Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sydänjää vai jääsydän?

Kuva: Sydänjää vai jääsydän?

Olen seurannut mielenkiinnolla uutisointia ja keskustelua, joka velloo jälleen kerran teemalla nainen, perhe ja työ. Tällä kertaa keskustelusta on tullut jopa entistä värikkäämpää, kun tuo varsinainen työ onkin politiikka ja poliittinen päätöksenteko. Kyse on siis ministeri Paula Lehtomäen vetäytymisestä keskustan puheenjohtajakisasta.

Ennen sitä keskusteltiin Sari Sarkomaan vetäytymisestä opetusministerin tehtävästään perhesyihin vedoten ja viime kesänä kysymyksiä herätti Riikka Mantereen pyöristynyt vatsa ja vielä kaiken lisäksi juuri silloin, kun hänet oli valittu europarlamentaarikoksi.

Helsingin Sanomat uutisoi jokin aikaa sitten teemalla ”Nuorten naisten nousu politiikan huipulle saattaa vaikeutua”. Asia on todella ajankohtainen ja vaatisi nopeita liikkeitä ja yhteistä tahtoa koko poliittisella ja yhteiskunnallisella rintamalla. Pienten lasten äitejä ei tulla jatkossakaan näkemään poliittisilla huippupaikoilla, jos suuntaus jatkuu entisellään vielä pitkään. Selvää on, että nuorten naisten on yhä vaikeampaa yhdistää perhettä ja politiikkaa.

Ensinnäkin yhteiskuntamme on edelleen rakentunut perusajatukselle, että päävastuu lapsista on äidillä. Hyvä äiti laittaa siis ruoan itse, leipoo, pesee pyykit, huolehtii kodista, leikkii ja vie lapsia harrastuksiin. Hän tekee mahdollisesti myös töitä. Kärjistäen joku voisikin todeta, että isä saa paljon helpommin yhteiskunnassamme supermiehen viitan harteilleen, kunhan vain ennättää illaksi kotiin pitkän työpäivän jälkeen.

Lisäksi hyvän äidin perusominaisuuksiin ei kuulune missään tapauksessa minkäänlainen poliittinen mandaatti. Ajatellaan helposti, että eihän kukaan voi ehtiä huolehtimaan perheestään (hyvän äidin kriteeristön mukaisesti) jos vielä kaiken lisäksi olisi mukana politiikassa. Nainen kärsii huonon vanhemmuuden armottomasta leimasta enemmän kuin miehet.

Mielestäni asiaan liittyy kaksi erisävyistä asiaa. Toinen kysymys liittyy ylipäätään naisen rooliin yhteiskunnassamme ja toinen vähemmän keskusteltu kysymys liittyy kyseessä olevan sukupolven arvostuksiin ja ajatuksiin elämästä kokonaisuudessaan. Olisiko sittenkin niin, että perhesyihin on helpompi vedota ongelmallisissa tilanteissa? Muuttuuko silloin superäidiksi?

Sukupolvi on täysin erilainen kuin edeltäjänsä. Valtaa ja sen tuomaa asemaa ei nähdä enää niin tavoiteltavana asiana kuin ennen. Ja miksi nähtäisikään? Johtavien poliitikkojen työ saattaa pahimmillaan näyttäytyä ankarana pätkätyönä, joka on täynnä jatkuvaa kilpailua ja julkisuuden tuomaa painetta.

Joka tapauksessa mielestäni politiikasta pitäisi tehdä kaiken kaikkiaan perheystävällisempää. Asiaan liittyy paljon asenteet mutta myös erilaiset ja uudet ratkaisut työelämässä. Miksi johtavan poliitikon pitäisi ylipäätään olla tavoitettavissa 24 h vuorokaudessa? Ei sellaista voi vaatia keneltäkään. Työaikajärjestelyt ja töiden vuorottelu saattaisivat tuoda ratkaisua ongelmaan.

Puolueillakin on peiliin katsomisen paikka. Hyvin moni näistä nimittäin laskee puoluetyön ns. kenttäkierrosten varaan. Uskallan väittää, että aika on jo osin ajanut ohi ”tupailtojen” tai ”seurojen”. Nyky-yhteiskunnassa työtä tekevän ja perheellisen on vaikea sitoutua tähän. Olipa kyseessä sitten poliitikon tai potentiaalisen osallistujan näkökulma. Moni haluaa rauhoittua viikonloppuna perheen parissa.

Haluaisin edelleen uskoa, että työ, perhe ja politiikka on mahdollista yhdistää. Asioiden on silti muututtava, aikakin on muuttunut. Muussa tapauksessa tämä suuntaus saattaa jatkuessaan vaikeuttaa yhä syvemmin naisten osallistumista ja innostusta poliittiseen päätöksentekoon. Tämä ei voi olla minkään modernin yhteiskunnan etu missään tapauksessa.

Ihmettelitkö otsikkoa sydänjää? Tulkitsen sydänjään paksuksi syväjääksi, joka kestää lähes murtumattomana paineenkin alla. Eikö olisikin hienoa, että politiikassa mukana oleva perheellinen nainen voisi olla yhteiskunnan silmissä sydänjäätä, ei jääsydän?

Diana Bergroth-Lampinen

26.1.2010 08:45

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva