Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Olihan se lievä yllätys

Kuva: Katsomosta: Olihan se lievä yllätys

Suomen Jääkiekkoleijonien esitys Moskovan Hodinka-Areenalla oli ainakin meikäläiselle yllätys. Pelkästään se, että Suomi voittaa koko Moskovan turnauksen, kun mukana oli näillä näkymin kymmenellä Vancouverin olympiakisoihin valmistautuva Venäjän joukkue, niin turnauksen aikana parantunut Suomen peli osoitti, että on meillä jääkiekkoilijoita paljonkin. Kuitenkin tästä ryhmästä Jukka Jalonen sekä General Manager Jari Kurri tulevat valitsemaan korkeintaan kaksi - ehkä jossain tapauksessa kolme - pelaajaa lopulliseen olympiajoukkueeseen.

Kun Ruotsi jälleen - nyt jo totuttuun tapaan - voitettiin ja jätettiin tämänkin turnauksen jumboksi, niin vaikuttaa siltä, että Tre Kronor kaatuu aivan puhtaalle SM-liigaseuroista kootulle ryhmälle. No, ei vaiskaan, mutta ei Sven-Åke Gustafssonin joukkueessa tainnut olla ainuttakaan Vancouverin miestä, eikä sellaisia turnauksen aikana ilmaantunut. Kyllä Ruotsi saa NHL:stä kokoon niin kovan paketin, että oksat pois! Toki joku KHL-mies voi olla hilkulla?
Suomella näyttöjä saattoi, siis saattoi, antaa Ruotsin tappaja Ville Peltonen ja lievällä sihdillä katsottuna taitoniekka Jarkko Immonen, jonka rankkariskaala on todella monipuolinen. Kahdesti Jarkko pisti Stefan Livin miinaan voittomaalikilpailussa ja se kiinnitti huomiota, että molemmat maaliin menneet rankkarit olivat eri versioita. Maalivahti Liv oli selkeästi harmistunut!
Hyökkäys paranee varmasti NHL-miesten tulon myötä, mutta kyllä yhä edelleen pidän Petteri Nummelinin valintaa varmana. Hänen vatsalihaksensa vamma paranee lääkärien mukaan levolla ja on Nummelin niin kova kiekollinen puolustaja, että ei muuta kuin matkalippu kouraan. Kiekollisista puolustajista ei rapakon takanakaan Leijonilla ole ylitarjontaa. Hyviä heppuja kyllä, mutta ei ehkä ihan riittävästi?
Nyt ovat näytöt näytetty ja näistä Jalonen ja kumppanit sitten kokoavat ryhmän. Mutta olipa Jalosen osalta hyvin sanottu se, että nämä Moskovan ottelut vastasivat puhtaasti NHL:n runkosarjan ottelun tasoa ja menivät niistä ylikin.

Pudotetaanko tavoitetta
Viikonvaihteen maailmancupin kisat eivät todellakaan antaneet taustapotkua sille, että Suomen tavoite Vancouverin talviolympialaisista olisi 12 mitalia. Tuo tavoite nivoutuu melko pitkälti naishiihtäjiemme menestykseen, mutta tällä hetkellä edes kohtuullisessa kunnossa ovat Aino-Kaisa Saarinen sekä Riitta-Liisa Roponen.
Pirjo Muranen on yllättävän vaisu, mutta eipä tässä taida vielä kiire olla, koska Vancouverin avajaisiin on vielä 52 päivää. Nimenomaan hyvin kuntonsa suunnitteleva urheilija ehtii tuossa ajassa kovaan timmiin. Tämä edellyttää siis sitä, ettei ahnehdita vielä liikaa. Järkevimmät ulkomaan hiihtäjät (muun muassa Marit Björgen ja Charlotte Kalla) jättävät väliin Tour de Skin, joka kyllä tuo euroja, mutta voi myös viedä olympiakultamitalin.
Hämmästyttävää on Virpi Kuitusen nykyinen vauhti. Jo elokuussa eräs Olympiakomitean valmennuksen johtoon kuuluva henkilö totesi Virpin tilanteen näyttävän hyvältä, mutta jatkoi - tosin hymyssä suin - että kunhan vaan se yksi ei sekoita Virpiä niillä henkisillä valmennuksillaan?
Eipä siinä suuri selvänäkijä tarvitse olla kun tietää ketä tarkoitetaan! Kyseessä on tietenkin Virpin rakas, Jari Sarasvuo, joka varmasti omalta osaltaan tekee parhaansa. Mutta onko hän sittenkään nyt oikeassa roolissa - huppu-urheilijan henkisenä valmentajana?
Saarinen sitten hylättiin Slovenian Roglassa kun hän "uskalsi" vaihtaa latua Petra Majdicin eteen. Tämä Sloveniassa tapahtunut virhe johti heti hylkäämiseen - eihän nyt oman maan hiihtäjän ohi saa mennä! Näin siis Sloveniassa. Muistissa lienee kuitenkin, miten Majdic kiilasi Lahden maailmancupissa Murasen eteen loppusuoran alkaessa. Suomen jury hieman toki moitti Petraa, mutta Roglassa olivat heti kovat piipussa. No, protesti vielä muuttaa tilanteen, mutta samalla se paljastaa millaisia lampaita suomalaisedustajat viime kaudella juryssa Lahdessa olivat.

Tapanin ajelua riittää
Jääkiekon SM-liiga on niin kutsutulla joulutauolla. Tosin ne liigapelaajat, jotka kävivät katsomassa Moskovan valoja, eivät varsinaista taukoa saa pitää laisinkaan, sillä liigapelit jatkuvat jo Tapanina ja vielä ennen kuin vuosi pamahtaa entiseksi, ehditään pelata toinenkin liigakierros.
Eipä siinä silti monenkaan muun urheilulajin edustajat liiemmin ehdi kuin kotona käväistä ja sitten ryhmät leviävät kuin sienet sateella - jopa eri puolille maailmaa.
Mutta Tapaninpäivä on ainakin Satakunnassa SM-liigan osalta merkittävä, sillä Lukko isännöi Porin Ässiä ja URHOtv kunnioittaa tilaisuutta läsnäolollaan. Tässä ja nyt on syytä muistuttaa tuon ottelun alkavan kello 17, vaikka normaalin suoran televisioinnin lauantainen alkamisaika onkin puolitoista tuntia myöhäisempi. Nyt Pyhä Tapani muuttaa jopa pyhän televisiointia - eikö olekin mielenkiintoista?
Lukolla ja Ässillä on tällä hetkellä eroa runkosarjassa peräti 27 pistettä, mutta vaikka Lukolla on ottelu enemmän pelattuna, niin tässä maakunnan ottelussa ei paljon ole aikaisempina vuosina sarjatilanne vaikuttanut.
Lukko lähtee otteluun tosissaan, sillä olen antanut itselleni kertoa, että Pasi Saarela olisi taas mukana. Toisaalta en ole varma, puuttuuko sitten Kurtis McLean nikkarimaajoukkuekomennuksen takia jo ensi lauantaina.
Ässien valmistautuminen on toivottavasti sujunut Pekka Rautakallion suunnitteleman ohjelman mukaan. Ässät on myös solminut nuorten, omien kasvattiensa kanssa sopimuksia, joten eipä sinne Rauman halliin mitään Lukon murskavoittoa tarvinne lähteä katsomaan?
Toki se joukkue, joka tekee varsinaisella peliajalla yhden maalin enemmän kuin vastustaja, ottaa pelistä kolme pistettä.
Tässä jääkiekko-ottelun analysointi on viety kaiken kansan ymmärrettäväksi!

On sitä ennenkin voitettu
Viime torstain palstalla kerroin, että Satakunnan parhaaksi yleisurheilijaksi valittiin Nooralotta Neziri, PorY. Samassa yhteydessä kyselin, että liekö lajia hallinnutta Johanna Halkoahoa - siis 100 metrin aidoissa - kukaan toinen maakunnan aitajuoksija voittanut.
Neziri nimittäin teki moisen tempun aikuisten Ruotsi-ottelussa tänä vuonna.
Mutta kyllä tuli nopeasti vastaus, että onhan Johanna voitettu maakunnan urheilijan voimin aikaisemminkin. Kyseessä on paremmin 7-ottelussa tunnettu Tiia Hautala, PorY, joka ikään kuin sivulajissaan (toki pika-aidat kuuluvat myös 7-otteluun) voitti jopa lajin Suomen mestaruuden Halkoahon edestä.
Kyseessä olivat Kalevan kisat vuonna 1999 Seinäjoella. Hautala voitti ajalla 13,46 ja Halkoaho oli vasta toinen ajalla 13,47. Siinähän oli eroakin!
Mutta, kuten tiedottajani homman ilmaisi, niin pitää olla Porin Yleisurheilun edustaja, ennen kuin Halkoahon pystyy hänen paraatilajissaan voittamaan.
Näin se on nähtävä. Sekä Nooralotan että Tiian suoritukset on noteerattu. Vastaavaa tietoa saa tulla, kun täältäpäin ei tietoa riitä. Tosin olin varma, ettei moista ollut tapahtunut. Mutta en sitä varmana tietona julkistanut, vaan pelkkänä kysymyksenä.

Boxing Day
Melkein joka vuosi tähän aikaan tulee kysymykseen, miksi Englannissa Tapaninpäivänä pelattavia jalkapallo-otteluja pelataan päivänä, joka on saanut nimekseen Boxing Day.
Kyse ei ole nyrkkeilypäivästä, vaan merkittävästä joulunajan jalkapallopäivästä. Nimen synnystä ollaan muutamaakin erilaista mieltä, mutta lähes vakiintuneeksi tiedoksi on jäänyt se, että Tapanina rikkaat aateliset muistivat henkilökuntaansa paketeilla ja niin oli palvelusväellä boxit kainalossa - luultavasti myös jalkapallokatsomossa.
Mutta niin tai näin, Tapanina Englannissa pelataan taas merkittäviä jalkapallo-otteluja, mikäli sää sallii niiden pelaamisen. Kööpenhaminassa oltiin huolissaan ilmaston lämpenemisestä. Vastaavasti sitten monessa, siis todella monessa, Euroopan maassa on sarjaotteluja jouduttu perumaan, koska ilma on ollut niin rajusti pakkasella. Kaiken lisäksi vielä tulee luntakin puuskissa enemmän kuin lämmitettävät talvikentät kestävät.
Kun kyseessä on vakiokierros, niin eipä juuri mikään harmita enemmän kuin se, että riviltä joudutaan otteluja arpomaan jopa kolme. Se taas muuttaa monen mielestä koko veikkauksen luonteen sekä tarkoituksen. Uskokaa tai älkää, niin pitävät vakiokierrosta ihan asiantuntijapelinä!
Ensi lauantaina vakiokierros pelataan jo iltapäivällä, joten palautusaikakin pitää huomata. Mikäli säät jatkuvat tämän suuntaisina - kuten oraakkelit ovat ennustaneet - niin luvassa taitaa taas olla muutama arvottu kohde.
No, ennakoikaa vaikka tulitikkuaskia heittämällä. Niin saa meikäläinen aivan yhtä hyvät tulokset kuin pää turvoksissa pohtimalla.
Pelionnea.

Kerran vuodessa
Joulu tuntuu yllättävän monet ihmiset ja tällä hetkellä viimeiset puristukset ovat monessa taloudessa meneillään. Ei ole ihan helppo uskoa sellaisia julkkiksia, jotka väittävät tänä vuonna viettävänsä joulun rauhassa, eivätkä stressaa sen valmistelulla itseään. Kun pelkästään Porin kokoisessa kaupungissa näinä päivinä on liikekannalla, niin eipä moinen rauhallinen joulunvalmistelu näytä monellakaan onnistuneen. Tosin eipä täälläpäin niitä julkkiksiakaan liiemmin näy.
Mutta onhan joulu vain kerran vuodessa. Kannattaa huomioida, että juhannus on sentään joka vuosi.
Silti toivoisi, että mahdollisimman moni ehtisi pyhinä myös hiljentymään. Monelle yksinäiselle joulu on hankalinta mahdollista aikaa ja perheessä voi olla eri syistä ristiriitoja, jotka useimmiten syntyvät juuri kovan tohinan ansiosta.

Kiitokset yhteistyöstä
Tässä vuoden mittaan olen useasti joutunut turvautumaan urheiluseurojen apuun monessakin asiassa. Edelleenkin sitä pyyteetöntä sekä vastikkeetonta apua olen saanut, joten siitä kiitos kaikille niille, joiden parissa olemme yhteisiä urheiluhetkiä viettäneet.
Pyritään jatkossakin vähintään samaan. Aina on parannettavaa puolin sekä toisin ja urheilulajeja on tässäkin maakunnassa uskomaton määrä - siis aivan aikuisten huipulla, saati sitten nuorempien ikäluokissa.
Joulun aikaa rauhoittaa kummasti, jos vaikka liikenee riittävästi lämpöä läheisille ja tietenkin myös toivoisi itselle joulurauhaa.
Joulun sanoma on se, joka kannattaa pitää mielessä.
Hyvää ja Rauhallista Joulua kaikille tasapuolisesti.
Jarmo Liuhala

 

22.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva