Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Mitaleita on tulossa

Kuva: Katsomosta: Mitaleita on tulossa

Tänään on viimeinen päivä osallistua lehtemme järjestämään Vancouverin olympiaveikkaukseen. Seuraava lehtemme kun ilmestyy, niin Suomella on jo mitaleita – vähintään yksi tai useampia. Olkaa vaan huoletta. Kisojen aikataulu sopii monien lajien osalta kotikatsomoon kuin nakutettu – kiitos Suomen ja Kanadan välisen aikaeron. Mutta kun niitä mitaleita tuli Suomellekin luvattua jo ennen tiistaita, niin käydään lyhyellä aikavälillä läpi mitä Vancouverissa ehtii tapahtua.

Suomalaislajeista ensimmäisenä tapahtuu niin kutsuttu pienen mäen kilpailu, jonka karsinta käydään jo tänään. Kyllä suomalaisia on varmuudella huomenna kello 19.45 (siis Suomen aikaa) alkavassa pikkumäessä HS 106. Saattaapa siitä Janne Ahonen itse tai kaverinsa ponnistaa mitalin, tosin edellytyksellä, että Itävallan miesten pussihaalarit, joista itse käyttävät nimeä mäkipuku, ovat kunnolla sääntöjen mukaan mitatut.
Eikä huomisen osalta siinä vielä kaikki, sillä Kaisa Mäkäräinen sekä Mari Laukkanen osallistunevat ampumahiihdon 7,5 kilometrin matkalle, joka nähdään kello 23 alkaen. Tosin ampumahiihto jäi pois kisaveikkauksesta, koska näytti koko lajin kannalta siltä, että vain Mäkäräinen ansaitsee kisamatkan, mutta lähtihän sinne turisteja niin miesten kuin naisten puolelta. Valintaseula oli niin harva, että hetken jo pelkäsi kommentaattori Heikki Ikolan joutuvan vielä kerran kisaladulle!

Tässä vaiheessa on syytä tuoda esiin norjalaisen urheiluhistorioitsija Tom A. Schanken arvio Norjan mitalisaaliista. Tämä Tom ennustaa Norjalle peräti 31 mitalia Kanadasta. Onkohan Schanke ottanut huomioon, että Vancouverissa pystytään jo testaamaan jopa uusin anemialääke, Hematide. Voi olla, että norjalaisten viime viikkojen piilossa olo – varsinkin sprinttihiihtäjien – valuu hukkaan?
Eipä silti, ovat kuulemma olleet Marit Björgenin veljen maatilalla viime hetken metsätöissä!

Jatketaan valitulla linjalla
Yhdysvaltalainen Colorado Collegen taloustieteen professori Daniel K.N. Johnson veikkaa suomalaisille 14 mitalia. Koska kyseessä on vain A. Schanke ja sentään K.N. Johnson, niin sehän on kuin veikkauksen esittäisi Timo T.A. Mikkonen. Nimittäin professori Johnson ei tiedä urheilusta yhtikäs pehua, mutta on arvioinneissaan kaikissa arvokisoissa onnistunut liki täsmälleen oikeaan!
Jos viiden viimeisen arvokisojen mitaliennusteiden tarkkuus otetaan esiin, niin professorin ennusteiden tarkkuus on ollut mitalien määrässä jopa 94 prosenttia. Eli uskotaan tähän kanadalaisyntyiseen taloustieteen professoriin enemmän kuin norjalaiseen historioitsijaan, joka nyt vaikuttaa enemmänkin Hyrynsalmen sammakkoprofessorilta, joka ennustaa säätä (siis ilmastoa Suomessa eri kuukausina) sammakon avulla.
Mutta Hyrynsalmen mies ei päästä suustaan sammakoita, kuten Norjan A.Schanke tuntuu tekevän. Tosin Johnson ennustaa, että Kanada voittaa Vancouverissa 27 mitalia, joista viisi on kultaa. Mutta liki silti liippaa, koska K.N. ennustaa Yhdysvaltojen ja Norjan voittavan 26 mitalia, joista viisi on kultaa. Suomi-parka saa hänen mukaansa vain neljä kultamitalia.
Jippii!

Mitä sitten tapahtuu?
Meikäläisen ennuste ei ulotu kuin siihen, että tiistaiaamuna Suomella on jo mitaleja.
Kerrataan nyt vielä ne lajit, jotka ehditään Vancouverissa käydä ennen kuin tiistain arki Suomessa koittaa. Sunnuntaina kello 19 alkaa yhdistetyn mäkihyppy HS 106 mäessä ja kello 23.45 nähdään yhdistetyn 10 kilometrin hiihto, jossa Hannu Manninen ja Anssi Koivuranta näyttävät närhen munat, jos lintu vain Pohjois-Amerikassa pesii?
No, kello 21.15 alkaa miesten 10 kilometrin ampumahiihto, jossa Paavo Puurunenkin tulee maaliin.
Moni on muuten ihmetellyt kuinka ampumahiihdon yhteislähdössä voi jäädä toiseksi, jos vain on varapatruunoita mukana? Suomen jääkiekkonaiset aloittavat myös urakkansa sunnuntaina, mutta mikä lie keskittymisen laita, koska eräänkin Naarasleijonan suurin unelma olympiakisoissa oli nähdä Bing – ei kun Sidney Crosby!
Ja sitten se kissa Karvisen suuresti ihannoima maanantai. Kello 20 alkaa naisten maastohiihdon 10 kilometrin matka vapaalla hiihtotavalla ja kello 22.30 alkaa miesten 15 kilometriä myös samalla hiihtotyylillä. Ei tarvitse kuin jo ennakkoon makustella mitalin makua.
Jotta maanantai tulisi suomalaisittain kyykytettyä kuntoon, niin lumilautailijat ovat jo kisatouhussa, enkä ole lainkaan varma, etteikö Peetu Piiroinen tai Ilkka-Eemeli Laari juhlisi mitalia. Ihan pelkästään jo sen takia, että nimensä suorastaan sointuvat sävelkorvaani.
Eipä unohdeta sitä, että Pekka Koskela ja Mika Poutala ovat tempaisseet maanantaina jo päämatkansa, joka on pikaluistelun 500 metriä.
Jaa ettei Suomella olisi heti kättelyssä mitalitoiveita monesta eri lajista. Eikä tässä tullut lueteltua kuin vasta alkupalat.
Muuten, jo 30 olympiakisoihin ilmoittautunutta on jäänyt kiinni Wadan dopingtesteissä ja heiltä on evätty pääsy kisakaupunkiin. Ellei toivomaanne urheilijaa kisoissa näy, niin on todennäköisin syin syytä epäillä.
Voi silti sauna palaa Norjassakin – vaikka kisojen jälkeen. Kunhan löytävät vielä systeemin, millä oman veren tankkaaminen takaisin pystytään varmistamaan!

Kaikensortin ennustajia
Toki jokaisella on oma mielipiteensä miten Vancouverin talviolympialaisissa käy. Hei, mutta on olemassa niitäkin, joita kisat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Se heille sallittakoon. Mutta mikäli kotona löytyy vain yksi urheiluhullu, niin joku on automaattisesti ulkoruokinnassa. Ja vielä ehtii katsomaan Ruotsiin rallin MM-sarjan ensimmäistä osakilpailua. Kyllä Anette Latva-Piikkilä opastaa mistä jäämies Kimi Räikkönen saattaa kulloinkin löytyä!

Myönnetään – tosin vastahakoisesti – että Norja tulee olemaan Vancouverin XXI Olympialaisten talvikisojen mahtimaa. Tosin jääkiekossa jäänee Suomen taakse, joten kaikki on pelastettu jo sillä.
Suomen miesten olympiajoukkueesta on kisapaikalla jo neljä pelaajaa. On siinä päävalmentaja Jukka Jalosen ollut hyvä pitää täysipainoiset harjoitukset. Löysivät treeneihin maalivahdinkin. Hän oli naisten maajoukkueemme kolmosmaalivahti Mira Kuisma, joka nyt jo sai Kanadasta ikuisen kiekkomuiston, vaikka ei pelaisi itse kisoissa otteluakaan.
On se sentään jotain suurta kun Jalosen johdolla kiekkoja maalia kohti vetelevät Ville Peltonen, Lasse Kukkonen, Niko Kapanen sekä Jarkko Immonen. Euroopasta valituitten ryhmästä taisi puuttua vain Janne Niskala.
Peltonen on saanut kunnian kantaa Suomen lippua huomenaamulla kello 3.55 alkavissa kisojen virallisissa avajaisissa. Peltonen jää olympiahistoriaan, sillä juottoloissa kysellään kymmenen vuoden päästä, että kuka kantoi Suomen lippua Vancouverin talviolympialaisten avajaisissa.
Ei sellaisen muistaminen aina niin helppoa ole, mutta ilmaista pirtelöä tiedolla voi ansaita. Seikka on saletti!
Esimerkkinä vaikkapa kysymys: kuka kantoi Suomen lippua Albertvillen talvikisoissa vuonna 1992. Oli muuten myös jääkiekkoilija. Vaikeampi onkin jo kysymys; kuka kantoi Suomen lippua samojen kisojen päättäjäisissä?
Eipä silti, nuo ovat pelkkää nippelitietoa, jolla hyvin harvoin saa edes hieman voita näkkileivälle – ylähuuli kun ei enää yksin riitä!

Aika viime tippaan jäi
Yhdistetyn jopa kolmen mahdollisen mitalin tuojan – Hannu Mannisen – lähtö kisapaikalle jäi varsin viime tippaan, sillä Porin Ilmailuopistossa opiskelu on tärkeä juttu. Tässä eräs nelivetohiihtäjä kyseli muutama viikko takaperin Katinkurun laduilla, että kuka se noin hiivatin lujaa meni ohi – ei ehtinyt edes perävaloja nähdä? No, Hannuhan siinä sujahti!
Jääkiekkomaajoukkueemme virallinen kakkosvalmentaja Risto Dufva – ÄrDee – lähtee kisapaikalle vasta sunnuntaina, sillä JYPin päävalmentaja hoitaa vielä seurahommat tämän viikon ajan.
JYP muuten pelaa vielä huomenna kotiottelun Turun Palloseuraa vastaan. Dufvan poissa ollessa vetovastuu siirtyy kakkosvalmentaja Jyrki Aholle ainakin kolmen liigaottelun ajaksi.
Kyllä muuten valmentajalla on väliä. Kukapa olisi uskonut, että pelkästään Raimo Summasen saapuminen Ilveksen organisaatioon toisi heti kättelyssä kaksi peräkkäistä voittoa, joten takaa-ajo ainakin SaiPan kiinni saamiseksi on alkanut. Saattoi sekin auttaa, että Ilves putsasi pukukopistaan pari riidankylväjää?
Mutta tänään kello 18.30 Isomäen jäähallissa nähdään, onko Ilves Porin Ässien käsittelyssä parantanut otteitaan. Ainakin Ryan Glenn sekä Henrik Petré ovat tuoneet tupsukorviin jämeryyttä!

Kotikonnuillakin tapahtuu
Joukkueurheilun takia pääsee viikonvaihteessa ainakin nauttimaan satakuntalaisesta urheilusta riittämiin ja ikään kuin ottaa alkupotku olympialaisiin.
Tänään on siis matka Isomäen jäähalliin - ties vaikka ihan ”Raato” (aika karski lempinimi) Summanen olisi pelipaikalla Ässien ja Ilveksen SM-liigaottelussa kello 18.30. Ässien viikko päättyy huomenna peliin HIFK:ta vastaan Helsingissä kello 17 alkavassa ottelussa.
Rauman Lukko pelaa liigaottelunsa kotona huomenna myös kello 17 ja vastustajaksi saapuu Länsirannikon joukkueet peräjälkeen kohtaava Lahden Pelicans. Ässät antoi Pelikaaneille tiistaina kylmää kyytiä. Voi olla, ettei Mika Toivolan tilanne ole eilen helpottunut Turussakaan TPS:n käsittelyssä? Ja lahtelaisten rannikkomatkailun päättää siis Rauman Lukon – tunnetusti tyly käsittely!
Luvian Kiekko-82 pelaa ringeten ratkaisevia otteluja Luvian jäähallissa. Huomenna Luvialla on Lapinlahti kello 15 alkavassa ottelussa, mutta LuKin kannalta erittäin tärkeä kotiottelu on sunnuntaina kello 14.30 alkava peli Järvenpään Haukkoja vastaan. Siinä ratkotaan jopa välierien kotietua.
Porin Kärpät johtaa kaukalopallon puolivälieräsarjassa Seinäjoen Pallo&The Boysia vastaan voitoin 2-0. Huomenna kello 16 Isomäen hallissa se kolmas voitto ja Kärpät on välierissä. Hallitseva mestari tämä Porin Kärpät on.
Bandyliigan ylemmässä jatkosarjassa Porin Narukerä kohtaa huomenna kello 15 Karhupaanalla alkavassa ottelussa Porvoon Akilleksen ja nyt ratkotaan myös puolivälierävastustajia. Akilles on muuten ainoa joukkue, jota Narukerä ei ole tällä kaudella voittanut.
Huomenna sekin erhe on korjattu.
Kuten huomaatte – ilman olympiahuumaakin löytyy paljon seuraamista Satakunnan maisemissa. Tässä oli niistä vain yksi urheilullinen osa – varmuudella jokaiselle löytyy jotakin. Ja piste.

Jarmo Liuhala

12.2.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva