Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SAK:n pääekonomisti kiistää OECD:n eläkekritiikin

SAK:n pääekonomisti Olli Koski kiistää julkisuudessa olleet tiedot, joiden mukaan rikkaiden maiden talousjärjestö OECD löisi lyttyyn Suomessa työuran pidentämiseen tähtäävät toimet, joista päästiin yhteisymmärrykseen työuraneuvotteluissa.

 

- OECD ei suosittele Suomelle eläkeiän alarajan korottamista tai työkyvyttömyyseläkkeiden poistamista, painottaa Koski.

Keskiviikon Helsingin Sanomissa on kerrottu hänen mukaansa vääriä tietoja OECD:n tekemästä työuraneuvottelujen tulosten arviosta, Koski on jäsenenä valtiovarainministeriön ylijohtajan Jukka Pekkarisen vetämässä arviointityöryhmässä, jonka tehtävänä on koota arviot työuraneuvottelujen tuloksista. OECD:n raportti on ryhmän käytössä.

Helsingin Sanomien mukaan OECD suosittaisi yleisen eläkeiän alarajan nostoa 65 vuoteen ja varhennetun vanhuuseläkkeen ikärajan nostamista 63 vuoteen. Lehti kertoi myös, että OECD ehdottaa myös mm. niin sanotun eläkeputken purkamista.

OECD ei Kosken mukaan ”tyrmää” Ahtelan työelämätyöryhmän neuvottelutulosta, vaan päinvastoin toteaa, että se sisältää monia hyviä ehdotuksia. OECD:n raportissa kuitenkin todetaan, ettei sen asiantuntemus riitä arvioimaan työelämätyöryhmän ehdotusten vaikutusta työuriin.

Koski kertoo, että raportti sisältää mallilaskelman eläkeiän muuttamisen vaikutuksesta. OECD:n tulos on, että eläkeiän korotus nostaa todellista eläkkeellesiirtymisikää. Järjestö kuitenkin itse sanoo, että tämä ei ole yllätys, sillä mallissa ainoa toimeentulon turvaava vaihtoehto jäädä pois työelämästä on vanhuuseläke.

- OECD:llä on siinä määrin tervettä itsekritiikkiä, ettei se esitä suuren luokan eläkeuudistuksia näin yksinkertaisen mallin perusteella. Muistiossa lähinnä punnitaan kannusteiden merkitystä, sanoo Koski.

Olli Koski sanoo, että OECD:n tekemä arvio on selvästi ollut muistion vuotajien mielestä liian mieto.

- Muistiolle on haluttu antaa räväkkä etukäteistulkinta. Valitettavasti tämä vaikeuttaa merkittävästi eläkearvioiden neutraalia käsittelyä, hän pahoittelee.

Pääministeri Matti Vanhasen hallitus tilasi arvion tammikuussa päättyneiden eläkeneuvottelujen tuloksista OECD:ltä.

Jukka Vilponiemi

3.3.2010 12:57

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva