Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuningasidean kustannuksella

Kuva: Kuningasidean kustannuksella

Porin jättimäisenä kuningasideana on ollut jo muutamia vuosia kaiken laitosruuan keskittäminen parin kolmen suurkeittiön valmistettavaksi tulevaisuudessa. Kuntien kovenevat pyrkimykset tehokkuuteen ja säästöihin kohdistuvat myös meillä mm. kouluruokaan. Kouluruokien valmistus tullaan siirtämään uuteen vastarakennettavaan suurkeittiöön.

Tällaisen ruokapalvelurakennuksen valmistuskapasiteetti tulee olemaan 6000 ateriaa päivässä. Tämä valmisruoka kuljetetaan sitten joko jäähdytettynä tai kylmänä eri puolille Poria. Päättäjistä on tullut tämän mammuttiajattelua vaativan ajan vankeja: suuresta on tullut pikkuhiljaa kaunista.

Tällaisten kuningasideoiden jälkeen herää kysymyksiä:
Saadaanko näillä investoinneilla todella aikaiseksi niin suuret säästöt senteissä, että keskittämiseen kannattaa mennä? Entä miten taataan ruoan säilyminen syöntikelpoisena kuljetusmatkojen jälkeen? Eikö kuljetus sinänsä huononna ruoan laatua? Entä kun ruoka loppuu kesken? Säästetäänkö nyt vain työntekijöiden selkänahasta, kun kerran lapsille tutut kasvot vähenevät koulujen ruokaloissa?

Tällaisen kuningasidean isät ja äidit ovat tietysti mielissään. Ei auta työntekijöiden asiantuntevat valitukset tai palvelujen käyttäjien ruikutukset, sillä kehitys etenee yhä kiihtyvällä vauhdilla. Ensimmäinen iso askel otettiin, kun päätettiin ison valmiskeittiön rakennustöiden aloittamisesta syksyllä 2009. Nyt kun alkuvuodesta tultiin toiseen vaiheeseen, liikelaitos on todellista todempaa. Liikelaitos aloitti siivous-, ruoka- ja kuljetuspalveluiden järjestämisen niin lapsille kuin vanhemmalle väelle. Vanhasta tehtiin uutta: koulujen keittiöiden emännät siirretään työnjohtoportaaseen.

Minusta alkaa näyttää siltä, että mitä kauemmas päätökset ja ruoan tekeminen siirtyy, sitä huonommaksi ruoan laatu valitettavasti tulee. Asia on vakava, sillä mitä huonommaksi ruoan laatu muuttuu, sitä vähemmän lapset ja nuoret sitä syövät. Meillä ei ole varaa sellaiseen sukupolveen, joka korvaa ilmaisen koululounaan makeisilla tai virvokkeilla.

Pahinta kuitenkin kaikessa on se, että järjellä ei voi selittää syntynyttä tilannetta. Vaikka liikelaitoksen piti tuoda merkittäviä säästöjä kaupungin menoihin, silti hallintokuntien laskut vain kasvavat tukipalveluiden menoissa.

Liikelaitoksesta on tullut kelluva saareke kaupungin organisaatiossa. Sen päätarkoitus on tehdä säästöjä palveluiden keskittämisen myötä. Jos poliittinen johto vaatisi koululounaan yksikköhinnan korotusta, menisikö se edes oikeaan kohteeseen vai vain jättimäisen kuningasidean suureen pohjattomaan kitaan?

Uuden liikelaitoksen tulisi nyt tulla esiin ja kertoa onko toimivalla johdolla mitään muita kuin taloudellisia tavoitteita toiminnalleen. Poliittista luottamusta tuskin pelkästään löytyisi sille, että raha ratkaisee.

Kouluruoasta on olemassa tiukat valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuositukset. Miksi meillä kouluissa päivittäin syövillä on tullut tunne, että näitä asetettuja laatuvaatimuksia ei noudateta ja pidetä tärkeinä? Tämän suosituksen tarkoituksena on antaa myös suuntaviivat kuntapäättäjille, koulujen
ruokahuollosta vastaaville sekä kouluille jokaisen arkipäivän ruokailun järjestämiseksi. Valtion ravitsemusneuvottelukunta pitää erittäin tärkeänä, että kaikissa kunnissa otetaan nämä suositukset käyttöön niin kouluruokailun rahoituksesta päätettäessä kuin kouluruokailun suunnittelussa ja käytännön toteutuksessa. Toteutuessaan suositukset varmistavat, että oppilaiden ravitsemukselliset tarpeet koulupäivän aikana tulevat täytetyksi, mikä edistää oppilaiden tervettä kasvua, kehitystä ja hyvinvointia,  sekä varmistaa osaltaan oppilaiden työvireyttä koulupäivän aikana.

Nuorten hyvinvointi on vaakalaudalla. Ei kai kukaan voi tosissaan ajatella, että liikelaitoksen tehtävänä on valita vain tehokkaat säästötoimenpiteet muiden seikkojen - kuten nuorten hyvinvoinnin - kustannuksella?

Heli Vannemaa

12.2.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva