Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakuntalaisuus koetuksella?

Kuva: Satakuntalaisuus koetuksella?

Huomenna kokoontuu Porissa PoriAreena. Keskustelun teemana on mainoksen mukaan ”Repeääkö Satakunta lopullisesti”? Keskustelijoina ovat maakuntajohtaja Pertti Rajala, Kankaanpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kauko Juhantalo ja Satakunnan Kansan päätoimittaja Jouko Jokinen.

Arvovaltainen joukko. Pelkäänpä vain, että Pohjois-Satakunnan näkemys jää melko ohueksi ja yksipuoliseksi. Juhantalo on useassa yhteydessä korostanut sitä, että hän henkilökohtaisesti ei ole mitenkään ihastunut alueella suunniteluihin selvityksiin, puhumattakaan mahdollisista lopputuloksista.

Asemansa ja henkilökohtaisen persoonansa vuoksi moni voi ajatella Juhantalon mielipiteitä koko Pohjois-Satakunnan mielipiteinä. Uskokaa tai älkää, mutta näin ei ole, ei edes keskustalaisten kesken. Juhantalo edustaa omaa näkemystään, ei esimerkiksi Kankaanpään kaupunginhallituksen yksimielistä kantaa. Valtuuston kantaa selvityksen tekemiseen ei vielä ole, huhtikuun loppuun mennessä sekin on selvillä kaikissa näissä kunnissa.

On hyvä, että asioista keskustellaan ja niitä pohditaan, en kuitenkaan ymmärrä esillä olleita näkemyksiä siitä, että Pohjois-Satakunnan pitäisi nyt pelastaa Satakunta. Tai sitä, että Pohjois-Satakunnassa käytävät pohdinnat olisivat yleensäkään nyt se viimeinen niitti yhtenäisen Satakunnan tulevaisuudelle. Ovatko ne? Onko tämä keskustelumme monikuntaliitosselvityksestä aiheuttanut jotain, mitä en ole ennen huomannut? Mistä tämä yltiöpäinen satakuntalaisuus juuri nyt on pullahtanut?

Mielestäni alueen etu menee näissä pohdinnoissa nyt maakunnan edun edelle. Ei hallinnollinen raja vaikuta satakuntalaisuuteeni tai leveään Kankaanpään murteeseeni. Pohjois-Satakunnalle on aina tärkeää, että Porilla menee hyvin, koska olemme samaa toiminnallista aluetta. Alueellemme on myös tärkeää, että Tampereella ja Seinäjoella menee hyvin. Maantiede on tosiasia, jota ei voi muuttaa, mutta jos ihmiset haluavat viettää aikaansa Ideaparkissa tai Ikeassa, on se osoitus siitä, että liikkumista ja kaupankäyntiä ohjaavat jo muutkin asiat kuin välimatka.

Itse haluan uusia, ilman vaalipiirijakoja ajateltuja näkemyksiä siitä, miten me täällä pohjoisessa elämme ja järjestämme tärkeät lähipalvelumme vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua. Enkä toivo kenenkään enkä minkään tätä keskustelua rajoittavan vain omista lähtökohdistaan. Toivon, että jos jollain jotain annettavaa on, sisältö ja ideat tuodaan mukaan näihin keskusteluihin. Väitän, että se on kaikkien etu, jos saamme luotua jotain uutta ja entistä elinvoimaisempaa, rajan sijainnista riippumatta. Aina Suomen kartalla tulee olemaan joitain hallinnollisia rajoja, mutta tällä valtuustokaudella käytävät keskustelut eivät ole niitä, joissa ratkaistaan hallinto, näillä keskusteluilla ratkaistaan tulevaisuus.

Eilen oli naistenpäivä. Kansainvälisen naistenpäivän historia juontaa juurensa vuoteen 1857 ja New Yorkissa naisten tekstiilitehtaassa järjestämään lakkoon. Pitkälle on tultu noista ajoista. Kiitos siis niille naisille, jotka omalla toiminnallaan jättivät muistijäljen historiaan ja voimme tätäkin päivää viettää. On hyvä huomata, että me jokainen omalla toiminnallamme teemme joka päivä maailmasta joko tasa-arvoisempaa tai epätasa-arvoisempaa. Pienikin asia voi tukea historiallista jatkumoa parempaan, hitaasti mutta varmasti.

Omalla luottamushenkilöurallani on ilo ollut havaita ”tytöttelijöiden” olevan pikkuhiljaa katoava luonnonvara. Ainakaan en pitkään aikaan ole törmännyt kehenkään sellaiseen. Lapsen hoitaminen on sitten toinen lukunsa. On hieman huvittavaa, kun minulta kysytään jossain kokouksessa että ”no kukas sun lastas hoitaa”. En voi yleensä vastustaa kiusausta vastata ”ei sitä kukaan hoida, se on isänsä kanssa kotona”.

No, toki näistä suurin osa on vain harmitonta jutustelua, mutta aina joskus vieläkin törmää niihin, joiden mielestä lienen väärässä paikassa. Tuntemuksia voi joskus kuvata vaikka karrikoidusti kirjailija Rebecca Westiä siteeraten: ”En ole koskaan onnistunut selvittämään mitä feminismi tarkalleen ottaen on; tiedän vain, että minua kutsutaan feministiksi aina kun ilmaisen ajatuksia, jotka erottavat minut kynnysmatosta.”

Katri Kujanpää

9.3.2010 08:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva