Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Projektista projektiin ja veneeseen tappi paikalleen

Kuva: Projektista projektiin ja veneeseen tappi paikalleen

Joulu saapuu, on juhlayö, lauletaan jälleen viikon kuluttua. Herran vuosi 2009 on edennyt loppusuoralleen kuin siivillä. Meillä jokaisella on edessä taas kerran eräänlaisen arvioinnin aika. Jokainen voi tehdä kuluneesta vuodesta oman tilinpäätöksensä.

Toivoa tietysti sopii, että jokaiselle jäisi vertauskuvallisesti viivan alle jotain. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole, sillä monilta osin hyvinvointiyhteiskuntamme voi pahoin. Yhä useammin saamme julkisesta sanasta lukea mitä karmeammista tapauksista, joita suomalaisessa arkielämässä tapahtuu. Arkielämästämme huokuu välillä huolestuttava välinpitämättömyyden aalto, joka korostuu vielä tällaisessä talouden taantumassa. Pääsääntöisesti vallitseva taloustilanne ei juurikaan näy työssäkäyvän suomalaisen arjessa. Vielä. Se korostuu juuri sen väestönosan arjessa, jolla elämän kivijalka on muutenkin tavallista ohuempi.

Selkeä merkki siitä, ettei talouskriisi ole tavoittanut läheskään kaikkia yhteiskunnan osa-alueita, on perinteisen joulukoohotuksen pyöriminen kauppakeskuksissa. Pakko tunnustaa, että itsekin vein muutaman vähäisen veroeuroni oman kuntani ulkopuolelle suunnatessani ikään kuin runsaammille apajille tunnin ajomatkan päässä olevaan kauppakeskukseen. Kuhina oli aivan samanlaista kuin menneinäkin vuosina. Puhutaan siinä sitten taloudellisesta ahdingosta.

Kuntapäättäjälle selkeä joulun merkki ja loppuvuoden rutistuksen paikka on kuntien valtuustojen seuraavalle vuodelle suuntaava talousarviokokous. Siinä sitä taas saadaan monesta JooJoo-miehestä yhdessä yössä EiEi-mies.

Omassa Euran kunnassamme talousarvion valmistelua ohjasivat vahvasti yhteiskunnallisten taloussuhdanteiden lisäksi runsaan vuoden kuluttua häämöttävät uudet laajenevat kuntakuviot. Tällä kertaa talousarviota ei voinutkaan ajatella yksinomaan vuodelle 2010, vaan tiettyjä ratkaisuja piti miettiä todella pitkälle eteenpäin. Samalla piti huomioida myös tulevien kumppaneiden seuraavien vuosien taloussuunnitelmia. Ollaanhan sitä jo tässä vaiheessakin samassa veneessä. Jokaisella soutajalla ei kuitenkaan ole vielä airoja ja veneen tappikin kannattaa laittaa kunnolla paikalleen. Tosiasiahan on, ettei homma toimi, jos pohja ei ole kunnossa. Veneen tappi kuvaa tässä tapauksessa kunnan taloutta.

Kuningas on kuollut, eläköön kuningas. Näitä Pietari Brahen aikanaan sanomia sanoja siteerasi maaherra Rauno Saari tiistaina Turussa pitämässään lääninhallituksen muistotilaisuudessa. Muistotilaisuudessa sikäli, että lääninhallituksen työ päättyy ja valtion uusi aluehallinto aloittaa vuoden alussa.

Maaherra Saari totesi, ettei tämän muutoksen myötä juurikaan isoja muutoksia ole tulossa. Eli se siitä muutoksen merkityksestä.
Yleensäkin näin kuntapoliitikon näkökulmasta yhteiskuntamme kehityksessä on viime vuosikymmenenä ollut aivan liiaksi muutoksia. Koko ajan eletään tietynlaisessa muutospaineessa, jonka takia tärkeä perustyö kunnissa häiriintyy aika ajoin. Omana hartaana toiveenani olisikin, että viedään tuo Paras-kohina nyt kunnolla loppuun ja rauhoitetaan sen jälkeen tilanne. Keskitytään perusasioiden kuntoon laittamiseen. siinä tavoitetta ihan kylliksi myös meille demareille.

Kuntakentälle on viime vuosina tullut selkeästi liikaa projektiperiaatetta. Tuntuu siltä, että joku aivan työkseen keksii uuden projektin päälle, vaikka vanhakin on vielä pahasti kesken. Pitkäjänteisyys on hakusessa. Eräs viisas luennoitsija analysoi kerran projektin etenemistä seuraavalla tavalla: Alussa kaikilla on valtava innostus. Sitä seuraa jumalaton hämminki. Sen jälkeen tulee helvetillinen sekaannus. Sekaannuksesta edetään järkiintymisvaiheeseen, jonka jälkeen aletaan etsiä syyllisiä. Kun on löydetty syylliset, vuorossa on syyttömien rankaisu. Kaiken lopuksi ja huipuksi projekteissa tulee niiden palkitseminen, jotka eivät osallistuneet projektiin.

Hyvät Toverit ja ystävät. Satakunnan Sosialidemokraattisen piirin puheenjohtajana haluan toivottaa kaikille oikein mukavaa ja rauhaisaa, demarinpunaista joulunaikaa sekä myötätuulta vuodelle 2010.

Harri Lehtonen

18.12.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva