Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Arkista kirkkoelämää

Kuva: Arkista kirkkoelämää

Parhaillaan käytävä evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispan vaali on kirkolle yhtä otollista aikaa kuin puheenjohtajan vaali keskustapuolueelle. Ehdokkaiden esilläolon myötä koko yhteisö on julkisuudessa ja ihmisten mielissä.

Tosin kepun ja kirkon välillä on nyt se ero, ettei esimerkiksi emeritus-arkkipiispa John Vikström ole ehdolla uudelleen virkaan kuten ex-puheenjohtaja Paavo Väyrynen tavoittelee takaisin kepun johtoon.
Vaikka kirkon hengellisen johtajan vaali on välillinen vaali, ja valitsijoita on vain hieman yli 1 200, käydään vaalia seitsemän ehdokkaan välillä kuitenkin hyvin avoimesti. Siitä osoituksena ovat Turkuun, Poriin ja Helsinkiin järjestetyt vaalitentit. Avoimuus kertoo siitä, että nykykirkko on, jos ei sentään maallinen, niin ainakin arkinen asia. Ja niin pitää ollakin. Ilman tiettyä arkisuutta kirkkosalit kaikuvat jatkossakin tyhjyyttään.

Kirkon arjen ei tarvitse kuitenkaan olla arkipäiväistä, sillä liittyyhän kirkkoon ja evankeliumiin paljon juhlaa. Häät, kasteet ja vainajien siunaukset ovat juhlallisia tilaisuuksia puhumattakaan kirkkovuoden suurista juhlista. Arkeen kuuluu myös juhlaa..
Juhlallisuuden kääntöpuoli on kuitenkin se, että suurin osa kansasta on tekemisissä kirkon ja seurakunnan kanssa ainoastaan juhlallisuuksien yhteydessä. Kirkossa käydään jouluna ja pääsiäisenä, häissä ja hautajaisissa. Muuten ei keskiverto seurakuntalainen juuri temppelin ovea avaa.
Kirkon arkisuuden pitäisikin kai olla sitä, että seurakunta osallistuu tavallisen ihmisen arkiseen elämään, iloihin ja suruihin. Pappien pitäisi olla siellä missä tavalliset ihmisetkin ovat, kuten kodeissa, kaduilla ja harrastuksissa. Nythän kodeissa yrittävät vierailla vain jehovantodistajat ja mormonit.
Mieleen tulee tarina porilaispapeista, jotka aikanaan kävivät ahkerasti jäähallissa Ässien kotiotteluissa. He seurasivat pelejä aina Ässien maalin takaa yrittäen näin auttaa hengen voimalla maalivahtia. Jumalakaan ei ole kuitenkaan kaikkivoipa papeista puhumattakaan, kuten Ässien vaihteleva menestys on osoittanut. Toisaalta Ässät on tunnettu hyvistä kotiotteluistaan. Mene ja tiedä.

Arkkipiispaehdokkaiden Porin vaalitentissä Turun piispa Kari Mäkinen toi esiin oman näkemyksensä kirkon muutoksesta. Hän kaipasi mm. kirkon ja kulttuurin kohtaamista, arkista luterilaisuutta ja sitä, että kirkon ovia pidetään rohkeasti avoinna kaikille.
Tässä piilee varmasti totuuden siemen.
Jos kirkko mielii pysäyttää jäsenkadon ja haluaa messuihin lisää seurakuntalaisia, on kirkon ovet todellakin pidettävä rohkeasti auki.
Kirkon ja työväenliikkeen suhteet ovat viime vuosina kohentuneet, ja duunari hyväksyy jo kirkon ja päinvastoin. Itse asiassa kirkon johdon ja työväenliikkeen yhteiskunnalliset kannanotot ovat erityisesti John Vikströmin arkkipiispakaudesta lähtien olleet melko lähellä toisiaan.
Tabuja löytyy kuitenkin yhä.
Virallisen kannan mukaan kirkko hyväksyy naispapit, mutta edelleen on seurakuntia, kuten Kankaanpää, joissa naispappeja ei hyväksytä.
Homojen ja lesbojen sekä kirkon suhde on vaikeampi. Esimerkiksi yksikään arkkipiispaehdokkaista ei kannata samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä avioliittoon.

Suvaitsevaisuus on tabuista huolimatta nykyisin osa arkista kirkkoelämää, ja ansio siitä kuuluu erityisesti piispoille ja papeille, joiden enemmistö näkee metsän puilta: kirkon on muututtava yhteiskunnan mukana.
Muutoksen suurimpina jarruina ovat sellaiset maallikot, jotka katsovat ”tosiuskovaisina” olevansa Jumalan edessä parempia kuin muut. Kaikki maallikot eivät suinkaan ajattele näin, mutta se on ryhmä, joka näkyy ja kuuluu, ja joka on omiaan karkottamaan väkeä seurakunnista.

Jukka Vilponiemi

22.1.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva