Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnan suhdanteet laahaavat jäljessä

ELY-keskus: Synkimmät näkymät Pohjois-Satakunnassa

 

Satakunnassa toimivan elinkeinoelämän suhdanteet laahaavat muuta maata jäljessä, vaikka yritysten odotukset ovat nyt hieman korkeammalla kuin vuosi sitten. Suuria muutoksia ei suuntaan tai toiseen ole lähikuukausina luvassa, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön alueellisia talousnäkymiä kuvaavasta raportista.
Aluebarometrin mukaan kehitysnäkymät ovat Satakunnan ELY-keskuksen alueella kohonneet hieman vuoden mittaan, kun ne vielä viime keväänä olivat erityisen alhaalla. Tästä huolimatta Satakunnan arviot ovat kuitenkin muuta maata pessimistisemmät.

Synkimmät näkymät elinkeinoelämän kehityksessä ja yritystoiminnassa ovat pohjoisessa Satakunnassa. Porin seudulla näkymät ovat paremmat kuin vuosi sitten, mutta edelleen keskimääräistä huonommat. Rauman seudulla suhdanteiden heikentyminen on pysähtynyt ja kääntynyt myönteisempään suuntaan.

Syynä pessimismiin ovat Satakunnan ELY-keskuksen mukaan erityisesti  investoinnit, joiden arvioidaan vähentyvän paitsi teollisuudessa, myös kaupan ja palvelujen alalla. Teollisuusinvestoinneista ei ole viime aikoina kuultu juuri uutisia, eikö niitä ole odotettavissa keväänkään aikana.
Sen sijaan jotkut pk-yritykset toteuttavat koko ajan melko suuriakin investointeja.
Keskeisillä teollisuuden aloilla kuten metalli-, metsä- ja kemianteollisuudessa ei ole Satakunnassa tapahtunut oleellista muutosta. Paras tilanne näyttää olevan elintarviketeollisuudessa ja myös metsäteollisuudessa on elpymisen merkkejä.
Aluekatsauksessa kiinnitetään erikseen huomiota siihen, että kauppa keskittyy entisestään erityisesti Porin seudulla, jossa Satakunnan osuuskauppa hankkii lisää neliöitä ja markkinaosuuksia.
Rakennusalan tilanne Satakunnassa on hyvä erityisesti Olkiluodon ydinvoimalatyömaan, Porin uuden uimahallin ja sekä Porin Luotsinmäen jätevedenpuhdistamon saneerauksen ansiosta. Myös yksittäisiä talonrakennuskohteita riittää.

Työttömyys ei ole edelleenkään lisääntynyt Satakunnassa niin paljon kuin koko maassa keskimäärin.  Tilanteeseen ovat vaikuttaneet  mm. Olkiluodon ydinvoimalan rakentaminen sekä Rauman telakan suhteellisen hyvä tilanne.
Työttömien työnhakijoiden määrä oli tammikuun 2010 lopussa noussut vuodentakaisesta vajaa 15 prosenttia, kun koko maassa lisäys oli runsaat 20 prosenttia.
Työpaikkoja syntyy niukasti ja työttömyyden arvioidaan kasvavan vielä loppuvuoden, joskin orastavaa kasvuakin on nähtävissä.

Jukka Vilponiemi

5.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva