Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uuden Ajan uusi aika

Kuva: Uuden Ajan uusi aika

Uusi Aika, yli 100-vuotias sosialidemokraattisen aatteen äänitorvi, on tänään jälleen uudistusten edessä. Lehden historiaan mahtuu monenlaista, nyt vuoden 2010 aikana tulevat muutokset tuovat jälleen mahdollisuuden uudistua, terävöityä haasteiden edessä. Muutos tuo mahdollisuuksia, niin nyt kuin aiemminkin historiassa.

Toivon, että tulevasta lehdestä syntyy entistäkin vahvempi satakuntalainen, poliittinen paikallislehti, joka kertoo asioista valtavirrasta poikkeavista näkökulmista. Minusta on mukavaa ja mielenkiintoista lukea, mitä tovereille maakunnan eri puolilla kuuluu ja mitkä ovat niitä ajankohtaisia asioita, minkä parissa kulloinkin painiskellaan. Rikas uutisointi saman asian eri kanteilta on aina ollut lukijan ilo. En haluaisi, että olisimme maakunnassamme yhden totuuden varassa.

Uuden vuoden aatto on ollut perinteisesti iloisen riehakas päivä, uuden vuoden, puhtaan pöydän odotusta. Sellon tapahtumien vyöryminen tajuntaan netin uutisvirran kautta vei kaiken ilon pois. Miten ihminen voi olla toiselle niin paha. Mitä niin suurta maailmassa voi olla, että ihminen kokee oikeudekseen ryöstää toiselta elämän?

Entä mitä suurta ylemmyydentunnetta kokevatkaan ne muka ”tavalliset”, todellisuudessa kammottavan rasistiset ihmiset, jotka verkossa ovat avoimen väkivaltaisesti maahanmuuttajia vastaan. Tällaisessa rikoksessa ei ole kyse Suomen maahanmuuttopolitiikasta. Siitä on säädytöntä yrittää tehdä tekosyytä sille, että kyse oli melko tyypillisestä suomalaisesta rikoksesta, sairaasta mustasukkaisuudesta ja silmittömästä väkivallasta. Sen seurauksena Suomessa kuolee vuosittain 30 naista, täysin ilman maahanmuuttajapolitiikkaa.

Älkäämme siis vetäytykö minkään verhon taakse perustellaksemme ja selittääksemme väkivaltaa. Älkäämme yrittäkö suvaita pahuutta. Sivistyneen yhteiskunnan tulee kunnioittaa ja arvostaa ihmistä. Pelottaa, mikä on tämä yhteiskunta, johon olemme luisumassa. Syvä osanottoni kaikkien uhrien omaisille ja läheisille.

Keväällä eräässä tilaisuudessa Kankaanpäässä pohdin sitä, miten alueemme viiden kunnan yhteinen yhteistyörutistus, Posa, (Pohjois-Satakunnan peruspalveluliikelaitos kuntayhtymä, jestas tätä nimeä…) on suuri kysymysmerkki. Me odotamme vieläkin, koska saamme varmuuden siitä, että kokonaisuus on jonkun hanskassa. Posa tuottaa meille meidän tärkeimmät palvelumme. Olen vakaasti vieläkin sitä mieltä, että luottamushenkilöiden yli puolue- ja kuntarajojen on lisättävä omaa yhteistyötään ja otettava se rooli, mikä heille kuuluu.

Muuten saamme vain lukea lehdistä, miten vastuuta pallotellaan viranhaltijoiden toimesta eri tahoille eikä kukaan tunnu tietävän tai haluavan tietää kokonaisuudesta mitään. Me olemme tämän hallinnollisen himmelin luoneet, on meidän vastuullamme huolehtia että sen kaikki osat toimivat. Me emme saa sortua syyllisten etsimiseen logiikalla ”niin niin mutta kun ne siellä päättivät”. Tämä on yhteinen asiamme, jonka on onnistuttava ja uskon se onnistuvan parhaiten yli puolue- ja kuntarajojen tapahtuvalla luottamushenkilöyhteistyöllä.

Moni meistä varmaan miettii joskus, miksi viitsii käyttää vapaa-aikaansa näin epäkiitollisessa vapaa-ajanharrastuksessa, harrastuksessa, jossa ei ole yleensä kuin niukkuutta jaettavana ja vaikeita päätöksiä tehtävänä. Uskon, että syy siihen on halu parantaa maailmaa. Halu olla mukana asioissa, palkitsevissa pienissä hetkissä, niissä, joissa huomaa, että maailma on siirtynyt ihan edes piirun verran parempaan suuntaan.

Pikku-prinssin kirjoittajan, lentäjän ja kirjailija Antoine de Saint-Exupéry, sanoin:
”Olla ihminen, se on: tuntea vastuuta. Se on syyllisyyden tuntoa kurjuudesta, johon ei oikeastaan ole syypää. Se on ylpeyttä voitosta, jonka toverit ovat saavuttaneet. Se on: tuntea olevansa osallisena koko maailman rakennuksessa oman kivensä siihen pannessaan.”

Menestystä vuodelle 2010!

Katri Kujanpää

5.1.2010 08:20

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva