Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ponnistelut metsäteollisuuden eteen jatkuvat

Kuva: Ponnistelut metsäteollisuuden eteen jatkuvat

Suomen bruttokansantuote ja erityisesti teollisuustuotanto sukelsivat ennätystahtiin vuonna 2009. Muun muassa metsäteollisuus jatkoi syöksykierrettään ja lopuillaan oleva vuosi jääkin aikakirjoihin poikkeuksellisen syvän taloustaantuman vuotena.

Erityisesti metsäteollisuutta läheltä seuranneena, voidaan todeta taakse kääntyvän vuoden olleen raskas ja vaiherikas. Asiat ovat vaikeita ja niiden eteen on ponnisteltu, vaikkakin vaihtelevalla menestyksellä. Muutama tehdas on edelleen lopetusuhan alla ja uusia lomautuksiakin on luvassa. Omalla työpaikallani mitään tuotantolinjaa ei luojan kiitos olla lopettamassa, mutta työt tehdään jatkossa pienemmällä porukalla ja lomautukset ovat arkipäivää sielläkin. Edellisten yt-neuvottelujen tuloksena tehtaalta vähenee 45 työntekijätehtävää plus toimihenkilövähennykset ja lomautusuhat päälle. Muutamassa vuodessa tehtaan henkilöstövahvuus on huvennut lähes 400 henkilöllä mutta vehkeet pidetään pyörimässä. Voitte vain kuvitella, mitä on tapahtunut jäljelle jääneiden työssäjaksamiselle?

Kuten paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen paperiliiton ay-aktiiveille lähettämässään joulutervehdyksessä totesi, tämä mennyt vuosi on vaatinut meiltä kaikilta äärimmäisiä ponnistuksia kamppailussa parantaa paperityöläisten tulevaisuudennäkymiä ja -mahdollisuuksia. Eräillä tehtailla tilauskannat ovat onneksi pysyneet parempina ja joulupyhinäkin töissä oli arviolta 1350 paperiliittolaista.
Myös Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n työehtosopimusneuvottelujen tunnustelut jatkuvat alkuvuonna mutta uuden sopimuksen neuvotteluedellytykset syntyvät vasta, kun nykyiseen sopimukseen työnantajien tietoisesti tekemät väärät tulkinnat on saatu oikaistua ja yhdessä sovitut asiat on kirjattu työehtosopimukseen.

Kuluneena vuonna myös nuoriso menetti uskonsa paperiin. Esimerkiksi Rauman ammattiopiston paperilinja ei startannut tänä syksynä, kun riittävää määrää nuoria ei halunnut kouluttautua alalle. Alalle oli Raumalla vain neljä tai viisi hakijaa, jotka olivat hakemuksiinsa ilmoittaneet paperialan edes toissijaiseksi koulutusalakseen mutta eihän noin pienen joukon takia kannattanut uutta kurssia aloittaa. Alan vetovoimaan saattaa lähivuosina kuitenkin tulla käänne parempaan, kun nykyiset paperi-, levy-, saha- ja kemianteollisuuden ammatilliset perustutkinnot yhdistetään prosessitekniikan perustutkinnoksi. Uudessa mallissa tullaan painottamaan enemmän myös moniosaamista sekä kunnossapitotaitoja työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi.

Metsäteollisuuden lisäksi meneillään oleva taloustaantuma on toki heijastunut monen muunkin alan työpaikkaan ja duunareiden v-käyrät ovat nousseet punaiselle esimerkiksi telakoilla. Maassamme on nyt 77 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Vaikka joitain ennusmerkkejä vientivoittoisen teollisuutemme elpymisestä onkin havaittavissa, taloutemme tulee todennäköisesti jatkamaan syöksykierrettään myös pitkälle ensivuoteen. Tänäkin jouluna liian monien joulumieli hukkui lopputilin tai lomautusilmoituksen miettimiseen. Näin satakuntalaisittain on laiha lohtu, että täällä tilanne on ollut edes hieman positiivisempi. Tilannetta on parantanut esimerkiksi Olkiluodon rakennusprojektin viivästyminen, joskin useat palkansaajat sielläkin ovat maan rajojen ulkopuolelta.
Mutta SAK:laisten palkansaajien näkövinkkelistä räikeän synkkä vuosi jolkuttelee kohti loppuaan ja elämän on jatkuttava.

Itselleni kylmään vuodenaikaan on tuonut lohtua joulukuun alkupuolella kotiin tullut uusi perheenjäsen, iloinen koiranpentu. Riehakkuudestaan huolimatta se on ollut täynnä lämpöä ja rakkautta ja meneillään olevan leimautumisjakson aikana pentumme on imenyt itseensä valtavasti vaikutteita ja oppeja tavallisista arkielämän tilanteista. Suomessa joka viidennessä perheessä on koira, joten varmasti moni teistäkin tietää, miten tärkeä vaihe leimautumisjakso on koiran koko loppuelämää ajatellen. Toivottavasti yhdessä jakamamme hetket ovat olleet sellaisia, että koiramme vielä aikuisenakin kunnioittaa uutta ”laumanjohtajaansa”. Paperiteollisuuden lomautuksista on tästä vinkkelistä katsoen ollut hyötyäkin, kun laatuaikaa on jäänyt enemmän myös uudelle perheenjäsenelle.
Haluan lopuksi lausua kaikille nöyrimmät kiitokseni siitä tuesta, jota olen kynänpätkälleni saanut. Toivottavasti alkava uusi vuosi 2010 on monista uhkakuvista huolimatta huomattavasti parempi, kuin kulunut vuosi. Ponnistelut paremman huomisen puolesta jatkuvat.

Jari Mäki-Korte

29.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva