Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ahtaajien lakosta saattaa muodostua pitkä

Pääluottamusmies: Muutosturva on saatava sovituksi tavalla tai toisella ennen lakon loppumista

 

Torstaiaamuna alkaneesta ja Suomen satamat sulkeneesta ahtaajien lakosta saattaa tulla pitkä, sillä neuvottelujen katkettua torstain vastaisena yönä osapuolten näkemyserot olivat suuria. Neuvotteluissa mukana oleva Porin sataman ahtaajien pääluottamusmies ja AKT:n satamajaoston varapuheenjohtaja Juhani Koskinen sanoi torstaina, että työntekijäpuoli on valmis jatkamaan neuvotteluja, mutta muutosturvasta on sovittava, ennen kuin lakko loppuu.

Ahtaajien lakko koskee Satakunnassa Porin Mäntyluodon ja Rauman satamia. Raumalla on lakossa noin 400 ahtaajaa, ja Mäntyluodossa ahtaajia on noin 120. Kaikkiaan Suomen satamissa on lakossa noin 3 000 ahtaajaa.
Lakon alkamisen myötä molemmat satamat hiljenivät torstaina. Mäntyluodossa oli pari laivaa, joiden lastaus tai purkaus jäi kesken. Rauman satamassa oli eilen laiturissa kolme laivaa, kaksi alusta oli tulossa, ja kaksi oli redillä odottamassa tilanteen selkiytymistä.
Raumalla lakko hiljensi myös UPM:n paperitehtaan, joka ajettiin torstaiaamuksi alas, koska paperin vienti pysähtyi, ja tehtaalla ei ole omaa varastoa. Seisokin aikana tehdään myös huoltotöitä.

Lakon pituus on toistaiseksi arvoitus. Juhani Koskisen arvio on, että työtaistelu voi kestää pitkään.
- Muutosturvan saaminen on meille niin tärkeä asia, ja sen vastustaminen tuntuu olevan työnantajapuolelle yhtä tärkeä periaatekysymys, että voi kulua aikaa, ennen kuin sopimus saadaan. Me pidämme kiinni siitä, että asia on ratkaistava tavalla tai toisella, ennen kuin lakko loppuu, Koskinen sanoi eilen.
Työnantajia edustavalla Satamaoperaattorit ry:llä ja EK:lla on Koskisen mukaan nähtävästi halua kokeilla, kuinka kauan AKT:n ja ahtaajien niska kestää.
- Mutta kestäähän se, hän sanoi.
Edellisen kerran ahtaajat olivat lakossa vuonna 1991. Silloin lakko kesti 4 viikkoa.
Koskisen mukaan työntekijöillä on valmiudet jatkaa neuvotteluja koska tahansa. Hän epäili, että niiden jatkaminen saattaa pitkittyä ensi viikkoon.
Sovittelussa ei ehditty ennen lakon alkamista neuvotella liiemmin palkoista. Koskisen arvio on, että ahtaajien palkankorotukset tulevat olemaan samaa luokkaa kuin keskiviikkona syntyneessä autopuolen sopimuksessa.

Jukka Vilponiemi

5.3.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva