Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rakas päiväkirja

Kuva: Rakas päiväkirja

Hupsista, vuosi on taas eletty. On aika istahtaa alas ja tehdä itselleen selväksi, mitä eletty vuosi on pitänyt sisällään: onko virheistä opittu, onko mahdollisesti uuden vuoden lupausten aika? Olisiko jonkun asian voinut tehdä toisin tai jättää vallan tekemättä?

Minusta liian vähän muistamme pysähtyä pohtimaan elämäämme liittyviä kysymyksiä tarkemmin. Kuitenkin niin saavutettaisiin parempia ja viisaampia päätöksiä; oli ne sitten arkea, ihmissuhteita tai politiikkaa koskevia. Mutta koko vuoden tapahtumia on hankala muistaa,jollei niitä ole laittanut ylös. Elämme hektisessä ja jatkuvasti uusia asioita tulvivassa yhteiskunnassa, eikä muistikapasiteettimme riitä kaiken tallentamiseen.

Kuluneeseen vuoteen 2009 mahtuu meillä kaikilla aivan mahdottomasti erilaisia kokemuksia, käänteitä, tunteita, rakkautta, surua, vihaa ja arkipäivän kommelluksia. Miksi siis muistella tätä kaikkea vain näin uuden vuoden kynnyksellä? Eikö esimerkiksi kerran kuukaudessa tapahtuva pohdinta olisi siinäkin mielessä helpompaa, että muistaisimme tapahtuneet paremmin?

Omat nuoruusvuosieni päiväkirjat sisältävät arvokasta tietoa siitä, miten asiat ennen olivat. Vaikka usein nauran vanhoille nuoruusajan päiväkirjoilleni, silti niistä on löytynyt jopa apua menneisyyden haamujen selvittämiseen. Tänä päivänä on suorastaan muotia kirjoittaa päiväkirjaa tai omaa nettiblogia. Itsekin olen harkinnut jälleen aloittavani päiväkirjan kirjoittamista.
Jos olisin kirjoittanut jo vuoden kirjaa, se olisi varmasti hurjan paksu. Arjessa tapahtuu mitä erinäisempiä kommelluksia. Sekä kotona, töissä että harrastuksissa kaikkeni antavana ja parhaani tekevänä ei arjen harmaudesta voi puhua. Jo interrailaaminen kesällä laittaisi päiväkirjan sivut paisumaan. Lisäksi suuret päätökset, kuten ison lainan ottaminen ja uuden kodin ostaminen, saisi kirjan sivut hikoilemaan. Myös päätös muuttaa pois rakkaasta kotikylästä Kyläsaaresta kostuttaisi ensi vuodenkin päiväkirjan surun kyynelillä. Kyläsaaren tapahtumista ja elämästä saisi vaikkapa romaanin, mutta toki päiväkirjaan tulisi uusia jännittäviä merkintöjä upouudesta kodista Vähäraumalla -- emmehän me sinne muuten muuttaisikaan.

Politiikan päiväkirjaani syntyisi mustia kuvia lamasta: huonoja päätöksiä säästämisistä ja leikkaamisesta, jotka koskettavat meitä kaikkia. Sivut huutaisivat tuskaa ja pettymystä myös siitä, että oikeistolainen politiikka jyrää heikoimmassa asemassa olevat ihmiset kyykkyyn. Olisi tullut laatia myös listat niin hyvistä kuin huonoistakin päätöksistä. Jossakin sivun reunassa olisi varmasti kirjoitettuna asioita, mitkä säästäisivät kallisarvoista luontoamme.
Sivut huokuisivat myös epävarmuutta uusien tehtävien myötä maakuntahallituksessa sekä valtuustoryhmän varapuheenjohtajana. Mutta myös helpotusta olisi aistittavissa, sillä valtuuston jäsenyys ja lautakunnan varapuheenjohtajuus sujuvat jo tuttuun tapaan. Toki päiväkirjan sivuille olisi kerääntynyt paljon harmaita hiuksia siitä, miten usein yhteisiä asioita hoitaessaan tuntee olevansa riittämätön. Kaikkia ei ole voinut tai pystynyt auttamaan tai ainakaan miellyttämään. Varmaa on, että päiväkirja näyttäisi aika rujolta ulospäin, sillä sen heittäminen seinää päin olisi tuonut kaivattua helpotusta monissa virhearvioinneissa.

Uuden vuoden aaton merkintä on helppo arvata. Siinä lukisi tietysti: rakas päiväkirja, toivon, että tuleva vuosi 2010 menisi pikkusen hitaammin, jotta pysyisimme kaikki kyydissä. Loppukaneettina olisi tietysti sama kuin tässäkin kolumnissa: Hyvää uutta vuotta Sinulle lukijani!

Heli Vannemaa

31.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva