Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

SDP torjuu edelleen Suomen jäsenyyden Natossa

"Turvallisuusympäristö ei anna aihetta muuttaa kantaa"

 

SDP:n ulko– ja turvallisuuspoliittinen jaosto katsoo, ettei Suomen turvallisuuspoliittisen ympäristön tarkastelu anna aihetta muuttaa nykyistä arviota Nato-jäsenyydestä. Päätelmä kattaa vuosikymmenen alkupuolen.
SDP:tä eduskuntavaaleissa 2011 äänestävät tietävät siten, ettei puolue seuraavalla vaalikaudella tue Suomen liittymistä Natoon.
Jaosto näkisi mielellään myös, että vähennettäisiin Nato–option hokemista, koska se on olemassa, vaikkei asiaa joka päivä toistettaisikaan.
Jaoston ulko– ja turvallisuuspoliittinen raportti julkistettiin tiistaina SDP:n aihetta käsitelleen seminaarin yhteydessä. Raportissa on käyty perusteellisesti läpi Suomen turvallisuusympäristö ja arvioitu sen kehitystä.
Raportti korostaa yhteistyövaraista turvallisuutta. Suomen oma tilanne nähdään vakaana. Itsenäisyyttä tai alueellista koskemattomuutta loukkaavia uhkia ei raportin mukaan ole näkyvillä.
Turvallisuutta parannetaan monipuolisella, kansainvälisellä yhteistyöllä. Se voi tarkoittaa osallistumista kriisien ennaltaehkäisyyn ja nopeaa reagointia niihin. YK, Etyj, EU, pohjoismainen puolustusyhteistyö ja rauhankumppanuusyhteistyö Naton kanssa ovat yhteistyövaraisen turvallisuuden elementtejä.
Jaoston mielestä Suomen turvallisuus perustuu uskottavaan puolustukseen. Siihen tarvitaan yleinen asevelvollisuus ja laaja reservi. Puolustusvoimien kehittämisessä maavoimien tarpeet ovat etusijalla. Reservin laajuus voi supistua noin 250!p000:een.
Jaosto haluaa, että tulevalla vaalikaudella selvitettäisiin yleisen kansalaispalveluksen mahdollisuus. Yksi syy selvitykselle ovat tasa–arvonäkökohdat.
Pohjoismainen turvallisuusyhteistyö on raportin mukaan voimakkaasti kehittymässä. Sitä vauhdittaa materiaalien ja välineiden kallistuminen. Suurimmat mahdollisuudet arvioidaan löytyvän ilmapuolustuksen alueelta. Poliittisesti ongelmallisia asioita pohjoismaisen yhteistyön saralla ei nähdä olevan.
Kriisinhallinnassa ja rauhanturvaamisessa Suomella on pitkät perinteet. Nykyvahvuutena pidetään erityisesti siviili– ja sotilaallisen kriisinhallinnan yhdistämistä. Raportti pitää tarpeellisena vahvistaa tätä toimintaa kehottaen samalla varautumaan siviilikriisinhallinnan voimavarojen lisäämiseen.

Jouko Hovi/UP-uutispalvelu

17.2.2010 10:23

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva