Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Vielä loppurutistus

Kuva: Katsomosta: Vielä loppurutistus

Nyt Suomen talviurheilua seuraava kansa odottaa jopa mielenkiinnolla minkälaisia johtopäätöksiä Vancouverin talviolympialaisten suomalaismenestys tuottaa. Vastaavanlainen menestys muilla itsensä talviurheilumaaksi laskevilla mailla on jo poikinut jopa eroamisia – tosin Venäjällä tähän auttoi presidentin hienovarainen vihjaus. Ja niin lähti ihan talviurheilun pääpomo kuin kuuluisa tauti Töölöstä.

Suomessa vieritellään syytä hiljakseen valmentajien niskoille, mutta nyt pitää heti huomata sellainen seikka, että Olympiakomiteallamme on oikein valmennuksen johtaja, joka tiettävästi on Kari Niemi-Nikkola? Miten jos kerran rätkäytettäisiin Suomessa lähtökäsky yläkerroksesta, koska näyttää siltä, ettei valmennuksen johtaja ole tehtäviensä tasalla. Tosin tämä vain näyttää siltä, mutta tosiasia kuitenkin on, että lähes jokaisella urheilijalla on oma henkilökohtainen valmentaja ja heidän tekemisiään valvoo OK:n valmennuksen johtaja ja hänen pitäisi johtajana homma vielä organisoida.
Suomessa urheilulle tulevat määrärahat myöntää opetusministeriö ja KIHU:n tutkijan mukaan liian suuri osa siitä jää Hiihtoliiton käytävillä liikkuville. Tarkoittaa hienovaraisesti sitä, että päätoimisia tyhjäntoimittajia on liitossa liikaa. Saattaa tutkija olla oikeassa, sillä hän nostaa pohjoismaista selkeäksi ykköseksi Norjan mallin ja kai Ruotsissakin homma toimii kohtuullisesti. Sen voi päätellä siitä, että aivan uusia ruotsalaisia nuoria hiihtohuippuja on noussut maailman huipulle.
Sen oivaltamiseen riittää aivan hyvin kun vielä kerran tarkastelee Vancouverin maastohiihdon tuloksia.

Selkeitä kisaturisteja oli liikaa
En taaskaan voi mieltäni malttaa, mutta pakko on nostaa takavuosien menestyslajimme nykyinen menestys. Kyse on tietenkin ampumahiihdosta, jossa suomalaisilta menivät poskelleen niin hiihto kuin ammunta – ja ihan olympialaisissa oltiin.
Pakko jopa ottaa esimerkkinä suomalaisten nimet ja heidän sijoituksensa. Kaisa Mäkäräinen 59 - 46 - 45, Mari Laukkanen 43 - 68, Paavo Puurunen 73 - 53 ja Timo Antila 40 - 56 -52. Siis yhteensä kymmenen starttia, joista paras saavutus oli sijaluku 40. Mutta siitäkin selostaja Pertti Tapola sekä kommentaattori Heikki Ikola löysivät ilonaiheen; olympialaisissakin jaettiin maailmancupin pisteitä ja 40. sijasta Antila lohkaisi kokonaisen yhden (1) pisteen! Mahtoi Ikolaa välillä potuttaa?
Taitoluistelussa Ari-Pekka Nummenkari oli koko osallistujajoukon viimeinen ja kisaesitys jäi pelkästään lyhytohjelmaan. Eipä sitäkään olisi Kanadassa asti tarvinnut kaatuilla. Sen sijaan Laura Lepistö sekä Kiira Korpi suoriutuivat kunnialla, mutta ärsyttämään jäi lepertelevä selostajamme, jolla tuntui olevan kehumispuoli hallussa.
No, jätetään nyt käymättä enempää urheilijoita läpi, mutta annetaan vielä kiitettävä arvosana Peetu Piiroiselle, Riitta-Liisa Roposelle ja Tanja Poutiaiselle. Ja kyllä Hannu Manninen sekä Janne Ahonen ”konkareina” , välivuodenkin pitäneinä, olivat neljänsillä sijoillaan ihan valopilkkuja.
Mutta jääköön pohtimatta mitä valmennuksen puolella on tapahtunut. Suomen parhaaksi valmentajaksi viime vuodelta valittu Magnar Dalen ei taida sittenkään olla ihan ytimessä?

Väärin voitettu pronssi
Tässä yhteydessä pitää vielä tuoda esiin se, että jääkiekon uudelleen keksineet asiantuntijat Suomessa ovat olleet sitä mieltä, että Jukka Jalosen luotsaama Leijonajoukkue voitti toki pronssia – mutta teki sen täysin väärällä systeemillä. Leijonat olivat jakautuneet kahtia – Kalervo Kummolan saunakavereihin ja joukkuepelaajiin.
Suomesta ei kuulemma jatkossa enää nouse jääkiekkotaivaalle uusia Teemu Selänteitä, Jere Lehtisiä, Saku Koivuja ja Ville Peltosia. Ehkä ei taivas silti ole niin synkkä, vaikka Nuori Suomi onkin paljon ehtinyt tuhoamaan.
Suomesta on NHL:ssä pelaamassa jo nyt melkoisia nuoria lupauksia, jotka ovat parhaimmillaan neljän vuoden kuluttua Sotshissa. Nimittäin uskon vakaasti, että NHL tulee pitämään taukoa myös Venäjän kisojen aikaan, koska nyt halutaan nöyryyttää KHL sen omalla maaperällä. Tämä tietenkin edellytyksellä, että NHL on itse hengissä vielä neljän vuoden päästä?
Suomen on hyvä rakentaa vaikkapa Mikko Koivun sekä Valtteri Filppulan varaan ja myös Jussi Jokinen taitaa mahtua jo 2014 olympiajoukkueeseen. Nuoria kiintotähtiä nousee neljän vuoden päästä huipulle – varmuudella. Mikael Granlund sekä Sami Vatanen ovat silloin miehen iässä ja lisää näitä kykyjä nousee esiin nyt kun SM-liigassa nuoret ovat saaneet peliaikaa, eikä tehdä sellaisia ratkaisuja kuin Jokerit, joka raahasi ryhmäänsä ”tehokonkarit” Bates Battaglia sekä Michael Nylander.
Seikka on saletti.

Melkoisia joukkuesuorituksia
Pitää huomata, että myös Rauman Lukossa sekä Porin Ässissä kasvaa kokeneempien rinnalla uusia lupauksia ottamaan ensin vetovastuun liigaseurassa, sen jälkeen nousevat EHT-turnausten sekä MM-kisojen kautta ammattikaukaloihin. Näin se vaan tulee menemään.
Tänään Rauman hallissa kohtaavat SM-liigan runkosarjassa viimeisen kerran tällä kaudella Rauman Lukko ja Porin Ässät. Illan ottelu on varsinkin Ässille tärkeä siksi, ettei kausi loppuisi jo kahden viikon päästä. Lukko on saanut uuden kannustus- ja voittolaulun, jota soitetaan jo play off-peleissä.
Lukon päävalmentaja Rauli Urama on tehnyt seurassa hyvää työtä, mutta ei voi aliarvioida myöskään Pekka Rautakallion panosta Ässien varsin nuoressa joukkueessa. Vaikka nyt Marko Luomala on kuulemma Oulun Kärppien mies ja toisestakin huhutaan (nuoresta pelaajasta Kuopioon), niin silti pohja on Porissa kunnossa – sen näkee nuorten ikäluokkien menestymisestä SM-tasolla.
Rauman illan ottelussa molemmilla seuroilla on panosta, joten ei epäilystäkään – täysi halli.

Huikeaa menestystä
Eipä tässä tarvitse paljon sivuilleen vilkaista kun huomaa, että Satakunnassa menestytään joukkueurheilussa.
Porin Narukerä pelaa viikonvaihteessa ratkaisevan pelin tai pelit ja Jouko Visurin ryhmälle enää vain yksi voitto HIFK:sta, niin Kerähän on finaalissa. Porin Kärpät ja Rauman UKP ovat eilen ratkaisseet Porissa kaukalopallon finaaleihin menevän joukkueen. Kova osoitus maakunnan panoksesta tässäkin lajissa
Huomenna aloittaa salibandyjoukkue FBT Pori karsintasarjan Loviisan Toria vastaan vieraissa, mutta toinen ottelu pelataan jo sunnuntaina Porin urheilutalossa kello 18.30 alkaen. Tästä parista kolme voittoa ottanut pelaa ensi kaudella SM-sarjassa ja hävinneelläkin tulee vielä uusi mahdollisuus nousta toisen karsinnan (SM-sarjan toiseksi viimeinen, OLS Oulu) kautta pääsarjaan.
Todettakoon myös tässä yhteydessä, että Ässien yhteistyökumppanit ovat jo jakaneet lippuja huomiseen kello 17 Isomäen hallissa alkavaan varsin tärkeään SM-liigaotteluun Ässät-Pelicans. Melkoisella varmuudella myös Isomäen halli on huomenna täynnä ilmaislippujen ansiosta, mutta on lauantain pelillä myös melkoinen merkitys kun kumpikin seura hakee paikkaa kympin sakkiin.

Lisää välierää ja lopputurnausta

Luvian Kiekko-82 Ringette on selvittänyt tiensä lajin välieriin ja vastaan Antero Kivelän sekä Kirsi Pukkilan valmentamalle joukkueelle tulee Järvenpään Haukat. LuKin menestys on ollut erittäin hyvä, sillä välieräpaikka tietää vähintään myös mitaliottelua. LuKi aloittaa urakkansa vasta seuraavassa viikonvaihteessa.
Myös Porin Pesäkarhut pelaa Porissa lajin Suomen mestaruudesta runsaan viikon päästä Porin Karhuhallissa. Tapahtumaa riittää siellä mitalien tuntumassa niin paljon, että eipä voi kuin muistaa maakunnassa tehdyn hyvää. Näin tekevät siis urheilijat. Toivottavasti poliittiset päättäjät löytävät myös Satakunnan yhteisen hiilen, johon on hyvä puhaltaa ilmiliekki.

Jarmo Liuhala

5.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva