Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin kriisi laukeaa demareiden ja kokoomuksen yhteistyöllä

Kuva: Porin kriisi laukeaa demareiden ja kokoomuksen yhteistyöllä

Meneillään oleva Porin kaupungintalon johtajuuskriisi ei korjaannu ilman sosialidemokraattien ja kokoomuksen yhteistyötä. Ryhmät ovat neuvotelleetkin siitä, miten ne voisivat yhteistyössä puuttua tilanteeseen, mutta tiettävästi kokoomus ei halua vielä toimia asiassa, vaan se odottaa mieluummin konsulttityön valmistumista ensi syksynä.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä lähti tiistaina pitämässään ylimääräisessä kokouksessa siitä, ettei sekään lähde yksin toimimaan ja esimerkiksi patistamaan kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosta (sd) vetämään johtopäätöksiä ja eroamaan.
Demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Esa J. Anttila sanoi ryhmäkokouksen jälkeen, että ryhmä edellyttää kaupunginhallituksen selkeää otetta myös jatkossa, ja kh:n tulee jatkaa keskusteluja virkamiesjohdon kanssa.

Ryhmä otti kuitenkin jo valmiiksi sen kannan, että ellei konsultti saa kaupungintalon tunkkaista työilmapiiriä tuulettumaan, niin tarvitaan muita toimia. Mitä nuo toimet olisivat, siihen ei demariryhmä ottanut kantaa.

Hieman samanlaiseen johtopäätökseen päätyivät myös kaikkien Porin valtuustoryhmien puheenjohtajat, jotka olivat myös viime tiistaina koolla.

Neuvottelun koollekutsuja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) tulkitsi neuvottelua niin, ettei valtuuston toimia nyt tarvita, mutta mikäli kaupunginhallituksen ote lipsuu, ryhmät arvioivat tilannetta uudelleen.

Näyttääkin siltä, että kuluvan vuoden aikana Porin keskushallinnossa tehdään myös henkilöratkaisuja, halusi kokoomus sitä tai ei.
Ehkä kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Pentti Kilkkua (kok) lukuun ottamatta yleinen käsitys näyttää olevan, ettei Porin hallinnon sisäinen tilanne eikä kaupungin ulkoinen kuva kestä nykyistä menoa pitkään.

Paineet kohdistuvat erityisesti kaupunginjohtaja Luukkoseen, jonka maratonkestävyyttä jotkut myös epäilevät.

Viikko sitten Porin johtavat sosialidemokraatit patistivat kaupunginhallitusta ja erityisesti sen puheenjohtajaa ottamaan tilanteen tiukemmin hallintaansa.

Vielä maanantaina näyttikin siltä, mutta lupauksistaan huolimatta kaupunginhallitus ei kuullutkaan tuoreimman kärhämän osapuolia. Se kuuli kaupunginjohtajan näkemyksiä, mutta kh:lle hänen johtamistavoistaan kirjelmöineen johtoryhmän jäseniä ei kuultu.
Se, kuinka tiukasti kaupunginhallituksen johto on ottanut tilanteen todella hallintaansa, on epäselvää, koska asiasta ei tiedoteta mm. konsultin työrauhapyyntöihin vedoten.

Kun asiassa on nyt päätetty ottaa aikalisä, ja johtajuuskriisiä hoidetaan edelleen salaisesti pitkän kaavan mukaan juuri kokoomuksen vaatimuksesta, lienee selvää, että porvarit valmistautuvat jo seuraaviin kunnallisvaaleihin tavoitteena saada kokoomuksesta suurin ryhmä.

Demarien tiedetään kyllästyneen kokoomuksen ylimieliseen suhtautumiseen heihin, ja demareissa on valmiutta myös jättää yhteistyö siihen, ellei kunnioitusta ole havaittavissa.

Kokoomuksen ryhmä on kuitenkin hajanainen, ja siellä ollaan asiasta kahta mieltä. Esimerkiksi kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajan Sampsa Katajan tiedetään kannattavan avoimempaa politiikkaa kuin Kilkku.

Suurimman ryhmän merkitys vuoden 2012 kunnallisvaaleissa on suuri. Porissa nimittäin selvitellään parhaillaan Kokemäen tapaan myös kaupunginjohtajan korvaamista pormestarilla. Todennäköisin Porin malli tulee olemaan se, että kunnallisvaalien suurin ryhmä saa miehensä tai naisensa pormestariksi.

Näin ollen kyseessä on sosialidemokraattien ja kokoomuksen kauppa, jonka ratkaisevat äänestäjät. Nähtäväksi jää se, kuinka likaisella pelillä kokoomus tuota paikkaa yrittävät esimerkiksi Pentti Kilkulle.

Se voisi käydä esimerkiksi niin, että kokoomus onnistuu pitkittämään kaupungintalon huonoa työilmapiiriä vaalivuoteen saakka. Sen jälkeen on helppo nakki kaataa kaikki sosialidemokraattien niskaan Satakunnan Kansan avustamana. Ja äänestäjät uskovat.

Ihan vain vinkiksi.

Jukka Vilponiemi

19.2.2010 08:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva