Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ihmisen osa täällä Pohjantähden alla

Kuva: Ihmisen osa täällä Pohjantähden alla

Jouluviikolla haluaisin jakaa kanssasi kokemuksiani kirjoista, jotka ovat kuluneen vuoden aikana koskettaneet. Ehkäpä viime tipan lahjanostajat voivat saada kokemuksistani helpotusta lahjapulmiinsa.

Kari Hotakainen on aiemminkin teksteillään sivaltanut kovaa, ja hänen ytimekäs ilmaisunsa on hioutunut huippuunsa viimeisimmässä teoksessa, syksyllä ilmestyneessä Ihmisen osa -romaanissa.
Hotakaisen kirjassa kerrotaan nyky-yhteiskunnan ongelmista tavalla, jossa lukijan tunteet vaihtuvat kirjan tarinan mukana naurusta kyyneliin. Ihmisten ja perheiden vieraantuneisuus ja kulissien ylläpito ovat kirjan jujuna. Jo heti alkusivuilla lukija aavistelee ja pelkää pahinta.
Kirjassa aktiivinen tarinan kuljettaja on maalla asuva äiti, joka lähettää ytimekkäitä postikortteja aikuisille, kaupunkiin muuttaneille lapsilleen. Äiti uskoo lastensa pärjäävän ja tekevän kaupungissa nousujohteista uraa. Totuus on kuitenkin aivan toista; maalla kasvaneet lapset ovat joutuneet oppimaan työelämän ja yhteiskunnan kovat lainalaisuudet, mutta äidille ei todellisuutta haluta paljastaa. Lapset uskottelevat kaiken olevan hyvin: miksi huolestuttaa vanhempia, hyviä, rehellisiä, kunnon ihmisiä, jotka asuvat kaukana kaupungista,  maaseudun rauhassa.

Jouduin syksyllä yllättäen Satakunnan keskussairaalaan viikon kestäneeseen ”antibioottitankkaukseen”. Sairastumiseni palautti minut taas ”maan pinnalle” ja muistutti konkreettisesti elämän arvaamattomuudesta ja raadollisuudesta: olin tehnyt useamman vuoden töitä ilman sairaslomapäiviä ja juuri uuteen työpaikkaan siirryttyäni makasinkin tiputuksessa.
Aikani ratoksi sain ystävältäni uunituoreen Hotakaisen ja kirjan teksti imaisi minut mukaansa.
Ihmisen osa puhutteli, ovathan juureni ja vanhempani 400 kilometrin päässä Keski-Suomessa ja molemmat sisareni asuvat perheineen pääkaupunkiseudulla. Yhteydenpitomme tapahtuu pääasiallisesti puhelimen välityksellä ja tapaamisemme keskittyvät kesäaikaan; perheyhteyden säilyttäminen on siis haasteellista. Ihmisen osan luettuani soitin kotiini, tosin jätin kertomatta sairastumisestani – turhaan olisivat huolestuneet.
Kirjan luettuani olin varma, että  joulukuussa se tultaisiin palkitsemaan Finlandia-palkinnolla, mutta toisin kävi. Hotakaisen pelkistetty, äärimmilleen viety, yhteiskuntakriittinen tyyli ei tuottanutkaan palkintoa, vaan Finlandia menikin Hyryn Uunille. Tästä palkinnosta viis, Ihmisen osaa suosittelen! 

Täällä Pohjantähden alla – teos on kestosuosikkini. ”Alussa olivat suo, kuokka ja Jussi”  -lauseen luin ensikertaa nuorena opiskelijana ja Pentinkulmalle olen palannut uudelleen ja uudelleen. Löydän Linnan tekstistä aina jotain uutta, eri tavoin eri-ikäisenä puhuttelevaa. Linnan kuvaama sosiaalihistoria on piirtynyt vahvalla vedolla omaan Suomi-kuvaani, ja Linnan monisäikeiset henkilöhahmot ovat antaneet kasvot niin torppareille kuin tilallisille. Nyt Pohjantähden juhlavuonna Linnan teksti on taas IN. Radioteatteri toteutti massiivisen kuunnelmasarjan kirjasta, ja Timo Koivusalon uroteko, Täällä Pohjantähden alla –elokuvan uudelleenfilmatisointi, sai joulukuun alussa ensi-iltansa elokuvateattereissa.

Jokaisella kansalla on historiassaan kipupisteensä, ja Suomen historiassa ne löytyvät erityisesti sisällissota-ajasta.  Nykyinen hyvinvointivaltiomme, elintasomme ja yhteiskunnallinen tasa-arvomme eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan niiden eteen on jouduttu taistelemaan ja uhraamaan paljon. Toivoisin, että Täällä Pohjantähden alla  –elokuvaa lähdettäisiin katsomaan porukalla, perhekunnittain; isovanhemmat voisivat tarjota elokuvan lapsenlapselleen tai lapset vanhemmilleen joululahjana. Rankka elokuva mahdollistaa luontevan vuoropuhelun yhteiskuntamme arasta aiheesta, ja esimerkiksi suvun omat kokemukset ja tarinat voisivat siirtyä nuoremmille ikäpolville elokuvaan linkitettyinä. Elokuvan katsominen yhdessä loisi sitä Hotakaisenkin peräänkuuluttamaa yhteisöllisyyttä ja yhteistä kokemusta perheisiin - ihmisen osaa täällä Pohjantähden alla pohdittaisiin joulun jälkeen uudesta näkökulmasta!
Hyvää ja rauhallista joulua kaikille lukijoille!
Arja Laulainen
 

22.12.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva