Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Nyt se on nimetty

Kuva: Katsomosta: Nyt se on nimetty

Suomen jääkiekkomaajoukkue Vancouverin olympiakisoihin on saanut lopullisen muotonsa, sillä Leijonien valmennusjohto Jukka Jalosen sekä General Manager Jari Kurrin johdolla on nimennyt jääkiekkojoukkueen, joka lähtee puolustamaan Torinon olympiakisojen hopeamitaleita.

Valmennusjohdon apuna pelaajatarkkailussa ovat olleet Jukka Holtari sekä Teppo Numminen, jotka ovat arvioineet jokaisen pelaajan ja Jalosen mukaan kaikille nimetyille pelaajille löytyy myös oma roolinsa Vancouverissa. Jalonen myöntää, että Leijonien valinta tehtiin varmasti Suomen kaikkien aikojen laajimmasta huippupelaajien rintamasta. Maallikon on tällä palstalla turha alkaa moittia yhtään valintaa, mutta ”ihmetellä aina soppii”.
Aloitetaan maalivahdeista, joita nimettiin mukaan kolme. Kaikki ovat paikkansa ansainneet ja tämä osasto tulee Suomella olemaan yksi kovimmista kaikki muut maat mukaan lukien. Nimetyt ovat Minnesotan Niklas Bäckström, Calgaryn Miikka Kiprusoff sekä Tampa Bayn Antero Niittymäki.
Vaikka sitä kuuluisaa ykkösmaalivahtia ei tietenkään etukäteen nimetä, niin kyllä hän sittenkin on Kiprusoff, joka tällä kertaa suostui mukaan Leijonamiehistöön. Tosin ilman häntäkin Suomi on menestynyt mainiosti, enkä muista aikoihin, että Suomi olisi arvokisoissa kaatunut maalivahtipeliin! Toki muutama yllättävä hörppymaali on muistissa, mutta kyllä sellainen voi tulla Kiprullekin.
Tässä vaiheessa on syytä painottaa, että Suomella on, ennen helmikuun 16.päivää alkavia kisoja, alla ainoastaan yksi yhteinen harjoitus ennen ensimmäistä ottelua, joten homman pitää toimia alusta alkaen. Se kai on ollut valitsijoilla kirkkaana mielessä?

Heikoin lenkki
Suuret asiantuntijat väittävät, että Suomen Leijonien heikoin lenkki on puolustus, johon nimettiin seitsemän pelaajaa. NHL:n pelejä tietävät toteavat, että nimetyistä vain Kimmo Timonen Philadelphia, Sami Salo Vancouver, Toni Lydman Buffalo ja Joni Pitkänen Carolina joutuvat kovan - ehkä liiankin kovan - urakan eteen, sillä kolme muuta lasketaan keskitason puolustajiksi.
Nuo kolme muuta puolustajaa ovat Lasse Kukkonen Avangard (KHL), Sami Lepistö Phoenix ja Janne Niskala Frölunda (SWE). Tässä vaiheessa en voi mieltäni malttaa, sillä uskallan väittää, että Luganon Petteri Nummelin olisi kiekollisena puolustajana sekä idioottivarmana rankkarien vetäjänä ollut loistava apu puolustukseen. Nimittäin helmikuussa Nummelin on takuuvarmasti terveenä vammansa takia, eikä miestä huimaa missään tilanteessa ja veto lähtee.
Niskala on se suurin yllätys, sillä Ruotsin puolella pelit ovat sujuneet tarkkailijoiden mukaan varmaan loistavasti, sillä muuten valinta on jopa erikoinen. Toki osaa myös laukoa kuin piiska sivaltaisi, mutta riittääkö nopeus alakerrassa – kas siinä kysymys?
Muut puolustajat – itse asiaa sekä pelaajia paremmin tuntematta – on tälläkin tontilla hyväksyttävä, mutta edelleen olen sitä mieltä, että yhtä Petteriä olisi näissä kisoissa tarvittu. Enkä siis missään nimessä aliarvioi Rauman Lukon kasvatti Niskalan taitoja.
Kunhan vaan esitin kannatukseni Petterille.

Hyökkääjissäkin yllätyksiä
Edelleen tuon julki omia mielipiteitäni myös hyökkääjien osalta, vaikka hyvin tiedän, että valinnan ovat suorittaneet todelliset asiantuntijat, joiden työn tulos arvioidaan vasta Vancouverissa. Mutta jos pelisilmä puuttuu, niin puuttuu paljon!
Moni asiantuntijalehti ilmoitti jo aikoja sitten, ettei Jere Lehtinen Dallas, tule mahtumaan Suomen joukkueeseen, mutta mahtuipa vain.
Mukana ovat lähes selviötapauksina sekä Valtteri Filppula Detroit (Stanley cup-voittaja), Mikko Koivu Minnesota (Suomen yksi avainpelaajista) sekä Tuomo Ruutu Carolina. Tässä olisi jopa saumaa ihan ykkösketjuksi asti.
Niklas Hagman Toronto, Saku Koivu Anaheim sekä Teemu Selänne Anaheim, kuuluvat ryhmään, ellei aika ole jo ajanut ohi. Mutta nyt Teemulla on sauma voittaa suurinta mitä urheilija voi urallaan voittaa, eikä se ole Pohjois-Amerikan mestaruus!
Ottawan Jarkko Ruutu on selkeä roolipelaaja, joka saa kuumaksi vastustajan suurimmat tähdet, ihan kuin sivutuotteena. Ja osaa Jarkko myös pelata täysillä. Olli Jokinen Calgary on mukana, monen kotimaan asiantuntijan hämmästykseksi.
Heille suurin yllätys oli se, että joukkueessa ei ole mukana Jussi Jokinen Carolina. Juhani Tamminen toteaa, että hän itse oli nostamassa lupaavaa Jussia jo nuorukaisena (siis Jussi oli nuorukainen) Kärppien edustusjoukkueeseen. Tamin hyvä teesi on, että vanhemmasta päästä pitäisi karsia ja pelaajien on oltava täysin terveitä. Selänteellä on haittanaan rannevamma tällä hetkellä.
Täysin ilman vastaansanomista hyväksyn, että mukana on Minnesotan Antti Miettinen.

Sitten voisi haluta perusteluja
Kun joukkueessa ovat mukana Niko Kapanen Ak Bars Kazan ja Jarkko Immonen sama seura, niin ehkä näytöt tulivat sitten EHT-turnauksessa. Tosin ne kaikki pelit televisiosta nähneenä, väitän, että taito ehkä riittää, mutta siellä rapakon takana vastaan tulee kapeassa kaukalossa satakiloisia pakkeja joka joukkueessa. Ja he taklaavat lujaa!
Ville Peltonen Dynamo Minsk, nukkui EHT-turnauksessa, mutta kun vastaan tuli Ruotsi, niin Ville ikään kuin heräsi. Hänen roolinsa taitaa olla Ruotsin tappaja Vancouverissa. Jos sen homman siellä hoitaa, niin on papukaijamerkin sekä olympiapaikkansa ansainnut.
Siinähän se siniristilippua korkealla olympialaisissa ylläpitävä Leijonaryhmä kokonaisuudessaan oli. Nyt kun se on julkistettu, niin erään tunnetun poliitikon sanoja lainaten: ”Päätös on tehty, joten pulinat pois”.
Toki Suomen valmennusjohto omasta mielestään valitsi parhaan mahdollisen joukkueen.
Seikka on saletti.

Urheilussa tapahtuu paljon
Menossa on Keski-Euroopan mäkiviikko ja Janne Ahonen hyppäsi Oberstdorfissa jopa neljän osakilpailun kokonaissuosikiksi. Janne Happonen sen sijaan hyppäsi Suomeen harjoittelemaan!
Uudenvuodenpäivänä käydään legendaarinen Garmisch-Partenkirchenin osakilpailu. Mikäli tuuliolot ovat Ahoselle yhtä suotuisat kuin Oberissa, niin ties mitä mäkiviikolla jatkossa tapahtuu.
Sunnuntaina 3.1. hypätään Innsbruckissa. On meinaan Ahonen voittanut kokonaiskisan peräti viisi kertaa ja on nyt mäkiviikolla jo 17. kerran.
Uskomatonta.
Maastohiihdon puolella alkaa Tour de Ski ja nyt kun tiedämme, että Virpi Kuitunen sekä Jari Sarasvuo ovat menneet kihloihin, niin kyllä Virpin kohdalta voidaan uskoa, että valmistelut ovat osuneet kohdalleen.
Kyllä myös kannattaa seurata Matti Heikkisen suorituksia. Ensimmäinen kisa on vuoden 2010 ensimmäisenä päivänä ja kyseessä on Oberhofin miesten 3,7 kilometrin prologi.

Lauantaina palloillaan sekä kiekkoillaan
Sen verran tarkkana kannattaa jokaisen urheilun ystävän paukuttelun lomassa olla, että muistaa myös urheilutapahtumat. Lauantaina Porin Narukerä pelaa Karhupaanalla kello 15 alkaen Bandyliigan runkosarjan viimeisen ottelunsa. Sen jälkeen Narukerä jatkaa Loppiaisena ylemmässä loppusarjassa ja todennäköisesti vierasottelulla.
Lauantaina 2. tammikuuta Porin Ässät jatkaa kotiottelulla Isomäen hallissa ja vastustajaksi saapuu Espoon Blues. Nykyisessä sarjatilanteessa Ässien kolmen pisteen voitto tietäisi sen menemistä Bluesin edelle kahdella pisteellä ja vielä ottelun vähemmän pelanneena. Eipä SM-liigassa ole aikoihin ollut tällaista sarjaa, sillä nyt jokaisella ottelulla on valtava merkitys ja sijoituksia muuttuu joka kierroksella.
Rauman Lukko tekee matkan Lappeenrantaan SaiPan vieraaksi. Idän Ihme on jo näyttänyt, ettei se suostu taistelematta sarjajumboksi. Mikä lie sitten Lukon Jakub Petruzalekin pelikunto, sillä Ville Varakas taklasi täysin oikein – ihan telkasta hidastettuna nähtynä – Petruzalekin pukukopin puolelle. Taklauksesta voidaan olla mitä mieltä tahansa, mutta aivan puhtaalta se näytti tv-kamerasta nähtynä ja oli jopa kova. Ei siitä sen enempää kinailua!
Petruzalek jatkaa ensi kaudellakin Raumalla. Hän kuuluu siihen pelimiesten sarjaan, jonka taitoja ihastelen vilpittömästi.

Se on sitten vuosi lopussa
Se oli kiva niin kauan kuin sitä kesti – nimittäin vuosi 2009 iloineen ja murheineen. Ensi vuonna tulevat uudet kujeet. Lehtemmekin muuttuu kaksipäiväiseksi, mutta toivottavasti edelleen tapaamme näissä merkeissä?
Erityiskiitokset seurojen yhteyshenkilöille, jotka olette pitäneet meikäläistä ajan tasalla – joskus on menty edellekin!
Toivottavasti tuleva vuosi tuo meille ilonhetkiä jokaisella elämän alueella.
Muistakaa paukutella viranomaisten määräysten mukaisesti!
Jarmo Liuhala

31.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva