Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Nyt on unelmalohko

Kuva: Katsomosta: Nyt on unelmalohko

Sekä Suomi että Ruotsi saivat omasta mielestään unelmalohkon jalkapallon EM-karsinnassa, joiden lohkojako suoritettiin sunnuntaina. EM-turnaus käydään Puolassa ja Ukrainassa, joten nämä maat selviytyivät kisoihin ilman karsintaa.

Lopputurnaus pelataan vuonna 2012 ja karsintalohkojen otteluohjelma sovitaan yhteisessä kokoontumisessa Amsterdamissa 17. ja 18. päivinä kuluvaa kuuta. Varsovassa Suomi sai ykköskorista lohkoonsa Hollannin, joka on ilman muuta suurin voittajasuosikki. SPL:n uusi puheenjohtaja Sauli Niinistö toivoi tosissaan, että kakkoskorista tulisi Suomen lohkoon Ruotsi ja eikö mitä – Ruotsihan sieltä tuli. Kun samaan trioon lisätään vielä joskus muinoin (se oli 11.10.1997) Suomen omiin tekemällä ping-pong-maalilla MM-jatkokarsinnasta pudottanut Unkari, niin todellinen Kipparikvartetti on lohko E:n osalta valmis.
Lohkovoittaja taitaa olla Hollanti – ainakin se on suurin suosikki – mutta eihän suuria ole Suomenkaan osalta kielletty kuvittelemasta. Näiden neljän maan lisäksi samassa lohkossa ovat vielä mukana Moldova ja San Marino. Mikäli Suomen jo tutuksi tullut tuuri arvokisojen karsinnoissa otetaan huomioon, niin Huuhkajat menettää sen ratkaisevan karsintapisteensä vierasottelussa Moldovassa!
Liian suuri tuska olisi jos Suomi pelaisi vaikka tasapelin San Marinossa. Maa on sentään koko maailman rankingin jumbo (203) ja maassa on rekisteröityjä pelaajia 1586 eli saman verran kuin Musan Salamassa! Mikähän jääkiekkomaa mahtaa olla sijalla 203?
Hollanti on Fifa-rankingin kolmonen, joten riittää kun muistamme vaikka nimet Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie, Dirk Kuyt ja Rafael van der Vaart sekä Klaas-Jan Huntelaar, niin ymmärrämme sen korkean sijoituksen. Mutta sitä korkeammalta se on mukava kaataa – ainakin Olympiastadionilla.
Ruotsi taas on ihan oma lukunsa – sen Fifa-ranking on 43, ja Ruotsin pahimman vastustajan ranking on 54. Luku kuuluu tietenkin Suomelle. Nyt pitää oitis huomata, että Unkari on sijalla 52, joten siis Suomen edellä, eli jäitä heti hattuun.

Nyt Ruotsi jopa pelkää
Suomi ei ole vielä koskaan voittanut Ruotsia arvokisakarsinnoissa, eikä yleensä miesten jalkapallon A-maaottelussa sitten kesän vuoden 1966 jälkeen. Ei 44 vuotta ole pitkä aika muuttaa tätä taikaa, sillä eihän edes Jari Litmanen ole vielä sen ikäinen.
Ruotsilla on menossa myös oma jalkapallon sukupolven vaihdos. Se näkyi jo siitä, että se ei pelaa tämän vuoden MM-kisoissa. Päävalmentaja Lars Lagerbäck sai potkut ja vastuun otti Erik Hamren. Kun vielä Zlatan Ibrahimovic ilmoitti lopettavansa maajoukkueessa, niin lahden takana nousee pian kansanliike, jossa Zlatania pyydetään pyörtämään päätöksensä. Kai muistatte vielä sen kun itse Kalle Kustaa pyysi Henrik ”Henke” Larssonia takaisin ryhmään. Zlatania taivuttamaan on jo valittu prinsessa Vicktoria!
Mutta on täysin sama pelaako Zlatan vai ei. Hänet pitää molemmissa keskinäisissä otteluissa kovissa pihdeissä Sami Hyypiä ja Litti iskee sitten vaparista molemmissa otteluissa voittomaalin. Tärkeintä on saada maalivahti Jussi Jääskeläinen jatkamaan vielä nämä karsinnat. Hänen tasoistaan molaria ei Suomella vielä näihin karsintoihin ole. Eikä Jässi suinkaan ole molariksi vielä edes vanha, mutta ei sieltä naftaliinista nyt kannattaisi Antti Niemeä kaivaa, vaikka vielä onkin ihan Valioliigamaalivahti (tosin kolmosena). Toinen maalivahti Antti Niemi pelaa taas jääkiekkoa NHL:ssä.
Heitä ei pidä sotkea toisiinsa pelkästään sen takia, että ovat kumpikin maalivahteja!

Ei aina käy hannuhanhet
Joukkueurheilussa Ruotsia on aina totuttu pitämään Hannu Hanhena ja Suomea taas Aku Ankkana. Silti sarjakuvakäsikirjoitus on vuosien saatossa hieman jopa kääntynyt suosiolliseksi Suomelle.
Seikka on saletti.
Ruotsin huippupelaaja Anders Svensson jopa kunnioittaa Suomea jalkapallomaana. Ehkä kaksi huippuottelua Saksaa vastaan MM-karsinnassa herätti muitakin pohjoismaiden jalkapallofaneja. Tosin niissä kummassakin möhlittiin tasapeli, vaikka oltiin joukkueena selvästi parempi.
Tuo taika tulee vielä muuttumaan – sen saavat myös kaikki potkupallon ystävät huomata.
Groningenissa (Hollanti) pelaava Andreas Granqvist painottaa, että Hollanti on ykkönen ja joukosta Suomi, Ruotsi ja Unkari tulee se lohkokakkonen.
Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Stuart Baxter on englantilainen, asuu Ruotsissa ja valmentaa Suomea vielä pitkään. On siinä muuten erikoinen yhtälö. Mikäli Suomi pudottaa Ruotsin, niin Baxterin on pakko muuttaa perheineen Suomeen, sillä silloin kansankodin paine käy ilman muuta liian raskaaksi. Ei siellä sentään niin suvaitsevaisia olla.
Kuten huomaatte, ikuinen jalkapallon ystävä on taas menossa arvokisojen lopputurnaukseen – niin että heilahtaa!

Huikeita lohkoja
Kerrataan nyt vielä miten karsinnoista mennään lopputurnaukseen. Kaksi isäntämaata (Puola ja Ukraina) ovat varmuudella mukana.
Muut karsintaan osallistuvat maat pelaavat lohkoissaan vastakkain kerran kotona ja kerran vieraissa. Lohkovoittajat ja paras lohkokakkonen (yhteensä 10) jatkavat suoraan lopputurnaukseen. Loput kahdeksan lohkokakkosta arvotaan ottelupareihin, joiden voittajat etenevät 16 maan turnaukseen.
Tuo paras lohkokakkonen löytyy siten kun vertaillaan niiden pelaamien ottelujen tuloksia sekä pisteitä vain lohkojen viittä parasta vastaan. Kolmeen karsintalohkoon jäi siis vain viisi maata.
Onko sitten muilla mailla yhtä helppoa lohkoa kuin Suomella? No, ehkä Englannilla, joka sai Sveitsin, Bulgarian, Walesin ja Montenegron. Ei tosin Wales ainakaan pisteitä ilmaiseksi luovuta. Mikäli haetaan sitä kuuluisaa kuolemanlohkoa, niin sellaisia on nyt useampiakin, vaikka aina se ykköskorista nostettu on suosikki.
Mutta mitä sanotte lohkosta Saksa, Turkki, Itävalta ja Belgia. Tai sitten Kroatia, Kreikka, Israel, Latvia. Jännin juttu on, että Portugali ”pääsi” lohkoon, jossa sillä ovat vastassa Tanska, Norja, Kypros ja Islanti.
Ihan kirkkain silmin uskallan tässä ja nyt väittää, ettei Portugali edes voita tätä lohkoa. Voi tosin päästä kisoihin lohkokakkosen mandaatilta.
Liimatkaa nyt tämä povaus seinälle, että sitten puolentoista vuoden päästä muistatte huomautella asiasta Kauppatorilla.

SM-liigaa milloin mistäkin
Olen suurella mielenkiinnolla seurannut jääkiekon SM-liigaa. On tullut käytyä niitä seuraamassa muissakin halleissa kuin vain Porin Isomäessä sekä Rauman Äijänsuolla. Ainoa mikä tässä ottaa pannuun, että SM-liiga pistää pystyyn näitä tv-talkoita.
Milloin pitää hankkia URHOtv ja sitten kesken kauden kerrotaan, että ähäkutti, jos haluat nähdä ihan SM-finaalit, niin ei muuta kuin hankkimaan itsellesi Nelonen Sport Pro. URHOtv näyttää liigaa vain välieriin asti, mutta finaalit tulevatkin täysin uudelta kanavalta.
Koska näiden ohjelmien seuraaminen kuuluu suoraan työvelvoitteisiin, niin on ehkä viisasta kysyä verottajalta, kuuluuko tämä vastaavaan kategoriaan kuin tietokirjallisuus. Nimittäin työn vuoksi hommaa on pakko seurata ja lompakossa on edelleen Joulurauhaa!
Selkeää rahastusta tämä on ja SM-liigalle iso miinus siitä, ettei se edes ennen kauden alkua osannut kertoa, että finaalit seurataan sitten ihan uudelta (alkoi helmikuusta) maksulliselta kanavalta.
Suuri harmituksen osoitus tällä kertomalla SM-liigan suuntaan ja samalla vihje, että finaaleihin on vielä aikaa, joten koettakaa nyt keksiä vielä joku rahastustapa lisää. Raimo Sailas auttaa konsultoinnissa!

Jännitystä toki riittää
Eipä olisi ihan ennen SM-liigakauden alkua uskonut, että liigasta tulee sittenkin näin tasainen, vaikka asiantuntijat siten kyllä ennustivat. Mutta eivät toki silloin tienneet, että Hjallis Harkimo avaa rahapussinsa levälleen ja kotimaan pojat-projekti leviää kuin Diili-sopimus Siuntion rantaan!
Tällä kertaa näyttää siltä – tosin vielä vasta näyttää – että liigakarsintaan joutuva seura olisi maineikas Tampereen Ilves. Ei silti näin välttämättä vielä käy, koska otteluja riittää. Mutta se on varmaa, että viimeinen karsii ja sijoille 11–13 jääneet seurat lopettavat kautensa siihen. Siis jo 20. maaliskuuta. Onko tasapuolista, onko? Joukkue voi jäädä sijalle 11 vaikka yhden maalin erolla – arvaa harmittaako pelaajia?
Mutta Porin Ässät pystyi sentään kerran tällä kaudella voittamaan Rauman Lukon – tosin vain vasta voittomaalikilpailun jälkeen, josta edelleen tulen jatkossakin käyttämään lyhennettä vm. Vieläkään en ymmärrä (toki en paljon muutakaan), että lyhenne on vl., vaikka kyseessä on voittomaalikilpailu. Eli kaksi pistettä sille seuralle, joka tekee lopullisen voittomaalin – siis voittomaalin!
Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio pisti tähän rankkarikisaan trion, joka yllätti monet. Laukojina olivat Tommi Huhtala, Tuomas Huhtanen ja Antti Mäkilä. Lukon Rauli Urama luotti kokemukseen, sillä ensin laukoi Jakub Petruzalek ja sitten Justin Morrison. Kolmatta Lukon yrittäjää emme saaneet tietää, koska Jussi Rynnäs nollasi sekä Jakubin että Justinin.
Ässien Huhtala ikään kuin hyytyi Michael Tellqvistin edessä, mutta Huhtanen sekä Mäkilä pistivät jäätävästi kiekon sisään. Mäkilä kertoi havainneensa ennen ratkaisevaa vetoaan Lukon maalin takana tutun ja päätti sitten näyttää tälle kuten Michaelille, miten maali tehdään.
Jäi kysymättä oliko Mäkilän tunnistama katsoja ystävä vai vihollinen? Hieno maali oli joka tapauksessa 20-vuotiaalta kiekkoilijalta kovassa paikassa. Itseluottamus alkaa nuorillakin nousta ja täydet pisteet tänään Lahdesta, niin ties mihin vielä mennään?
Lukolle ja Ässille tiedoksi, että SM-finaalit alkavat 22. huhtikuuta, joten älkää nyt ennen finaalia joutuko vastakkain. Tämä on vihjeeksi vain. Aina saa unelmoida, ennen kuin muuta tapahtuu.
Siis unelmoikaamme satakuntalaisesta SM-finaalista. Ja piste.

Vancouver
Muistakaa osallistua lehtemme järjestämään Vancouverin olympiaveikkaukseen. Palkinnot ovat hyvät ja vielä ensi perjantain lehdestä leikatulla kupongilla ehtii osallistua saman päivän aikana.
Veikkausonnea!

Jarmo Liuhala

9.2.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva