Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Huolta Satakunnasta

Kuva: Huolta Satakunnasta

Päättymässä oleva vuosi on tuonut mukanaan useita uhkia Satakunnan maakunnan tulevaisuutta kohtaan, ja ensi vuosi osoittanee, toteutuvatko uhat.

Uhista suurimmat ovat maakunnan yhtenäisyyden säilyminen esimerkiksi terveydenhuollossa sekä Satakunnan asema ensi vuoden alussa voimaan tulevassa uudelle aluehallintoviidakossa.

Uhat painottuvat välikäsien kautta Satakunnan ja Varsinais-Suomen välisiin suhteisiin. Kuten Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala Uuden Ajan haastattelussa 4. joulukuuta sanoi, nyt on näytön paikka sille, kuinka hyvät suhteet Satakunnalla ja Varsinais-Suomella on keskenään.

Kun lääninhallitukset ensi vuoden alussa lakkaavat olemasta, viiden läänin tilalle tulevat aluehallintovirastot sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset. Viiden maakunnan nykyinen Länsi-Suomen lääni jaetaan kahtia, ja Varsinais-Suomi ja Satakunta muodostavat Lounais-Suomen hallintoalueen.

Yhteiseen lääniin vielä pari viikkoa kuuluvat Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan maakunnat muodostavat Länsi- ja Sisä-Suomen hallintoalueen.

Kun Satakunta ja Varsinais-Suomi kuuluvat taas samaan hallintoalueeseen kuten Turun ja Porin lääni oli 1990-luvun alkuvuosiin saakka, niin väistämättä tulee mieleen se ainainen murhe, jota Satakunnassa tunnettiin, Turku-paineotteisen lääninhallinnon kun uskottiin yrmivän maakuntaa.

Ajat ovat nyt toki toiset, ja Satakunta on muiden maakuntien ohella on saanut esimerkiksi oman työvoima- ja elinkeinokeskuksen, ja vastuuta on annettu myös maakuntaliitolle.

Länsi-Suomen viimeiseksi jäänyt maaherra Rauno Saarikin on yrittänyt vakuutella satakuntalaisille, ettei nyt tehtävä aluehallinnon uudistus uhkaa Satakuntaa. Silti monen satakuntalaisen maakuntapoliitikon mielen sopukoissa muhii ajatus, että taasko meitä sorretaan.

Tavalliselle satakuntalaiselle ihmiselle kovalla kiireellä porvarihallituksen rustaama hallinnon uudistus tuskin merkitsee käytännössä mitään - ainakin jos valtion palvelut pysyvät nykyisellään, kuten on luvattu. Nähtäväksi jää, onko hallitus tällä kertaa sanojensa mittainen.

Eipä silti: satakuntalaiset olisivat halunneet, että Varsinais-Suomen ja Satakunnan ohella samaan hallintoalueeseen olisi liitetty vielä Pirkanmaa. Mutta koska Turku ja Tampere eivät sovi mielellään samalle karttalehdelle, niin kolmen koplasta ei tullut mitään.

Jälkeen päin ajatellen kahden kimppa oli Satakunnalle ehkä sittenkin parempi kuin jos siihen olisi liitetty vielä Pirkanmaa. Hämäläiset ovat hitaita, mutta oman etunsa he ovat osanneet aina valvoa Satakuntaa, ehkä Turkuakin paremmin.

Tulevaisuus on kuitenkin tärkeämpää kuin menneisyys, ja erityisesti Satakuntaliitolla mutta myös muilla maakunnan toimi joilla riittää nyt paimennettavaa, että Satakunta saa omansa jatkossakin.

Maakunnan sisäinen eheys tai sen puute taitaa kuitenkin olla juuri tällä hetkellä Satakunnalle suurempi uhka kuin valtion aluehallintouudistus.

Suurimpana pulmana on erikoissairaanhoito, ja siinä Rauman ja Satakunnan sairaanhoitopiirin välinen skisma Raumalla annettavista erikoissairaanhoidon palveluista. Koko vuoden jatkuneen kiistan tuorein käänne koettiin maanantaina, kun sairaanhoitopiirin hallitus kankaanpääläisen Kauko Juhantalon (kesk) johdolla sanoi ”ei” raumalaisten aikeille perustaa oma sairaala Raumalle.

Sairaanhoitopiirin otettua kielteisen kannan Medi-Rauma -hankkeeseen, Rauma ilmoitti kääntävänsä katseet taas Turun suuntaan. Raumalaiset ovat jopa uhonneet jättävänsä koko Satakunnan sairaanhoitopiirin ja hakevansa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin jäsenyyttä.

Eero Laine (sd) ja muut raumalaiset ovat nyt tosissaan. Näin siitäkin huolimatta, että Rauma olisi myös Varsinais-Suomen reunalla, kuten se on nyt Satakunnassa.

Jos raumalaiset toteuttavat uhkauksensa suuntautua Varsinais-Suomeen, olisi se paha isku Satakunnan tulevaisuudelle. Se saattaisi merkitä Rauman lähtöä koko Satakunnasta.

Edellytyksenä tietysti on se, että aikanaan myös Porin kaupunginjohtajuudesta kiinnostunut porilaislähtöinen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Aki Linden (sd) ja kumppanit Turussa ottavat Rauman vastaan.

Jukka Vilponiemi

17.12.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva