Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin päreet: Silmukka kiristyy

Kuva: Porin päreet: Silmukka kiristyy

Porin kaupungintalon huonosta työilmapiiristä on puhuttu julkisuudessa viime syksystä lähtien. Sitä ennen asiasta kuului vain kuiskauksia ja huhuja. Kuplan puhjettua on alettu puhua asioiden ja henkilöiden oikeilla nimillä. On puhuttu alaisten huonosta kohtelusta, heikoista sosiaalisista taidoista ja jopa simputuksesta. Pääpukariksi on nimetty kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen (sd).

Syksystä lähtien toisaalta kohu ja toisaalta hiljaisuus kaupunginjohtaja Luukkosen ympärillä on voimistunut. Mediassa kaupunginjohtaja on esiintynyt asiakysymyksissä varsin vähän, sillä hän on alkanut suhtautua nihkeästi myös toimittajiin.
Joulukuussa nousi kohu, kun Porin kunnallispolitiikan johtavat Esat, J. Wahlman ja J. Anttila, kävivät keskustelemassa Luukkosen kanssa vakavaan sävyyn kaupungintalon tilanteesta. Luukkonen kanteli luottamukselliseksi tarkoitetusta keskustelusta oitis Satakunnan Kansalle, joka tarttui tilaisuuteen, ja iski demareita lähes kuin vierasta sikaa. Demaripomojen väitettiin kehottaneen Luukkosta eroamaan, mikä ei ilmeisesti ollut kovin kaukana totuudesta.

Tuorein kohu syntyi, kun ryhmä kaupungintalon johtavia virkamiehiä, Luukkosen lähimpiä alaisia, kirjelmöi viime viikolla Junneliuksen palatsin huonosta työilmapiiristä kaupunginhallitukselle.
Jos ja kun tiedot pitävät paikkaansa, ja kirjelmän allekirjoittajina ovat ainakin apulaiskaupunginjohtajat Kari Hannus (kok) ja Aulis Laaksonen (vas), budjettipäällikkö Matti Perälampi (sd), henkilöstöpäällikkö Helena Metsälä ja tiedotuspäällikkö Tapio Furuholm, niin tilannetta voi jo pitää erittäin vakavana. Vakavana siksi, että jos kaupunginjohtaja ei tule toimeen esikuntansa kanssa, niin tehtävien hoidosta ei tule mitään.
Niinpä ei liene liikaa sanottu, että kuvakielellä silmukka Aino-Maija Luukkosen ympärillä kiristyy. Joku voisi sanoa edelleen kuvakielellä jopa niin, että köysi on jo rasvattukin valmiiksi.
Kaupunginjohtajan olo kaupungintalon toisen kerroksen kulmahuoneessa alkaa käydä yhä yksinäisemmäksi.

Se, mihin jupakka lopulta johtaa, on ensisijaisesti Pentti Kilkun (kok) johtaman kaupunginhallituksen käsissä.
Ihmetystä on herättänyt se, että juuri Kilkun vaatimuksesta koko kaupungintalon työilmapiiriasiaa on käsitelty salaisesti. Virallisia näkemyksiä ei ole julkisuuteen kerrottu, eikä paljon epävirallisiakaan.
Niinpä spekulaatioita on liikkeellä paljon. Virallisesti ei Aino-Maija Luukkosen eroa ole vaadittu, mutta käytäväkeskusteluissa tilannetta pidetään niin hankalana, ettei erottamisprosessin aloittamista pidetä mahdottomana. Ellei sitten Luukkonen vedä jupakasta omia johtopäätöksiään ja pyydä eroa.

Sosialidemokraatteja on pantu suurimpana ryhmänä vastuulliseksi tilanteen ratkaisemiseksi, ja ryhmän odotetaan nyt toimivan. Joulukuussa ryhmän johto yritti ratkaisua, mutta demareilta nyt toimia odottavat tahot nostivat silloin äläkän. Suo siellä, vetelä täällä.
Nyt tarvitaan kaikkia ryhmiä. Pori on kuitenkin porvarienemmistöinen kaupunki, ja sitä taustaa vasten aloitteen pitäisi tulla Kilkun leiristä - avoimesti.
 Porin kokoomuksen ryhmä on kuitenkin eripurainen ja kahtia jakautunut. Nyt voikin spekuloida sillä, että pystyykö kokoomus toimimaan. Sehän ei ole käytännössä pystynyt juuri lainkaan vielä hyödyntämään suuresti hakemaansa porvarienemmistöä.

Kokoomuksen aikailua voidaan tulkita niinkin, että Pentti Kilkku odottaa sopivaa hetkeä päästä Luukkosesta eroon. Kokoomuksellahan on nyt elämänsä tilaisuus saada Porille kokoomuslainen ykköskaupunginjohtaja. Moni näkisi virassa jo Kari Hannuksen, mutta Hannuksen väitetään olevan Kilkusta katsoen väärässä leirissä kokoomuksen sisällä.
Samaan aikaan Porissa harkitaan pormestarimallin käyttöönottoa, ja Kilkun oletetaan itse olevan kiinnostunut siitä paikasta.
Poliittisen pormestarin valinta kaupungin ylimmäksi pomoksi olisi mahdollista aikaisintaan vuoden 2013 alussa, joten kaupungintalon työilmapiiriä pormestarimallilla ei voida korjata.
Sitä paitsi vuoden 2012 syksyllä ovat kunnallisvaalit, eikä kukaan tiedä vielä sitä, mitkä ryhmät ja ketkä ovat niiden vaalien jälkeen vallassa.
Jukka Vilponiemi

12.2.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva