poispäin. Mitään lopullisia päätöksiä ei olla tehty, mutta äänestyskäyttäytyminen kaupunginvaltuuston kokouksessa osoittaa mihin ollaan menossa.

Eniten hämmästyttää keskustalaisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Oiva Kaltiokummun johtaman ryhmän hajoaminen. Oiva koki mielestäni kovan arvovaltatappion. Mutta onhan keskustan ryhmässä noormarkkulainen enemmistö joka määrää toimintalinjan.

Lavia vai ei? Porin Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö ylläpitää omia www-sivujaan ja suorittaa aina silloin tällöin äänestyksiä asiasta kuin asiasta. Viimeisenä äänestyksenä oli, voidaanko Lavia liittää Poriin. Lavian liittymisen kannalla oli 38 %. No, nämä mittaukset ovat epätarkkoja vaikkei samasta tietokoneesta voi äänestää kuin kerran.

Joutuuko Pori Lavian liitoksen kautta maksumieheksi? Ilmeistä on, että joutuu jos liitos tapahtuu. On muistettava, että Lavia on Suomen kolmesta kunnasta jotka ovat ministeriön ns. kriisikuntia. Ministeriöllä ei ole ”ylimääräistä” rahaa ylivelkaantuneille kunnille, jotka tulisi liittää isompaan ja taloudellisesti hieman parempaan kokonaisuuteen. Mutta kriisikunta. Miksei niille kolmelle edes löydy liitäntärahaa vai onko Porin Satakunnan maakuntakeskuksena tunnettava vastuunsa? Porin kaupungin päättäjät kuitenkin yksiselitteisesti näkevät liitosmahdollisuuden kielteisenä.

Muutama vuosi taaksepäin nykyinen maakuntajohtaja Pertti Rajala maalasi visiota Satakuntaan ja ilmoitti, että Karhukunnat voisi olla yksi kunta. Tässä mallissa olisi jo useampi kunta josta tulisi yhä voimakkaampi keskus Satakuntaan. Hänelle hymyiltiin ja ihmeteltiin tällaisia lausuntoja. Mielestäni ei hymyiltäisi enää. Elikö Rajala aikaansa edellä? Aika näyttää.

Esa J. Wahlman

12.3.2010 08:29

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva