Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Maret ja norsii..nam nam..

Kuva: Maret ja norsii..nam nam..

Ollaa liki laskiaist, mut herkutellaa ny kumminki täs tol sesonki kalasel sapuskal ja jätetää papusoppa ja laskiaispullat vaik seuraavaa viikkoo.

Hiukka o kuulemma maresaaliit ollu piänemmä pualeisii ny täs menneilläs olevaa parhaasee aikaa. Yks ehtoo meil pirautti tua täkäläine tuttu nuari miäs, ko harrastaa tälläi talvelki kalastust, et kelpaak mare? Totkai, miälihyvi otettii trahteeraus vastaa, eikä aikaaka ko meil jo tuatii ovel astikka kommee freesi mare. Taisi painaa reirusti kolmat killoo ainaki.. Nii eläväine ettei meinannu kassis pyssyy enneko saatii se pistettyy. Sit se nyljettii, ruakottii, pilputtii ja reilukokkoine maksa, syrän ja mäti otettii korjuu. Mäti tällättii kippaa jäähä trykiks aikaa ja sit vast tuannempan kryyrättii reeraa. Kyl soli sit hyvvää happama leivä pääl. Maistu vaihteeks nii erillaiselt, ko tos o kirjolohemättii tullu syätyy usseemminki.

Maresoppa vanhaa näämää kokkaamal teki ja kauppas. Pantii hyvä kiärtää ja siit sai nii kranni ko nua mee omat vanhuksekki vattas täytee, ko kerra isol kattilal tuli keitettyy….
Satavuatiaal Impil oli jääny viäl hiukka lämmitettäväkski ja kui ollakkaa mikros oli se plastiikkine kupu jääny kii pilkkumii nii tiukkaa, et pellootti valla lämmittäjä telefuneeraa meil kauhistunneen et mahtok ny pallaa kipat, poltink mää ne??. No miäs kävi kattomas, ei hättää, irrotti ne kipat liävää törkeempää väkivaltaa käyttämäl. Se kupu reikä oli valla sivus ja iha liika piäni, niät sillai ne sit jumittu. Sopa lopul ei kuinka käyny siin umpios.

Norsii, jaa et kui ny jo?? Niimpä, niit pruukataa saar vast ko joki aukee, jäitte lährö jälkee aikasi kevvääl. Me kumminki saatii niit ny jo tualt Räpsööst tuttui kaut. Oli kuulemma pilkil tullu ja pääkki sit jo otettu reeraa pois. Taisi ol valla ninko ystäväpäivätervehrys ja hyvä oliki semmoseks. Ei täs ny mittää senku paistaa vaa, sikko noo estiks präkätty reeraa ja siit vähtist täs meinaanki ny jokuse sana, konnei likikä kaikki meist tiär stää millai pruukataa. Aika moni nyrpistää klyyvariis tämä suure herku alku alkuvalmisteluist ja väittää se hajunki ottava nokkaa. Tosi kyl et ottaaki, mut ne ränttää tällät etikkaliämee trykiks. Kyl se hiukka helppaa sentää. Siält sit veretää läpi käre ja perraataa. Norsei o hyvä puutuu vaik seuraavaa päivää ettei ne sit kipristel ennää paistipannus. Meil o pruukattu ain norret paistaa pihal se krääsä takkii, mut ny oli koko paistokärry paketoitunas tual hanke al ja verstaal mää niit sit sähkölevyl pannus kylläki paistoi Sualatuis rukisis jauhois kiäriteltyin sit vaa tirisemmää voihi pannul ja ei mukko syämää. Niit oli muute usseempi pannulline ja niistki saatii sit jakkaa kampraateil, jokka ja norsist tykkää.

Ei vissiinkä passaa täs unhottaa, et pyhän fiirataa laskiaise lisäks ystäväpäivää. Kyl laskiaiskelit o ny vertaas vail ja lunt piisaa joka töppäreelt laskettavaks. Pikemminki o pullaa kai monil siit mihi lume tälläis. Meil ei tääl juur moist pohrit, senku tuupataa äyrääst allaas.

Laskiaisriahaa voi vaik ottaa omat kampraatis föllii ja yhres sit funteerat, mahtaak mistää ennää löytyy lemppaanaa, et saatas pan päät pyäräl ainaki muksuilt. Oli ne aikoi, ko meenki rannas lemppaanas pyärittii.
Ollaa ny vaa silti hyvvää pruhjuu muinaki päivin ko tulevan pyhän. Teit kaikkii mää funteeraa lämmöl…

Ulla Leino

12.2.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva