Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Juna puh puh…

Kuva: Juna puh puh…

Mist olis ny enemmä fläysätty, ko noist junnai kulkemisist täs pakkas- ja tuiskupäivin. Meenki nuarte familja oli juuttunu ton pääkaupunkii asemal vartoo kottiipääsyy. No ei siin sit muu auttanu perältäkkää ko tul linjuril. Se junamatka noil muksui muksuil olis vaa ollu viktist ja mialuist konnettei se ol nii jokapäiväst lystii. Minkäs mahrat…

Mee isä oli rautatiäläine ja vaihremiäs viimissii vuasiis. Kovvaa tyät se vaihteitte reeras pitämine oli sihenki aikaa, muttei junat niitte takkii kyl asemil taik varikoil sillo jääny. Muista isä joskuski yä jälkee sanonee ollees läpi koko yä lapio- ja luutahommis siäl länsivaihteel. Soli sillo se. Vaihrekopist o kyl värkätty fiini tauluki ja soo jossai kai kaupunki hotteis seinäl.
Jos mennää ny viä hiukka piremmäl näis muisteluis iha ton 30-luvul astikka. Appiukkoni sillo freesin pläkkärin oli kampraatis kans saanu hyvä uraka reerat asemai kattoi, pellittää piippui ja muutaki yht ja toist siin sivus. Reisuu tehtii Haapamäerara varrel ainaki Kankaapääst Parkanoo.

Sihe aikaa asemakki oli ussei asutettui, siäl kortteeras asemapäällikkö taik joku muu rautatiäläine. Ussei ratavartijal oli oikee oma mökkis siin asema nurkil ninko esim. täs liki Ruasniämeski. Pläkkärit reissas junal ain asemalt toisel ja jo etukättee oli klaarattu mimmosel merkil ne sit juna topattaa ko matkaa jatketaa. Kerranki valla ehtoo hämys töitte jälkee oli tultu rara vartee seisakkeel. Ei ollu eres taskulamppuu fölis!p ja nii ne oli kraapassu tikkuloorast tiku ja se leimahtiki koko loora ja kyl juna toppas nii kommeel leiskauksel ottaa miähet kyytii.

Jollaki asemal ne sit tiukkas yäsijjaa ittelles ja niitte käskettii kyssyy likel olevas töllist stää. No siält se heltiski ja pläkkäreit pirettii ninko piispaa pappilas. Emäntä keitti perunoit ja porukal sit niit popsittii sualasilakoitte kans. Kurku kostukkeen oli piimää muttei klasei, niät sit vaa toopist ryypättii voorotelle. Sit tällättii maate. Kööki laatteel siskopeti tyämiähil ja omaväki koisas jossai toises kamaris. Mee tuffa oli jo koht ehtoost haistanu et siäl oli lutteit. No ne ei pimmees antanu trykikskä rauhaa, kävi pääl ko ylene syyttäjä. Ei ollu appiuko nukkumisest tullu juurka mittää sinä yän. Kampraati kyl oli nukkunu ja krohistanu tiätämät niist niist elukoist tua taivaallist. Aamusti sit jo aikasee oli tuffa menny mäjel puristellee roikkejas niist lutteist ja siin samal sit emäntäki jo ryysäs navettoo lypsyl huamenet toivottai..

Ne lutteet o piänii punaseruskahtavvii latuskaisii leppäkerttuiki piänempii haisevii ihmise vert hammuuvii eikä puremiseltka välty. Fyi olkoo.. ne lutteet oli juanii niis vähteisäs, ko tuli pimmee ne kiipes kattoo ja purotteli siält ittes nukkujai kimppuu. Meikäläiset konnei ol elläisäs moist ötökkää nähny saa hajust hiukka kii ko muistelee nois farelmapuskis välistäi pirellees leppäluret ja se kamala haju o ina samasorttine.

Sit juatii talloo kuuluva nuare miähe kohauttamat aamukaffeet. Se kaffee maistu ourolt ja emäntä valasi et poika oli keittäny se sihe eilisee perunai keitivettee. Stää tuffa ei muistanu et olik sit vetest pullaa vai pruukasko ne vaa sillai??
Mist tua päällikriivaus? No.. Joku mummu ko muksuu kerhoo viäres oli sil ain pruukannu sannoo juna ohi mennes, et kato juna puh puh… Kerra sit oliki viäres ny vanha herrasmiäs ja kui ollakka mummu sil vanhaa näämää et kato juna puh puh.
jatkuu ens viikol

Ulla Leino

5.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva