Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Olympianäyttöjä tuli vähän

Kuva: Katsomosta: Olympianäyttöjä tuli vähän

Suomen 12 mitalin olympiatavoite Vancouverissa alkaa näyttää tällä hetkellä jopa liian kovalta tavoitteelta kun maailmancupin viikonloppu oli ja meni. Viron Otepäässä tuli toki muutama näyttö sellaisiltakin hiihtäjiltä, joiden valintaa ei vielä ole vahvistettu. Silti paljon ehtii vielä tapahtua niiden 24 vuorokauden aikana, jotka kisojen alkuun tällä hetkellä ovat.

Otepäässä Aino-Kaisa Saarinen hiihti suomalaisista parhaiten, mutta teki sen kuitenkin flunssan vaivaamana. Mitä sitten tapahtuukaan kun kunnon tauti iskee päälle juuri Vancouverissa. Kun tällä hetkellä suomalaisten olympiatoivojen tilannetta seuraa, niin jääkiekkoilijoiden osalta tilanne on jopa huolestuttava. Oman joukkueen NHL-pelaajat ovat teloneet sairastuvalle Jere Lehtisen ja Teemu Selänteen. Tuomo Ruutu on toipilaana ja myös Saku Koivu potee alaraajavammaa.
Päävalmentaja Jukka Jalonen saanee Ruudun, Koivun sekä Lehtisen ryhmäänsä, mutta Selänteen kisat ovat enemmän kuin vaarassa. Leukamurtuman toipumisaika on tietojen mukaan kahdesta kuuteen viikkoon. Jopa on pitkä haarukka toipumisennusteessa!
Hiihtäjien osalta Otepää toi olympiajoukkueeseen mukaan sprinttihiihtäjä Jesse Väänäsen, joka omaa pitkäraajaisena miehenä kaikki edellytykset loikkia jopa norjalaisten edelle loppukirissä.
Naisten puolella olympianäytön taisivat antaa Kirsi Perälä sekä Riikka Sarasoja. Sen sijaan Jari Sarasvuo on vielä valmennustyössään Virpi Kuitusen kanssa puolitiessä. Viime vuosilta tuttua sisupussi Kuitusta ei ole nähty vielä kertaakaan tällä kaudella sellaisessa iskussa kuin on toivottu.
Nyt pitää Sarasvuon löytää se pieni yksityiskohta, josta kaikki näyttää kiikastavan. Aikaa toki vielä on. Virpin kunto voi tulla esiin jopa muutamassa päivässä. Se taas on hyvä asia!

Mäkihyppy sekä yhdistetty on hilkulla
Suomen mäkimiesten suurimmat mitalitoiveet taitavat olla konkari Janne Ahosen harteilla. Mikäli Harri Olli sattuu sille päälle, niin hän voi lentää ainakin pistesijoille. Sama koskee mielialahyppääjä Matti Hautamäkeä. Hänellä on kaikki eväät nousta korkealle, mutta millä päällä Hautamäki nyt sitten sattuu olemaan kisapäivänä?
Edellä tuli esiin kolme mäkimiestä, jotka varmuudella ovat myös joukkuemäen kilpailussa mukana, mutta mistä löytyy se neljäs? Tarvittaisiin nimittäin erittäin kovapäinen neljäs lenkki, koska joukkuemitali on kivenkovan työn takana.
Yhdistetyssä Anssi Koivuranta ei kilpaillut, koska häneltä poistettiin viisaudenhammas. Anssi ei ole tällä kaudella pystynyt mäessä sellaisiin suorituksiin kun on toivottu, mutta hiihtovauhti on ollut ihan kohtuullista. Jos mäessä natsaa, niin Koivuranta on mitaliehdokas.
Silti yhdistetyn suurin mitalitoivomme on Hannu Manninen, joka on käymissään kisoissa yllättänyt juuri mäessä. Hiihtoladulla Manninen on ollut yhtä kova kuin aikaisempinakin vuosina. Kun Manninen opiskelee Porin Ilmailuopistossa, niin hämmästyttävää on se, että kun on harjoiteltava näillä laakeilla aakeilla, niin miten vastustaja toisensa jälkeen on alkukauden kisoissa jäänyt Hannusta juuri nousuosuuksilla!
On kai uskottava, että Hannun mäkikuntoa on sitten hiottu Hiittenharjulla, mikäli siellä on vielä hyppykunnossa oleva mäki?
Koivuranta ja Manninen ovat kaksi lenkkiä myös joukkuekilpailuun, mutta nyt etsinnässä olisi kaksi muuta. Jaakko Tallus sekä Jaakko Ryynänen tuskin riittävät tuomaan Suomelle yhdistetyn joukkuemitalia! Tai mistä sen tietää – parempi olla ennustelematta liikoja.

Yllätyksiä rinteessä
Taitaa siitä olla jonkin verran aikaa kun Tanja Poutiainen on maailmancupissa hävinnyt suomalaiselle kilpasiskolleen. Nyt ainakin on, sillä Mariborin pujottelussa Sanni Leinonen täräytti kaksi hyvää laskua ja oli seitsemäs. Sijoitus on hänen uransa paras – tähän mennessä.
Poutiainen oli samassa kisassa 11. sijalla, vaikka parasta Tanjaa emme rinteessä nähneet. Olympiakunto on kuulemma Poutiaisellakin löytymässä, eikä hän itse vaikuta laisinkaan huolestuneelta. Ellei Tanja ole huolestunut, niin ihan turha silloin on maallikon järsiä kynsiään kotisohvalla.
Miesten alppipuolella on melkoinen hätä. Ellei Marcus Sandell toivu vammoistaan täysin, niin eipä ole paljon kisatoiveitakaan. Kalle Palander ei olympiarinteessä pujottele, mutta kyllä pitää olla kova kantti, mikäli Jukka Leino kisoissa pujottelee. Yritys oli kova, jopa erittäin kova – ensimmäiseen pujottelukeppiin asti.

Kannattaa veikata
Lehtemme järjestämään olympiaveikkaukseen kannattaa osallistua, sillä palkinnot ovat hyvää tasoa. Eikä edellä kirjoitetusta pidä ottaa minkäänlaisia vihjeitä, sillä huippu-urheilijan kuntokäyrä on tähdätty tällä kaudella juuri Vancouveriin.
Toki yksilölajeissa haetaan vain parhaiten kisassa menestyneen suomalaisen sijoitusta, mutta joukkuelajeissa kannattaa pohtia tarkkaan.
Ampumahiihdossa ei Suomi lähetä olympialaisiin joukkuetta kumpaankaan viestiin. Viimeinen näyttösauma oli ja meni. Liki käsittämättömästi Suomi on ampumahiihdossa menettänyt valtikan, sillä kun sekä miesten että naisten joukkueet ampuvat huteja siellä viidennentoista sijan paikkeilla, niin käy jopa sääliksi selostajia. Suora lähetys tulee kaikista maailmancupin kisoista Suomeen. Kun Pertti Tapola ja Heikki Ikola selostavat ihan kisapaikalla, niin ovat alkaneet selostajiltakin selitykset loppua!
Toki Vancouveriin valitaan Kaisa Mäkäräinen ja varauksella Paavo Puurunen. Siinä koko ryhmä, mutta huoltojoukkoja toki tarvitaan kahdellekin kilpailijalle!

Narukerän pohjoisen ottelut
Porin Narukerä suoritti viikonvaihteessa liki uskomattomalta tuntuvan Oulun vierailun. Kun kahtena päivänä voitetaan Oulussa jääpallossa, niin se on harvinaista herkkua. Varsinkin kun lauantaina kaatui sarjajohtaja OPS, vaikka Narukerä oli puoliajalla kahden maalin tappioasemassa.
Narukerän päävalmentaja Jouko Visuri sanoi suoraan, että on kova suoritus nousta Bandyliigassa puoliajan kahden maalin tappioasemasta voittoon asti.
Mutta Tomi Mustonen pisti pallon kahdesti OPS:n verkkoon ja yllättäen alkoi sarjakärjellä maila täristä. Sitten isoon rooliin nousi Jaakko Niemi, joka ensin syötti johtomaalin ja teki itse henkilökohtaisella yksilösuorituksella vielä voittomaalin.
Sunnuntain ottelussa narukerällä oli vastassa kaksi kertaa nyt peräkkäin Suomen mestaruuden voittanut Oulun Luistinseura. Oli jopa kokenut Samuli Niskanen yllättynyt porilaisten koko joukkueen pelistä.
Päävalmentaja Visuri kertoi, että kentän laidalla olleet entiset oululaiset jääpallon pelimiehet muistivat, ettei OLS ole jäänyt SM-sarjassa kotiottelussa ilman maalia kuin 40-luvulla. Mutta nyt oli lähellä. Narukerän 9-0 johtoasemassa OLS pääsi Vesa Leinon huikealla unelmavedolla rikkomaan kuparisensa pelin 87. minuutilla.
Pallo upposi Jussi Aaltosen taakse aivan ylänurkkaan. Visurin mukaan Leino saisi samasta kohtaa yrittää kyllä monen monta kertaa, ennen kuin vastaava onnenkantamoinen syntyisi toistamiseen. No, Narukerän seuraava ottelu on jo huomenna ja taas on kyseessä kärkiottelu kun isäntänä Helsingissä toimii HIFK.

Yhden maalin merkitys
Luvian Kiekko-82:n ringettejoukkueen kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen tehnyt päävalmentaja Antero Kivelä totesi, että heikosti menneen ensimmäisen erän (2-2) jälkeen yhden maalin merkitys oli suuri. Tärkeässä ottelussa paikasta neljän parhaan joukkoon pääsystä Espoon Kiekkoseuraa vastaan toisessa erässä Anniina Ahvenjärvi teki 3-2 johtomaalin.
Tämä oli kuin merkki muille ja runsas kolme minuuttia ehti erää kulua kun rinkula oli käynyt kolme kertaa Espoon maalivahdin takana. Ahvenjärven maali avasi – kuluneen sanonnan mukaan – niin kutsutusti ketsuppi-ilmiön. Numerot 5-2 olivat pelin niitti jo toisen erän alkuun.
LuKi on tehnyt myös jatkosopimuksen Kirsi Pukkilan kanssa. Pukkila on pelaamisen ohella toiminut myös joukkueen kakkosvalmentajana.
Nyt kun valmentajien kanssa on jatkosopimukset solmittu, niin joukkueenjohtaja ja seuran puheenjohtaja Taina Peltola aloittaa neuvottelut pelaajasopimuksista ensi kautta varten. Kivelän kertoman mukaan jo kuluvan kuun aikana kuullaan lisää pelaajasopimuksia.
Nykyisin näyttää joukkueurheilussa olevan trendi, että pelaajasopimukset seuraavaa kautta varten solmitaan jo tammikuussa niiden pelaajien kanssa, jotka valmennusjohto yleensä haluaa joukkueessa jatkavan.

Ässien sopimukset omien nuorten kanssa
Porin Ässät on erinomainen esimerkki siitä miten nykyään pelaajasopimuksien kanssa edetään. Kun toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki pystyi kertomaan, että koko tämän kauden valmennuskvartetti Pekka Rautakallio, Karri Kivi, Pasi Kaukoranta sekä Kari Lehtonen jatkavat myös ensi kaudella tehtävissään, niin alkoi sopimuksia myös nuorten omien kasvattien kanssa tulla.
Joukkueen kapteeni Matti Kuparinen käytti oman optionsa ja Kuprun perustelut kertovat paljon. Kuparinen totesi, että Porissa on tekemisen meininki ja valmennusryhmän jatko teki oman päätöksen helpoksi.
Myös Tuomas Huhtanen sekä Niko Palonen liittyivät sopimuspelaajiin ja nyt Ässillä on tammikuun puolessa välissä koossa jo 16 pelaajasopimusta. Ja mikä tärkeintä; sopimukset on tehty sellaisten pelaajien kanssa, joiden valmentajat toivoivat jatkavan. Toki muutama sopimusneuvottelu on käynnissä, mutta niistä kuullaan sitten myöhemmin.
Palonen pelaa loppukauden Ismo Lehkosen valmentamassa KooKoossa Kouvolassa. Mestis-pesti on tärkeä, sillä Rautakallio totesi, että Mestiksessä nuori pelaaja saa hyvää kokemusta. Mestiksen taso on nykyään niin kova, ettei sinne niin vain mennä, vaikka peliaikaa olisi hieman jopa liigatasolta!
Jarmo Liuhala

19.1.2010 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva