Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Talvi tuli..hianoo…

Kuva: Talvi tuli..hianoo…

Talvi tuli sittenki ja oikee faarttil. Ny vaa toivotaa et kans pyssyy ja saaraa fiirat oikee kunno suamalaist lumist jouluaikaa koko maas. Viikolopu viaraat tualt eteläläisest Suamest sano niil ollee viäl lähteis musta maa, mut kaipa sinnekki ny tiäms jo lunt o tullu, siks ko ne kottii fööräs. Ny saa viär mattos ja ryijys pihal tuulettuu ja voi vaik hakat taik tranut puhtaas lumes ja noo ninko pesty pruukas mee äiti aikanas nevvoo. Pittää se kyl silti paikkas se nevvo ja tomu haju vahettuu friskii ulkoilmaa. Soo se sama asja ko villasest roikist sanotaa tuulettais, et se syä likas pakkases. No juu..tekkeeki se.

Aljoi ny koht steeraamist funteerate tämäki jutu, vaik tälläi kahre henke huushollis se jo mennee siin sivus, konnei mikkää ol ennää nii noko nuukaa. Viime joulu erel taisi ihmetel stää rarjost kuultuu nevvoo siit jouluhäslinkist, ettei mukko pirtti pimmeeks ja kynttylät pallaa, siin soo joulu. No nyte luji semmose oorteli, et puhras priamatuuki pöytää, kynttylöihi valkee ja ei mukko ruvvaat framil ja soo siin. Meil kaikil o ne omat höösäämisemme ja jokakikine sit tekkee tavallas. Mää pakkaa ollee semmone jämpti ja oorninki perrää haikaileva ollu ain. Kaikist luannost löytyvist kränist tykkää ja, niist sit halluu nyppii jottai nättii huusholli pöökäämissee.

Nykki just viimeks tälläsi hyasinttei kuuseoksai kans vanhaa kalapattaa ja sihe sit viäl rustasi ruseti ja kulkuset. Tälläi iha ittelläs sihe tunnelmaa jo etukätteeki pääsee. Luji muute semmosenki viisninki jostai aviisist et tupataa tuuheit oksii salipänripallo reikii, nätti silkkinaru ja soo siin. Freistasi stääki hommaa pahhuuttas, haji muutama pallo ja puatipuksupoika meinas, ettes vissiinkä pellaamaa men ja klaarasi pruvvaavani värkät joulusii palloi niist. Ina tuli kyl harvoi, mut mää sit fiffasi niit viä helmil ja nauhasoiroil. Ei hassumpii vaik itte sano. Ole mää sukkelampiiki nähny.. Joululaulut jo soi ja ko klasist kattoo ny pimmees, ni näkkee vaa oma vanha pläsis ninko peilist, mukko oikee heristää vahtaamistas ni kyl tonttuiki siäl nurkis näyttäs hissukses hiipivä. Kyl ne ny vissii o viimisil tiarustelureisuillas.

Nykko sit tota lummeeki o ja liukastakki paikotelle, ni piankos ne porollas karauttaa tunturii ja joulupukil kreetuu jolsei kaikki ol ollukka iha sillai ko tarttis. Muutama päivä jouluu ja kouluu, ni muksukki pääsee helppaa nii äitii ko issääski jouluvähteis. Siit se vast sit tunnelma tullee ko huushollis yhres präkätää torttui, pipparskakkoi ja mone sorti looraa, auki, kii ja ravollas sanos enttine miäs, joka ei koskaa ol kaukan. Just ny muute o muksui muksui kans luistipaanal, kyytittemäs kyl vaa. Omat luistimes ko joskus taisi antaa jollekki pois. Hyppele ny asjast toisee, mut tuli luistelemisest miälee et jokiki o jo hiukka jäätyny ja ny tarttis noit mukuloit tyyrät menemäst sin ettei vaa kellee tul kylmää kylpyy ja puljuu juur enne jouluu. Ole itte hiukka vauhko tua joje kans ja ain pelkää piänte pualest, ko nykysi ollaa nii kovi uhkarohkeit, vai tuntuuk must vaa silt??

Hiukka hulluu, mut minkäs sil voit, et ny just enne jouluu meil tullaa tällää maaha se semmone häristin, joka putsaa nuat huushollimoskat. Se, just jost aviisiski oli juttuu, et taitaa saar sitteki sihe ajjakohtaa pirennyst ja helppii rahotukseeki. Ans kattoo sit, meil ny se kumminki upotettaa maaha kaivoi plassil taik viäree, sit nährää kui se luanaa.


Liki jouluu ollaa ja pyhän syttyy neljäs kynttylä. Rauhotuttaa kaikki jo pikkuhiljaa ottaa vastaa se vuare suurin priama, nautitaa lumest, tähtikirkkaast taivaast ja toisistamme…

Ulla Leino

18.12.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva