Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomen ensimmäinen itsepalvelumyymälä avattiin Porissa

Kuva: Suomen ensimmäinen itsepalvelumyymälä avattiin Porissa

Pori voidaan kirjata suomalaisen elintarvikekaupan historiaan ensimmäisenä kaupunkina, jossa avattiin itsepalvelumyymälä. Edelläkävijänä toimi Olli F. Linnainmaa, joka perusti itsepalvelumyymälän Isolinnankatu 9:ään 20. toukokuuta 1949. Helsinkiin ensimmäiset itsepalvelumyymälät tulivat vasta 1950-luvulla.

Olli F. Linnainmaan aikaansa edellä olevasta askeleesta kertoo nyt Isolinnankatu 9:ssä sijaitsevan kerrostalon seinään kiinnitetty muistolaatta. Laatta paljastettiin maanantaina.
Kauppaneuvos Matti Linnainmaa oli kaupan perustamisen aikaan 8-vuotias ja vietti paljon aikaa myymälässä.
- Porilainen elintarvikkeiden kaupankäynti oli silloin hyvin erilaista kuin nyt. Elintarvikkeiden pääostopaikkoja olivat kauppahalli ja kauppatori. Sen lisäksi Porissa oli siirtomaatavarakauppoja.
- Isäni tuttava oli asunut Amerikassa. Hän kertoi itsepalvelumyymälöistä ja näytti valokuvia. Luonteeltaan yritteliäs ja ennakkoluulottoman rohkea isäni, päätti ottaa mallia amerikkalaisesta kaupankäynnistä ja muutti vuonna 1936 perustamansa myymälän itsepalveluperiaatteella toimivaksi.
- Porilaiset epäilivät koko touhua ja olivat sitä mieltä, että jos tavaroita saa itse kaupasta ottaa, ne varastetaan. Monet ennustivat, että Linnainmaa tekee nopeasti konkurssin, Matti Linnainmaa hymyilee.
Konkurssia ei kuitenkaan tullut. Olli F. Linnainmaalla oli mainoslause ”Hinnat sopivat ja kauppa käy” ja pian hän sai nähdä, kuinka sanat muuttuivat todellisuudeksi. Hintojen laskeminen oli mahdollista, koska myyntipalvelua oli rationalisoitu.
Kaupankäyntiä edisti myös otollinen paikka, sillä tuohon aikaan Isolinnankadulla sijaitsi Porin linja-autoasema, joka toi ihmisiä laitakaupungilta ja maakunnasta kaupan nurkille.
- Muovisia kauppakoreja ei saanut mistään, joten isäni myymälässä ostokset kerättiin isoihin pajukoreihin. Teollisuus ei tehnyt kuluttajapakkauksia, vaan tavara tuli irtonaisena ja se piti sitten kaupassa pakata, Matti Linnainmaa muistelee.
Isolinnankatu 9:ssä Linnainmaan itsepalvelumyymälä sijaitsi vuoteen 1975 saakka. Sen jälkeen kauppa siirtyi Rojohoppen taloon.
- Silloin minäkin olin jo mukana kuvioissa ja toinen Linnainmaan kauppa oli perustettu Isolinnankadun toiseen päähän, Matti Linnainmaa kertoo.
Myöhemmin Linnainmaan elintarvikemyymälöitä sijaitsi useita eri puolilla Poria.
Maarit Kautto

9.2.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva