Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SAK: EK sotkee satamalakon sovittelua

SAK:n hallituksen mielestä Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) sekoitti ahtaajien lakon selvittelyä viimeviikkoisella ulostulollaan. EK:n hallitus vaati, että maan hallituksen olisi välittömästi tiukennettava lakkoja koskevaa lainsäädäntöä sekä harkittava erilaisten pakkosovittelujärjestelmien käyttöönottoa.

 

– EK:n aiemmin tekemän yksipuolisen päätöksen seurauksena työmarkkinoilla käydään nyt liittokohtaisia työehtosopimusneuvotteluja. Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen tulisi tällaisessa tilanteessa antaa kaikki tuki eri toimialojen neuvotteluille. Tuen antamisen sijaan EK pyrkii sekoittamaan ahtaajien sopimusneuvotteluja esittämällä laillisen lakon aikana rajoituksia lakko-oikeuteen ja puhumalla vahingonkorvausvaatimuksista, SAK:n hallituksen maanantaina julkaistussa kannanotossa sanotaan.

EK:n hallitus toi viimeviikkoisessa ulostulossaan esille myös näkemyksen, että työehtosopimuksessa ei pidä sopia AKT:n vaatimasta laajasta muutosturvapaketista, koska se muuttaisi liian radikaalisti suomalaista työmarkkinakäytäntöä, jossa suhteellisen heikkoa irtisanomisturvaa kompensoidaan hyvällä ansiosidonnaisella työttömyysturvalla.

– Jos Elinkeinoelämän keskusliitto ei enää halua olla mukana järjestelmällisissä, keskusjärjestötason neuvotteluissa, niin on yksittäisten liittojen asia neuvotella siitä, mitä sopimuksiin tulee ja mitä sinne ei tule, SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa sanoo.

Elomaa huomauttaa, että eri maiden irtisanomiskäytäntöjen vertailu on hyvin hankalaa.

– SAK:n mielestä irtisanomissuoja on aika puutteellinen. Ainakaan se ei ole kovin vahva, Elomaa toteaa.
Hän huomauttaa, että ahtausala on hyvin poikkeuksellinen sopimusala. Siksi Elomaan mielestä EK:n pelko siitä, että ahtaajille sovittavat muutosturvapykälät leviäisivät muidenkin alojen sopimuspöytiin, on turha.

– EK varmasti pelkää, että tämä on jonkinlainen päänavaus. On muistettava, että ahtaajilla on hyvin erilainen sopimuspohja kuin muilla. Ei ole kovinkaan kauaa siitä, kun työväki kokoontui satamaan kuulemaan, pääsevätkö he päiväksi töihin vai eivät, Elomaa sanoo.

Erityislaatuisuutensa takia ahtaajien irtisanomispykäliä ei Elomaan mielestä pitäisi verrata muiden maiden työlainsäädäntöön. Eri maiden työlainsäädännön vertailu on muutenkin vaikeaa.

– En ole nähnyt yhtään tyhjentävää vertailua, jossa järjestelmät olisi laitettu paremmuusjärjestykseen, Elomaa toteaa.

UP/Aleksi Vienonen

9.3.2010 08:24

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva