Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Haetaanko vaikeuksia

Kuva: Katsomosta: Haetaanko vaikeuksia

Suomen hiihtäjien olympiavalinnat saattavat saada ratkaisevan takaiskun, koska viikonloppuna pitäisi muutaman hiihtäjän antaa se viimeinen voitelu Vancouverin olympiavalinnalleen. Mutta Kööpenhaminassa päätettiin tässä hieman aikaa sitten, että ilmasto on lämmennyt. Tieto tästä ei ole tainnut ehtiä Keuruulle, jossa tänään pitäisi alkaa kolmipäiväiset hiihdon SM-kisat. Viimeinen mahdollinen olympianäyttöpaikka, mutta ne ovat enää vain suuryllättäjille. Kyllä valitsijoilla pitää kauden tässä vaiheessa olla selvillä, ketkä kisoihin lähtevät.

Helposti käy nimittäin niin, että kun Keuruulla elohopea on laskenut -20 asteen kylmemmälle puolelle, niin eipä niitä näyttökisoja, joillekin tosin viimeistelykisat Vancouveriin, kannata millään ilveellä viedä läpi.
Nimittäin ihan kilpaa hiihtäminen vain kolmisen viikkoa ennen kauden tärkeimpiä kisoja voi tehdä sen, että kun päästään Kanadaan, niin puolet joukkueesta on flunssan kourissa. SM-hiihtojen ehdoton pakkasraja on tuo -20 astetta, mutta vaikka mittari näyttäisi vain -19 astetta, niin SM-kisojen läpivieminen on erittäin kyseenalaista. Se nimittäin on varma juttu, että mittari näyttää Keuruulla juuri tämän tason lukemia.
Keuruulla pitäisi tänään hiihtää perinteiset sprintit. Huomenna ovat vuorossa vapaan tyylin 10 kilometriä naisille ja 15 kilometriä miehille. Kolmantena kisapäivänä pitäisi kisaohjelmassa olla naisten 2 x 7,5 kilometrin yhdistelmäkilpailu ja miehillä vastaavasti 2 x 15 kilometrin yhdistelmä.
Näillä Pekka Poudan säätiedoilla varustettuna pakkasen pitäisi huidella koko viikonlopun Keski-Suomen maisemissa juuri kipurajalla. Mikäli joku hiihtäjä kisaa kaikki matkat – sen Aino-Kaisa Saarinen tekee varmasti – niin seuraamukset näemme Vancouverissa!
En kiellä mutta varoitan.

Jokaisella on oma mielipide
Tässä maassa jokaisella on yleensä oma mielipide – asiasta kuin asiasta. Tosin on kuulemma olemassa sellaistakin kuin mediakriittisyyttä, josta saimme taannoin lukea esimerkin Iltalehdestä, kun kolumnisti Kaarina Hazard totesi edesmenneestä Tony Halmeesta, että ”onneksi ymmärsi sikaniska mennä”!
Luin kolumnin tuoreeltaan ja katselin toisesta iltapäivälehdestä sekä Tonyn että Kaarinan valokuvat. Siinähän olivat sisko ja sen veli – vai oliko se päinvastoin?
Mutta asiaan, ja sen kautta päästään tulevien olympiakisojen suomalaismenestyksen analysointiin. Nyt jokaisella on ihkaoma mielipide siitä, miten Virpi Kuitusen pitäisi viimeistellä kuntonsa. Kunto on varmuudella kova, mutta miten saada se esiin kolmessa viikossa?
Joku tietää varmuudella, että Virpiä vaivaa jonkinlainen outo sairaus – eikä tässä tarkoiteta suinkaan kihlautumista Jari Sarasvuon kanssa. Kuitusen omalääkäri Harri Hakkarainen toteaa, että Virpin terveydentila on normaali. Hakkaraisen mukaan Virpin elimistön komentokeskus (siis aivot sekä hermojärjestelmä) ovat kunnossa. Kunnossa on myös hapenotto, mutta lihaksisto ei saa suorituskykyä esiin. Hakkaraisen mukaan pienellä herkistelyllä on edellytykset vielä vaikka mihin, ja aikaa Vancouveriin on riittävästi.
Huippulääkärin (todistettavasti ihan oikeasti sellainen) mukaan kyse on pienistä seikoista. Asiantuntija on sanansa sanonut, mutta sitten kommentoi maallikko. Mikäli Kuitunen repii kolme matkaa Keuruulla paukkupakkasessa, niin ei kyseessä ainakaan herkistely ole!
En kiellä mutta varoitan.

Paljon puhutut tusina olympiamitalia
Vielä muutama kuukausi takaperin sitä oli idioottivarma, että 12 olympiamitalia tulee Vancouverista kuin haulikolla ampuisi. Mieluummin sitä tavoitetta piti liian vähäisenäkin, mutta Siperia on opettanut. Varmaa mitalisadetta – edes naisten hiihdossa – ei voi odottaa niin kauan kuin Justyna Kowalczyk, Petra Majdic sekä Marit Björgen tuntuvat etenevän kuin junat kiskoilla.
Tässä kohtaa ei tarkoiteta VR:n junia, joilla on aina kesäkeli.
Lisäksi Ruotsin naiset Charlotte Kallan sekä Anna Haagin johdolla tulevat mitalitaistoon varmuudella ja nyt Ruotsilla tuntuu olevan vastaava nuorten esiinmarssi hiihtoladuilla, kuin sillä taannoin oli yleisurheilussa. Nyt Svea-mamman ryhmään tulee sprinttimiehiä sekä naisia kuin sieniä sateella. Onneksi mäkihypyssä Ruotsi on jopa kehitysmaa, tosin hankkivat siihenkin pian Suomesta huippuvalmentajan – Eddien Edwardsin tilalle!
Myös Pirjo Murasen (os. Manninen) olympiakunto odottaa ulostuloa. Itselleni oli muuten lievä yllätys kun havaitsin, että Pirjo (viisi MM-mitalia) lähtee vasta uransa ensimmäisiin talviolympialaisiin. Suomen naisten olympiakulta viestissä oli ikään kuin etukäteen korkattu, mutta Kuitusen sekä Murasen pitää päästä kuntoon. Viestijoukkueesta Riitta-Liisa Roponen ja Saarinen ovat tällä hetkellä kunnossa (koputin samalla päätäni), mutta kovat uhkaajat tulevat Ruotsista, Norjasta sekä Venäjältä. Onneksi Justyna sekä Petra eivät saa maastaan kunnon kvartettia aikaan!
Silti kaiken huolestuttavan tiedon keskellä uskallan ennustaa, että Matti Heikkisellä on mitalieväät ja sen verran Sami Jauhojärvi on uhonnut, että perinteisen viideltäkympiltä pamahtaa mitali.

Jääkiekon surkeat kuulumiset
Päävalmentaja Jukka Jalonen tuntuu saavan, harva se päivä, jonkinlaista jobinpostia rapakon takaa. Onneksi nyt nimettyyn joukkueeseen saadaan sittenkin tehdä muutoksia ihan ensimmäiseen otteluun Valko-Venäjää vastaan. Taisi Venäjän päävalmentaja Vjatseslav Bykov saada tämän muutoksen aikaan kertoessaan, että hän ainakin vaihtaa miehiä – tarpeen vaatiessa – ihan avausotteluun asti.
Jalosen suurin ongelma on nyt paranevatko Saku Koivu, Tuomo Ruutu sekä Teemu Selänne ajoissa. Tällä hetkellä olen melko tosissani kun väitän, ettei Selänne pelaa Vancouverissa ja Jussi Jokinen saa komennuksen. Samoin taitaa muuten käydä Petteri Nummelininkin kanssa?
Veikkaajan antoisa nimimerkki Taalaliigavarvas - Vesa Rantanen - irvaili meitä onnettomia taannoin. Varvas väitti, että maalivahti Miikka Kiprusoffia on ymmärretty väärin. Kiprusoff sanoi Calgary Heraldin toimittajalle, etteivät Vancouverin olympiakisat kiinnosta, ellei häntä nimetä selkeästi ykkösmaalivahdiksi!
Liigavarvas pisti siis asian muiden ymmärtämättömyyden piikkiin ja Kiprusoff-parka ei muuta halua kuin edustaa Suomea – nyt ja aina. Niinpä menneisyys sen meille kertoo, että ymmärsimme toki asian väärin, kuten jutun tehnyt toimittajakin.
Jutun toimittaja Scott Cruikshank sanoo ymmärtävänsä puhetta. Eikä muuten Kiprusoff asiaa kiistä, mutta Rantanen, täysin sivullisena, tietää oikean laidan. Haastattelu tehtiin Anaheimissa ja Rantanen palloili Vancouverissa.
Joka tapauksessa Kipru on hyvä maalivahti, mutta katsotaan, kuinka hyvä hän onkaan sitten olympiakisoissa. Viasat Hockey on kyllä näyttänyt Suomeen asti suorina Calgary Flamesin otteluja melko montakin.
Voi, meitä asiat väärin ymmärtäviä.

Jalkapallo tuli talven keskelle
Suomalainen pääsarjatason jalkapallokausi käynnistyy kotimaassa siitäkin huolimatta, että suurissa jalkapallomaissa on sääolojen takia jouduttu sarjaotteluja siirtämään oikein urakalla – lämmitettävistä huippukentistä huolimatta. Pahiten tämä näkyi kun Suomen vakioveikkauskohteista peräti kymmenen brittikohdetta jouduttiin arpomaan. Niin kutsuttu asiantuntijapeli meni siis lotoksi!
Saksan Bundesliiga pitää kuukauden mittaisen talvitauon – juuri menossa – joten sielläpäin taitaa viisaus asua?
Mutta kyllä Porissakin lämmitettävä tekonurmi poiki jo kauden tässä vaiheessa (15.1.) ulkona pelatun harjoitusottelun FC PoPa-TPS. Porilaisten valmentaja Pertti Lundell piti pelaamista näissä oloissa erittäin ainutlaatuisena kokemuksena. Sellaista se varmaan olikin.
Silti ilmaston kylmeneminen siirtää otteluja jopa Porin korkeudella. Alun perin lauantaina Urheilukeskuksen tekonurmella piti pelattaman jälleen huippuottelu. Kun mittari huitelee Porin suunnalla 15 asteen tietämissä ja jokainen rannikon asukas tietää miten kohtuullisesti puhaltava tuuli tekee asteita lisää, niin vara on viisautta.
Ottelu FC PoPa-Haka (Valkeakoski) siirrettiin pelattavaksi Porin Karhuhalliin tänään kello 12.45. Huomatkaa tämä päivämäärän siirto ja uusi pelipaikka!
Ykkösen sarjaohjelma on myös lyöty lukkoon ja FC PoPan kauden ensimmäinen kotiottelu (sitä ennen kaksi vierasottelua) on OPS-jp:tä vastaan. Seuran omistaa Miika Juntunen, joukkuetta valmentaa Luiz Antonio ja kummallakin joukkueella on selkeä tavoite nousta Veikkausliigaan.
Lundell on niin kokenut valmentaja, että hän pystyisi opettamaan varmaan muutaman konstin Luiz Antoniollekin valmentamisen saralla.
Eipä muuten uskoisi, että kun brassibuumi Porissa alkoi vuonna 1992, niin siinä kuljetuksessa Poriin saapuivat Piracaia, Luiz Antonio sekä Marcos Tulio ja nyt Luiz valmentaa Suomessa ja Pira pelaa edelleen Porissa.
Kaiken lisäksi FC Jazzin mestaruusvuotena Poriin Tulion tilalle tullut Rodrigo toimii nyt FC PoPan kykyjen etsijänä Brasiliassa ja täältä hän vei vaimon mennessään. Ei silloin – kun näki nämä nuoret brassit ensi kertaa lumihangen päällä – olisi mitenkään uskonut, että vielä seuraavalla vuosituhannella yhteistyö tämän kolmikon kanssa toimii edelleen.
Kaiken lisäksi toimii hyvin. Vastaavaa molemminpuolista ystävyyttä sekä avunantoa tapaa urheilumaailmassa erittäin harvoin. Tulkoon nyt mainittua sekin, että Rodrigo, Piracaia sekä Luiz Antonio ovat Suomen mestareita FC Jazzin riveissä vuodelta 1993.
Joukkueessa, jota jalkapallomies, valokuvaaja, Juha Tamminen pitää yhä parhaana Suomessa koskaan pelanneena seurajoukkueena.
Se on asiantuntijan sana, johon kyllä sivustaseuranneen on helppo ottaa kantaa.
Olen jyrkästi samaa mieltä!

Jarmo Liuhala

22.1.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva