Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hoitoa, hoivaa, huolenpitoa ja hoitajia

Kuva: Hoitoa, hoivaa, huolenpitoa ja hoitajia

Sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen (2008) suosituksen mukaan vuoteen 2012 mennessä 75 vuotta täyttäneistä henkilöistä 3 % on hoidossa vanhainkodeissa tai pitkäaikaisessa hoidossa terveyskeskuksen vuodeosastolla. Tämä suositus kertoo, että Porissa on tällä hetkellä 262 laitospaikka liikaa. Tämä on pelkkää tilastomatematiikkaa. Tässä pitää paikkansa vanha hokema vale, emävale ja tilasto. Onko tämä suomalaisen vanhuuspolitiikan peruslinja, laitoksista kotihoitoon tai omaishoitoon ainut oikea tie? Kaikkihan nyt haluavat asua kotonaan, mutta onko kotona aina parempaa kuin laitoksessa? Mikä se koti on? Pitäisikö se määritellä uudelleen esim. yksinäisyyden ongelman helpottamiseksi?

Tällä hetkellä Porissa on monipuolinen palvelujärjestelmä, joka on varsin hyvin pystynyt vastaamaan ikääntyvän väestönosan palvelujen tarpeeseen. Pori on kokonaisuudessaan hoitanut palvelut kustannustehokkaasti eli halvalla. Näin kertovat tilastot, joita on tehty suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannuksista (euro/asukas ikävakioituna) mukaan lukien kotipalvelun ja ympärivuorokautisen hoidon kustannukset sosiaalitoimesta.

Porissa yli 75- vuotiaiden määrä lisääntyy voimakkaasti. Väestökeskus ennusteen mukaan yli 75- vuotiaita porilaisia on vuonna 2015 9042. Laatusuosituksen mukaan heistä 5-6 % (542) on tehostetun palveluasumisen piirissä ja kolme prosenttia (272) varsinaisilla laitospaikoilla. Muut yli 8000 ikäihmistä pärjäilee itsenäisesti kotona, omaisten turvin tai kotiin annettavien palveluiden avulla.
Porissa on ryhdytty suunnittelemaan hyvin nopeassa aikataulussa Porin kaupunginsairaalan pitkäaikaishoitopaikkojen vähentämistä ja siirtymistä avohoitoon. Onpa esitetty, että sairaalassa ei olisi pitkäaikaishoitoa ollenkaan, vaan se tapahtuisi vanhainkodeissa. Kyllä pitkäaikaishoito on selkeästi ympärivuorokautista sairaanhoitoa!! Mikä ihmeellinen parantuminen ikäihmisten sairastavuudessa ja kunnossa on muutaman vuoden aikana tapahtumassa? Muistisairaudet, kansantaudit ja elämäntapaongelmat tuovat lisää palvelujen tarvitsijoita.
Palvelurakenteen muutoksen valmistelussa on otettava huomioon myös muita asioita kuin pelkkiä suosituksia. Ensin on varmistuttava siitä, että ne palvelumuodot, joihin ollaan siirtymässä toimivat kattavasti ja laadukkaasti. Muistissa on mielenterveyspotilaiden kohtelu, kun laitospaikat ajettiin alas ja vastaavasti ei annettu resursseja avohoidon kehittämiseen määrällisesti eikä laadullisesti.
 Porissa on tasapuolisesti kehitettävä erilaisiin tilanteisiin sopivia palveluja. Tarvitsemme omaishoitajia, ympärivuorokautista kotiin annettavaa palvelua, vanhusten vuokra-asuntoja, joihin on mahdollista saada kotipalvelua, palveluasumista, tehostettua palveluasumista ja pitkäaikaishoitoa. Tarvitsemme virikkeellisiä, kuntouttavia ja ikäihmisen omia voimavaroja tukevia palveluita. Porin sivistyksen tason voi mitata sillä, miten me porilaiset huolehdimme heikoimmista jäsenistämme. Vanhat ja sairaat tarvitsevat apua, huolenpitoa, hoivaa ja hoitoa. Ketään ei saisi jättää yksin tai yksinäisyyteen.

 Vanhusten hoidosta on keskusteltu pitkin syksyä ja todettu, että ympärivuorokautisessa hoidossa on liian vähän hoitohenkilökuntaa ja aikaa ei ole riittävästi vanhuksille. Toivottavasti keskustelu johtaa konkreettisiin toimiin asiantilan korjaamiseksi. Syys-lokakuun vaihteessa Tilastokeskus julkaisi Suomen väestöennusteen, jonka mukaan väestömme vanhenee nopeasti ja ulkomaalaisia muuttaa vuosittain maahamme 15000. Suomessa ylitetään kuuden miljoonan asukkaan raja vuonna 2042. On kirjoitettu, että nykyinen hyvinvointivaltiomme palvelujärjestelmä ei pysty yllä olevaa yhtälöä ratkaisemaan? Tästä johtuen on voimakkaasti puolustettava julkisia terveydenhuollon ja etenkin vanhustenhuollon palveluita, jotta ei synny kahden kerroksen väkeä, ei hoivattavissa eikä hoitajissa.  Työväki loppuu keskeisiltä hyvinvointialoilta. Hoitohenkilöstölle riittää töitä. Sosiaali- ja terveydenhuoltoala on pidettävä vetovoimaisena työpaikkana, jotta nykyiset hoitajat pysyvät alalla ja nuoret kiinnostuvat opiskelemaan hoitajiksi.
 Toivoa vain voi, että poliittisella järjestelmällä on tässäkin taloudellisessa tilanteessa kykyä tehdä riittävän ajoissa toteuttamiskelpoisia suunnitelmia tulevaisuutta varten. Tilanne vaikuttaa hyvinkin huolestuttavalta, siksi on hyvä pitää itseään kunnossa. Toivottavasti hyvät hiihtokelit vielä jatkuvat.

Rauno Vesivalo

5.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva