Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uudet ilotulitesäädökset hyvin asiakkaiden tiedossa

Kuva: Uudet ilotulitesäädökset hyvin asiakkaiden tiedossa

Ilotulitekauppa pyörähti Porissa käyntiin vilkkaasti jo viime sunnuntaina. Icco-kauppakeskuksen Citymarketin rakettipisteessä asiakkaita maanantaina palvellut myyjä Antti Rantasila kertoi, että ilotulitteiden käyttöä rajoittavat uudet säädökset ovat hyvin asiakkaiden tiedossa. Alaikäiset eivät juurikaan ole edes yrittäneet ostaa ilotulitteita.

- Suojalasien käyttöpakko ja 18-vuoden ikäraja kaikkien ilotulitteiden myynnissä ovat hyviä uudistuksia. Enää ei alaikäisille saa myydä edes tähtisadetikkuja tai papatteja, joissa ikäraja on aikaisemmin ollut 12 vuotta.
- Myyjien näkökulmasta katsoen ikäraja selkeyttää kaupantekoa. Vanhemmilla on nyt vastuu siitä, antavatko he lapsilleen ilotulitteita vai eivät.
- Suojalaseja tilasimme lisää, sillä odotettavissa on suurta menekkiä. Myynnissä on sekä juniorikokoisia että aikuisille tarkoitettuja laseja, Rantasila näyttää.
Turvatekniikan keskus Tukes suosittelee, että kaikki ilotulitukseen osallistuvat käyttävät suojalaseja, sillä ilotulitteista aiheutuvista silmävahingoista merkittävä osa on sattunut sivullisille.
Antti Rantasilan mukaan suosituin rakettiostos on ollut kohtuuhintainen Idols-sarja, jossa on monta eri kokoista rakettia samassa paketissa.
- Paljon menee myös erilaisia patoja sekä paketteja, joissa on perhosia, pommikoneita ja muita pieniä paukkuja.

Uudet säädökset rajoittavat myös ilotulitteiden käyttöaikaa uudenvuodenyönä. Sallittu käyttöaika on nyt 18-02 eli neljä tuntia lyhyempi kuin aikaisemmin. Rajoitukset on säädetty meluhaittojen vähentämiseksi.
Joissakin kaupungeissa on rajoitettu rakettien ampumisalueita. Porissa kiellettyjä alueita ovat kaupunginosat 1-6 ja Uusikoivisto. Raumalla rakettien ampuminen on kielletty Vanhassa Raumassa sekä sataman alueella. 
Ilotulitteet aiheuttavat vuosittain kymmeniä rakennuspaloja, ja niiden määrä on lisääntynyt viime vuosina. Esimerkiksi viime vuodenvaihteessa syttyi ilotulitteista 30 rakennuspaloa, kuusi liikennevälinepaloa sekä kolme maastopaloa. Muita tulipaloja syttyi lähes parisataa.
Pelastustoimesta kerrotaan, että vahingot aiheutuvat lähes aina ilotulitteiden varomattomasta ja holtittomasta käytöstä. Usein turmat sattuvat nuorille ja lapsille sekä humalaisille.

Uusi laki edellyttää, että jo tulevan vuodenvaihteen myyntisesongin aikana ilotulitteiden vähittäismyyjien on järjestettävä asiakkaille mahdollisuus palauttaa vialliset tuotteet myyntipisteeseen.
Lakimuutokset vaikuttavat myös ilotulitteiden tuoteryhmiin. Tämän vuodenvaihteen jälkeen markkinoilta poistuvat turvallisuuden kannalta ongelmallisimmat ilotulitteet, kuten pienet roomalaiset kynttilät ja pienet tähtipommit. Myös isot, nettopainoltaan yli 75-grammaiset raketit kielletään.
Uudet säädökset mahdollistavat toisaalta aiempaa suurempien suihkujen ja patojen myynnin. Näissä tuotteissa suurin sallittu pyromassan määrä nousee 200 grammasta 1000 grammaan, yhdistelmätuotteissa 2000 grammaan.

Maarit Kautto

 

Ammu raketit telineestä

- Tutustu ilotulitteiden käyttöohjeisiin jo kotona.
- Valitse turvallinen ja riittävän aukea käyttöpaikka. Muista, että taivaalle ammutun raketin jäänteet tippuvat takaisin maahan ja voivat aiheuttaa vahinkoja. Noudata suojaetäisyyksiä.
- Käytä raketeille asianmukaisia ampumatelineitä. Raketin tueksi ei riitä esimerkiksi pullo, vaan maasta ammuttavat raketit tulisi tukea lumella, hiekalla tai kivillä. Raketteja ei saa ampua parvekkeelta, väkijoukossa eikä suoraan kädestä.
- Käytä suojavarusteita. Lasit suojaavat kipinöiltä ja roiskeelta.

29.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva