Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Liki 40 vuoden ay-urakka päättyy vuodenvaihteessa

Kuva: Liki 40 vuoden ay-urakka päättyy vuodenvaihteessa

Sähkömies on erimies: Aikansa kutakin, sanoo Pertti Vartio

Kuva: Pertti Vartio (keskellä) jättää Porin seudun sähköalan työntekijöiden johtokunnan vuodenvaihteessa. Puheenjohtaja Raimo Härmä (vasemmalla) ja taloudenhoitaja Pentti Juutilainen jatkavat.

Porin seudun sähköalan työntekijöiden ammattiosaston historiassa päättyy vuodenvaihteessa yksi kausi, kun osaston eri johtotehtävissä liki 40 vuotta toiminut porilainen sähköasentaja Pertti Vartio lopettaa ay-urakkansa.
- Aikansa kutakin. Teen tilaa nuoremmille. Sitä paitsi ay-toiminta on mielestäni työelämässä aktiivisesti olevia varten, sanoo helmikuussa työstään eläkkeelle jäävä Vartio.
Vartio on liittynyt Sähköliittoon vuonna 1963, ja ay-toiminnassa hän on ollut noin 40 vuotta. Ammattiosaston hallitukseen hän on kuulunut lähes yhtäjaksoisesti 38 vuotta ollen erilaisissa tehtävissä mm. puheenjohtajana, varapuheenjohtajana ja tiedotussihteerinä.
Sähköliiton liittokokousedustajana Pertti Vartio on ollut viisi kertaa, ja liiton tehtävissä hän on ollut mm. hallituksen varajäsenenä ja liittovaltuuston jäsenenä.

Kohokohtia Pertti Vartion ay-uralle mahtuu useita. Niistä muistettavimmaksi ja samalla raskaimmaksi hän laskee vuonna 1986 olleen lakon, joka kesti kolme kuukautta. Vartio oli silloin ammattiosastonsa ja samalla paikallisen lakkotoimikunnan puheenjohtaja.
- Mutta on porilaisten ammattiosasto ollut koko toimintansa ajan aktiivinen edunvalvoja. Paikallisella palkkapolitiikalla saavutettiin asentajille aikanaan hyvä palkkataso alueellisen lisän ansiosta.
Porilaiset ovat järjestäneet myös Sähköliiton kesä- ja talvipäiviä Porissa, jotka ovat työllistäneet osaston johtoa.

Koko ammattiyhdistysliike on muuttunut Pertti Vartion mielestä 40 vuoden aikana paljon, eikä vain Sähköliitossa.
Hänen omassa liitossaan oleellisin muutos on ollut se, että puoluepolitiikka on jäänyt vähemmälle. Demarijohtoisessa Sähköliitossa ja myös ammattiosastoissa käytiin 1970- ja 80-luvuilla kovaa poliittista vääntöä, mutta Vartion mukaan tilanne rauhoittui, kun vasemmistoliittolaiset lähtivät yhteistyöhön demarien kanssa.
Nykyisin Sähköliitossa ei edes toimita puoluepoliittisin tunnuksin, vaikka molemmilla puolueilla on omat ryhmänsä.
Eniten Pertti Vartio kantaa huolta siitä, että ay-liikkeen jäsenet ovat unohtaneet, keiden ansiosta palkansaajat ovat saavuttaneet nykyiset etunsa ja mitkä puolueet ajavat työntekijän etuja.
- Ammattiliittojen sekä työväenpuolueiden yhteistyöllä kaikki on saavutettu. On valitettavaa, että nuoremmat polvet ovat unohtaneet aatteen palon ja uskovat myös kokoomuksen ja keskustan ajavan työntekijöiden etuja. Totuus on kuitenkin se, että porvaripuolueet ajavat vain kapitalistien etuja, Vartio sanoo.

Jukka Vilponiemi

29.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva