Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rauman lastensuojelu kaipaa lisää rahaa, tukiperheistä pula

Rauman kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan vuoteen 2012 yltävän lastensuojelusuunnitelman. Suunnitelman toteuttaminen edellyttää 0,5 miljoonan euron lisäpanostusta vuosittain.

 

Sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Jouko Aitonurmi (sd) kuvaa suunnitelmaa hyväksi työkaluksi päättäjille ja valmistelijoille. Samalla hän kiittelee sen ymmärrettävää kieliasua.
- Suunnitelma on hyvä työkalu kaikille toimijoille. Siinä kerrotaan mitä aletaan tehdä ja samalla on arvioitu nykytila ja tulevaisuutta, Aitonurmi kuvaa.
Erityisen huolestunut hän on lastensuojelutapausten lisääntymisestä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana lastensuojelutapaukset ovat lisääntyneet Raumalla 54 prosenttia ja samalla ajanjaksolla asiakkaat lastenpsykiatriassa ja erityisopetuksessa ovat kaksinkertaistuneet.
Lastensuojeluilmoituksia Raumalla tehtiin viime vuonna 655, kun niitä kaksi vuotta aikaisemmin oli 239. Osaksi tähän suureen kasvuun vaikuttaa muuttunut lainsäädäntö, joka on madaltanut ilmoituskynnystä.
Viime vuonna Raumalla oli sijoitettuna 168 lasta, joista 60 pitkäaikaissijoitettuna.
- Jos huostaanotto pystytään estämään varhaisella puuttumisella, on se lapsen etu. Toisaalta se on suuri kustannuskysymys myös kaupungille, Aitonurmi painottaa.
Perheiden ongelmat ovat moninaisia, mutta suurimmaksi yksittäiseksi syyksi nousee päihteiden käyttö joko perheessä tai lapsella.

Ongelman edessä ei Raumalla ole tähänkään asti seisottu tumput suorana. Erilaisten ohjelmien lisäksi oppilaitoksiin on palkattu sosiaaliohjaajia ja henkilöitä lapsiperheiden kotipalveluun.
- Tarvetta lisähenkilöstölle olisi edelleen. Nyt kannattaisi satsata perhetukikeskukseen, kun ollaan panostamassa avopalveluihin, sanoo Aitonurmi.
Kaupungin lisäpanostuksien lisäksi Aitonurmi kaipaa työhön mukaan myös vapaaehtoistahoja. Itsekin hän on ollut vuoden mukana tukiperhetoiminnassa ja pitää kokemusta hyvänä.
- Tukiperhetoimintaa tarvittaisiin lisää. Ei kaupunki yksin voi kaikkea hoitaa. Sukulaiset ja tuttavat voisivat myös ojentaa auttavan kätensä, Aitonurmi pohtii.
Hän painottaa nyt olevan tarvetta kaikenlaiselle toiminnalle, joka vähentää lastensuojelutoimenpiteitä, koska lapset ja nuoret ovat kaikista heikoimmassa asemassa, silloin kun perheissä joudutaan vaikeuksiin.
- Sosiaalitoimessa on monta asiaa, mihin tarvitaan lisäresursseja, mutta kyllä lastensuojelu on tärkein, linjaa Aitonurmi.
Hän painottaa lapsen kannalta olevan parasta, että ennaltaehkäisevällä työllä pystytään turvaamaan se, että lapsi voi asua kotonaan.
Hän muistuttaa laitoshoidon olevan myös kallista. Keskimääräinen vuorokausihinta liikkuu 250 euron paikkeilla vuorokaudessa.
Hän pitää myös perhekotien kustannuksia suhteettoman korkeina, verrattuna toteutettuihin palveluihin.

Jouko Veijonaho

5.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva