Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Säkylä säästöihin yhteistyöllä

Kuva: Säkylä säästöihin yhteistyöllä

Säkylän kunnanhallituksen puheenjohtajan Juha Nummelan mukaan uuden Euran perustaminen kaatui aidosta, vakavasta yrityksestä huolimatta loppumetreillä omaan mahdottomuuteensa ja luottamuspulaan.

- Rakennettiin hyvä yhdistämisohjelma, jonka mukaan uudessa kunnassa olisi ollut kaksi palvelukeskusta, Eura ja Säkylä. Loppumetreillä johtavien virkamiesten tasapainottamiskaavailut veivät kuitenkin luottamuksen.
Erityisesti häntä närästää se, kun Säkylän pitkään vireillä olleet hankkeet, koulukeskuksen ja terveyskeskus vanhusosaston peruskorjaushankkeet nostettiin tapetille.
- Säkylän ja Köyliön terveyskeskuskuntayhtymän investoinneista päätettiin jo ennen, kuin Paras-laista oli tietoakaan. Siellä on sote-yhteistyö toiminut, ennen kuin muualla on siitä puhuttukaan ja kaikki toimii saman katon alla ja toimii hyvin, Nummela painottaa.
Hän painottaa, että kolmas vaihe toteutetaan nyt suunnitellusti, samoin koulukeskuksen peruskorjaus.
- Toivotaan, ettei sote-piiriä alkaisi kukaan nyt horjuttamaan. Sen parempaa pohjaa ei ole olemassakaan, sanoo Nummela.
Nummela ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan uuden kunnan talous olisi ollut katastrofi. Hänen mielestään laskelmissa ei otettu huomioon alueen vetovoimaisuuden kasvamista ja sitä kautta tulevien uusien työpaikkojen mukanaan tulevaa verotulojen kasvamista.
- Ei täällä lama kouraise niin pahasti kuin maassa keskimäärin. Elintarviketeollisuudella menee hyvin ja meillä on hyvä työllisyys, Nummela painottaa.

Nyt Säkylässäkin on edessä talouden tervehdyttäminen. Nummela painottaa, että ongelma ei ole velkarahalla tehtävät investoinnit, vaan käyttömenojen oikaiseminen.
Sitä hän ei tässä vaiheessa lähde ennakoimaan, mitä se tulee käytännössä merkitsemään. Kevään aikana kuitenkin laaditaan tasapainottamisohjelma, eikä Nummela usko kansanedustaja Timo Kallin ennusteisiin Säkylän 22-23 tuloveroprosentista.
- Otan haasteen vastaan ja muutaman vuoden sisällä se nähdään, että näin ei käy.
Samalla Nummela toivoo, ettei nyt alettaisi käymään nokkapokkaa ratkaisusta. Hän painottaa siitä kärsivän kaikki.
- Nyt tarvitaan entistä tiiviimpää yhteistyötä, ja miksi se ei onnistuisi. Onhan se onnistunut ennenkin. Meillä on hyvin toimiva, yhteinen ympäristötoimi, Satakierto ja vesihuollossa tarvitsemme toinen toistamme.
Nummela painottaa, että viimeisenä keinona voidaan ottaa tarvittaessa käyttöön myös verojen ja taksojen korottaminen. Sitä ennen kannattaa Nummelan mielestä pohtia palvelut.
- Pitää pohtia, onko palvelut osin liiankin hyvin järjestetty, riittäisikö erinomaisen sijasta hyvä, kehottaa Nummela miettimään.
Hän on vakuuttunut myös siitä, että kuntatalous ei tule milloinkaan kuntoon, jos valtio ei anna vuosittain vähintään 500 miljoonan euron pottia kuntien valtionosuuksiin. Hän pitää nykyhallituksen kitsastelua tässä ideologisena ajatuksena ajaa palveluja yksityissektorille. Tällä tiellä hän kuitenkin epäilee palvelujen siirtyvän monikansallisten sijoitusyhtiöiden armoille.

Jouko Veijonaho

22.1.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva