Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pyhäjärven hoitokalastukseen valtion budjettirahaa

Kuva: Pyhäjärven hoitokalastukseen valtion budjettirahaa

Pyhäjärven tilaa päästään jälleen parantamaan hoitokalastuksella. Tämän takaa hyvän jäätalven lisäksi valtion budjetista ensi vuodelle tuleva määräraha kuluvalle vuodelle.

Valtion lisäksi hoitokalastukseen on tulossa rahoitusta Euran ja Säkylän kunnilta, Pyhäjärven kalastusalueelta ja Pyhäjärven suojeluohjelmalta niin, että rahaa on vuoden aikana käytettävissä 95 000 euroa.

Pyhäjärvi-instituutin vesistötoimialan päällikkö Anne-Mari Ventelä laskee rahan riittävän noin 350 000 kilon vähäarvoisen kalan poistamiseen. Samalla järvestä poistuu noin neljännes vuotuisesta fosforikuormituksesta.

- Korvauksen maksaminen kalastajille on ainoa keino saada vähempiarvoisen kalan kalastaminen kalastajille kannattavaksi, perustelee Ventelä rahantarvetta.

Hän painottaa talvinuottauksen olevan tehokkain tapa roskakalan poistamiseen ja samalla saadaan myös muikku- ja siikakanta pidettyä tasapainossa.

Nyt kalastajat ovat päässeet kahden huonon jäätalven jälkeen jälleen täysipainoisesti talvinuotalle. Saalistakin on tullut. Säkylässä päiväsaaliit ovat liikkuneen kahdeksan tonnin paikkeilla nuottakuntaa kohti. Saaliista noin kolme neljäsosaa on ollut minkin rehuksi menevää roskakalaa.

Hoitokalastuksen rahoitus on ollut viime vuodet päättäjien silmissä tehotonta. Nyt rahoituskohteiksi hyväksyttiin Säkylän Pyhäjärven lisäksi Onkamojärvet Pohjois-Karjalassa.

Näille osoitetaan valtion budjetissa yhteensä 150 000 euron määräraha, mikä odotetaan jaettavan puoliksi.

- Tämä on kauan odotettu uusi päänavaus. Rahoituksen saamisen ehtona on, että työtä tehdään myös järven valuma-alueella, kertoo kalatalousjohtaja Kari Ranta-aho Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Hän korostaa nyt tarvittavan pitkäjänteistä työtä, muuallakin kuin järvessä.

Ventelä toivoo myös rahoituksesta pitkäjänteistä. Hän korostaa Pyhäjärvellä saadun hyviä tuloksia hoitokalastuksesta vuosilta 2002-2005, jolloin järvestä kalastettiin EU:n tuella 1,5 miljoonaa kiloa roskakalaa neljän vuoden aikana.

Hän painottaa hoitokalastuksen laiminlyömisen näkyvän järven rehevöitymisenä, koska kalastus on ainoa keino poistaa vesistöön jo päässeitä ravinteita. Merkittävänä ravinnetasapainon ylläpitäjänä hän pitää isoa vesikirppukantaa, joka rajoittaa leväkasvillisuutta.
Rahoituksen järjestäminen antaa mahdollisuuden myös siihen, että järven 22 ammattikalastajaa voivat jatkaa ammattinsa harjoittamista ja samalla motivoi heitä kalastamaan huonompiarvoistakin kalaa.

Jouko Veijonaho

 

12.1.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva