Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Opiskelijat tuunaavat kierrätysvaatteista katu-uskottavaa muotia

Kuva: Opiskelijat tuunaavat kierrätysvaatteista katu-uskottavaa muotia

Kierrätys ja tuunaus ovat päivän sanoja, ja kun yhtä aikaa sekä kierrätetään että tuunataan, ollaan kiinni todellisessa megatrendissä.

Suomen Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavaratalo on kutsunut eri toimipaikkakuntiensa vaatetusalan opiskelijoita mukaan tuunaamaan kierrätysvaatteista persoonallisia ja muodikkaita asukokonaisuuksia. Nyt on vuorossa Porin Kontti.
Länsirannikon koulutus WinNovan vaatetusalan, entisen Porin ammattiopiston, opiskelijat ovat syyslukukaudella luoneet muotia Porin Konttiin lahjoitetuista vaatteista ja tavaroista.
Työ on edennyt niin pitkälle, että Porin Kontissa, Sepänpellontie 2 A:ssa, järjestetään muotinäytös torstaina 14. tammikuuta kello 16 ja 17.
Mukana on pukuompelijan koulutusohjelman opiskelijoiden lisäksi myös kauneudenhoitoalan opiskelijoita. Mannekiineina toimivat opiskelijat itse, paitsi osa pukujen tekijöistä myös muita opiskelijoita.

– Tavoitteenamme on muokata ihmisten asenteita, sillä me yhdistämme muodin, kierrätyksen ja avustustoiminnan, kertoo Konttien tuotepäällikkö Kristiina Räty.
Kontista otettiin oppilaitokseen yhteyttä ja Kontin edustajat kävivät esittelemässä ideaa oppilaitoksessa jo viime kesänä.
–  Tuunauspukujen teko on kytketty muuhun opiskeluun, se kulkee ohessa ja opetussuunnitelman mukaan edetään, selvittävät ammatinopettajat Leena Pihlava-Rantanen ja Kirsti Kotiranta-Venho.
 Opiskelijat ovat tehneet sekä arkisia että juhlavia kokonaisuuksia – SPR.n arvoja noudattaen.
– Puvut eivät saa olla liian paljastavia eivätkä  lainkaan militaristisia, mutta samalla lopputuloksen pitää kuitenkin olla katu-uskottava, ammattiopettajat kertovat.

– No, tämä nyt ainakin on erittäin katu-uskottava, näyttää Jade Räsänen, joka on tekemässä vapaa-ajan asua punk-rock -henkiselle tytölle.
Inspiraatio lähti punapohjaisesta, ruudullisesta naisten bleiseristä, suurin piirtein kokoa 50. Sitä tekijä kavensi reilusti ja irrotti myös hihat, samoin kuin vihreästä kauluspaidasta.
Jostain löytyi kokonaisuuteen myös musta, läpikuultava ohut t-paidan mallinen pusero. Sille ei tarvitse tehdä mitään, ja sen kuten muutkin kokonaisuuden osat saa pukea mieleisessään järjestyksessä. Asusteeksi tulee muun muassa musta niittivyö.
Anni Laine puolestaan löysi Kontista ruskeasävyisen, erittäin retrohenkisen crimplenemekon, joka on ilmeisesti kotitekoinen, päätellen leveistä saumanvaroista. Hän poisti hihat ja kauluksen ja leikkasi mekon kahteen osaan, mutta yhdisti osat uudestaan niin, että sauma tuli lantion kohdalle. Koska kangasta oli runsaasti, helmaosaan sai paljon pieniä laskoksia.
 Mekon seuraksi tulee ruskeasta puuvillableiseristä tehty liivi.
Jenna Kaaresmaa on tehnyt puolihameesta kokomekon niin, että entinen vyötärön paikka onkin nostettu ylös kainaloihin. Helmasta on tehty pallomainen. Päälle tulee puserosta tehty lyhyt jakku. Jakun hihat on leikattu lyhyiksi ja niihin on kiinnitetty paidan kalvosinosat. Jakku ulottuu rinnan alle, kuten empire-tyylissä Jane Austenin aikana.
Jade Räsäsen, Anni Laineen ja Jenna Kaaresmaan töiden lisäksi tammikuun muotinäytöksissä on mukana iso joukko muita asukokonaisuuksia, joihin tehdään vielä sopivat kampaukset ja meikit.
Joten muodin huipulla ollaan Sepänpellontiellä reilun parin viikon kuluttua.

Heli Kokko

29.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva