Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hajoava maakunta

Kuva: Hajoava maakunta

Olen viime ajat seurannut kauhulla liikehdintää Satakunnan rajoilla.

Hyvässä muistissa meikäläisellä ovat vielä ne ajat, jolloin kymmenen satakuntalaista kuntaa maakunnan itärajoilta, Parkanon-Ikaalisten seutu ensin ja Vammalan seutu myöhemmin siirtyivät Pirkanmaalle. Niitä seurasi vielä sitten yksittäistapauksena Punkalaidun.

Myös Rauman seutu on haikaillut pitkään Turun suuntaan, jos ei kirjaimellisesti maakunnan vaihdosta niin kuitenkin jo päättyneistä ja vireillä olevista prosesseista päätellen yhteistyösuhteiden tiivistämistä Varsinais-Suomeen.

Viimeisimpänä uutisena myös Pohjois-Satakunnasta Kankaanpää, Jämijärvi, Karvia ja Honkajoki mielivät Pirkanmaan suuntaan, mikäli niistä ja Parkanosta muodostetaan uusi kunta. Nyt kun myös Lavia Porin rukkasten jälkeen suuntaa Kankaanpään yhteyteen, niin aivan vakavissaan on kysyttävä, mitä Satakunnasta jää jäljelle.

Tynkämaakunta, jota jotkut ovat jo liittämässä sitäkin Pirkanmaan yhteyteen.

Teoretisoidaan nyt asiaa sen verran, että jos Satakunta ja Pirkanmaa yhdistettäisiin, siinä tapauksessa palattaisiin vanhaan historialliseen Satakuntaan, jonka rajat ulottuivat pitkälti Tampereen taakse.

Vanhaan historialliseen Satakuntaan luettiin alueita aina Etelä-Pohjanmaan Ähtäriä, Keski-Suomen Keuruuta ja Varsinais-Suomen Loimaata myöten. Siitä vaan yhdistämään, mutta silloin myös vanha historiallinen Satakunta-nimi käyttöön.

Mutta ennen kuin niin käy, kannattaisi vielä kerran ponnistella Satakunnan maakunnan ja satakuntalaisuuden puolesta.

On monia asioita, jotka repivät maakuntaa ja maakunnan yhteistyötä. Meneillään olevat kuntaliitosprosessit on otettava vakavasti, koska niillä kunnat etsivät mahdollisuuksia selvitä tulevaisuuden haasteista.

Paras-hanke aikoinaan pani näitä prosesseja käyntiin, mutta tällä hetkellä kuntia ajaa paremminkin yhteen arjen realismi: miten selvitä jatkuvasti kohoavista kustannuksista, säästää ja hoitaa asioita niin, ettei verorasitus kohoa sietämättömäksi.

Nämä prosessit heijastuvat myös maakunnalliseen yhteistyöhön.

Ei voi olla peräänkuuluttamatta paria asiaa. Löytyykö maakunnasta vielä yhteistä tahtoa säilyttää Satakunta ja olla satakuntalaisia?
Sormi osoittaa ensi sijassa maakuntaliittoon, jonka pitäisi olla maakunnan yhteinen äänitorvi ja edunvalvoja. Sitähän se tietyssä mielessä onkin, mutta sen mahdollisuudet toimia ovat kuntien luottamuksen varassa.

Uuden lainsäädännön mukaan maakuntaliitoille tulee lisää toimivaltaa rahanjaossa ja muissakin käytännön päätöksissä, mutta kuntien ylitse se ei voi kävellä.

Löytyykö tulevaisuuden suunnannäyttäjää ja maakunnan pirstaloitumisen estäjää sitten maakuntakeskuksesta Porista?

Jos Porissa toimittaisiin yhtä voimakkaasti kuin Tampereella aikanaan oman Pirkanmaan maakunnan luomiseksi, niin Satakunta voitaisiin pitää koossa. Siihen tarvittaisiin kuitenkin voimakasta tahtotilaa, jota omassa sisäisessä kriisissään painiskelevasta Porista tuskin tällä hetkellä löytyy.

Silti Porin kannattaisi harkita vielä kerran kantaansa Lavian kuntaliitospyyntöön. Muutoin käy niin, että Pirkanmaa astuu jo Porin porstuaan.

Maakunnassa tarvitaan nyt päättäjiltä kokonaisnäkemystä ehkä kipeämmin kuin koskaan ennen. Maakuntakysymyksessä on nähtävä metsä puilta, jos Satakunta halutaan säilyttää.

Ajan merkki on, että laaja sekavuustila näkyy maan hallinnossa muutenkin. Sitä havainnollistaa yksi pikku uutinen, joka kertoo, että hallitus aikoo pyytää amerikkalaista McKinseyn konsulttitoimistoa miettimään keinoja, joilla Suomen kansantalous nostetaan taloudellisesta lamasta.

Haloo, missä on terve järki.

Ei minulla periaatteessa ole mitään konsultteja vastaan. Joskus, kuten esimerkiksi kuntaliitoksissa ne ovat peräti tarpeellisia, mutta että hallitustasolla lähdetään vielä nykyistä enemmän hakemaan oppia lännestä, kun nykyisen lamankin laskut ovat maksamatta!
Varoittavana esimerkkinä toimii Viro. Neuvostohallinnon jälkeen itsenäisen Viron markkinatalousjärjestelmän ideoivat amerikkalaiset konsultit. Ja niinpä Viron markkinataloudesta tuli, kuten asiantuntijat ovat sanoneet, kaikkien kapitalistien märkä uni. Tulokset ovat nyt nähtävissä. Köyhät on kyykytetty ja rikkaille on annettu vapaat kädet mellastaa.

Sitäkö keskustan (vai kokoomuksen) johtama porvarihallitus tavoittelee?

Ulla Turkki

26.2.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva