Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hei, nyt hiihdetään!

Kuva: Hei, nyt hiihdetään!

Satakuntalaisten nuorten vähälumisten talvien myötä hiipunut hiihtoinnostus on jälleen elpymässä. TUL Satakunnan piirin hiihto- ja rullaluistinkärryä luotsaava Päivi Luontola opastaa ja ohjaa koululaisia hiihdon saloihin ja on ilokseen huomannut, että lasten ja nuorten suhtautuminen hiihtoon on muuttunut positiivisempaan suuntaan.

- Kun viisi vuotta sitten aloitin hiihtokärryn kanssa kiertämisen, oli paljon koululaisia, joilla ei ollut omia hiihtovarusteita. Kun ei ole ollut lunta, eivät vanhemmat ole panostaneet varusteiden hankintaan, eikä hiihto liikuntalajina ole ollut nuorten mielestä kiinnostava.

- Jo viime talvena huomasin selkeän muutoksen: lapset ja nuoret osasivat entistä paremmin laittaa sukset jalkaan ja lähteä liikkeelle. Yhä useammalla oli myös omat hiihtovarusteet. Kun välineet ovat tutut, olemme keskittyneet hiihtotekniikoiden harjoitteluun, Päivi kertoo.

TUL Satakunnan piirin hiihtovarustekärryyn on juuri hankittu uudet varusteet. Suksia riittää 40 hengelle. Koululaisten lisäksi Päivi järjestää hiihtokursseja muun muassa yrityksille. Ensi viikolla hän vetää hiihtotapahtuman Satakunnan ammattikorkeakoulun ulkomaalaisille vaihto-oppilaille.

- Menemme Ulvilaan Massin majalle. Nämä vaihto-oppilaiden kanssa vietetyt päivät ovatkin hauskoja ja mielenkiintoisia kokemuksia, sillä yleensä heillä ei ole mitään aikaisempaa kokemusta hiihtämisestä. Moni ei ole koskaan ennen nähnyt luntakaan, Päivi nauraa.

Huomenna keskiviikkona 13. tammikuuta Päivi vetää Isomäessä eläkeläisten hiihtokoulun kello 9.30-11.00. Teemana on perinteinen tyyli. Mukaan pääsee vielä ja ilmoittautua voi Päiville numeroon 0400 817 114. Toinen eläkeläisten hiihtokoulu pidetään viikon päästä keskiviikkona ja silloin perehdytään vapaaseen tyyliin.

- Eläkeläiset toki ovat nuorina hiihtäneet paljon ja osaavat homman periaatteessa, mutta hiihtotyylit ja välineet ovat vuosien saatossa muuttuneet. Hiihtäminen ei ole enää ihan samanlaista kuin se on ennen ollut ja siksi korviini on kantautunut toiveita kurssin järjestämisestä, Päivi kiteyttää.
 
Tänä talvena on Satakunnassa saatu nauttia kunnon pakkasista ja lumesta. Mahdollisuudet hiihtämiseen ovat olleet erinomaiset. Päivi Luontolan mukaan esimerkiksi Porin Isomäen ladut ovat olleet ahkerassa käytössä ja sivakoimassa on käynyt paljon lapsiperheitä.

- Viime sunnuntainakin Isomäen laduilla vilisi väkeä. Hyvin kaikki silti mahtuivat, päivä oli upea ja ladut hyvässä kunnossa.
Paljon oli hiihtäjiä Isomäessä liikkeellä myös maanantaiaamuna ennen kymmentä. Yksi heistä oli  porilainen Annikki Koppelomäki.

- Ihanaa. Upea, huurteinen talvimaisema, raikas ilma ja mukavan liikunnan ilo, Annikki riemuitsi.

- Tykkään hiihtämisestä ja nautin siitä nyt, kun lunta riittää.

Hiihtämässä olivat myös Aimo Hakala ja Ilkka Lamminen. Aimolle hiihtokilometrejä on tänä talvena kertynyt jo noin 500 ja Ilkalle kolmisensataa.

- Loppuviikolla lähdemme hiihtelemään vaihteeksi pohjoiseen Pyhätunturille ja otamme ”hellapoliisitkin” mukaan, miehet naureskelivat.

Minna Mannila saapui ladulle 5-vuotiaan Laura-tyttönsä kanssa. Laura sai pienet sukset jalkaansa ensimmäisen kerran reilun vuoden vanhana ja on siitä asti ollut innokas hiihtäjä. Nykyään Laura etenee jo hienosti luistelutyylillä.

- Vanhempien sisarusten perässä Laura halusi jo ihan pienenä hiihtää. Tänä talvena olemme käyneet ladulla niin usein kuin vain olemme ehtineet. Kun kerrankin on kunnolla lunta, on siitä nautittava täysin rinnoin, Minna jutteli.

Isomäen latujen hoito sai kaikilta hiihtäjiltä kiitosta.

- Ladut pidetään erinomaisessa kunnossa, vaikka luonnonlunta ei olisikaan. Kyllä täällä viime talvenakin saattoi käydä hyvin hiihtämässä, vaikka kelit olivat mitä olivat, Minna Mannila kiitteli.

Aimo Hakala ja Ilkka Lamminen kaipailivat Isomäen maalikopin kylkeen isoa kelloa ja lämpömittaria.

- Muutoin kaikki on hoidettu oikein hienosti, miehet korostivat.

Maarit Kautto

12.1.2010 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva