Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Himmelistä se joulu tulee

Kuva: Himmelistä se joulu tulee

Porin Rakennuskulttuuritalo Toivon punaisen piharivin tuvassa väkerretään ahkerasti. Tarveaineina on kullankeltaista rukiin olkea, puuvillalankaa ja parsinneuloja. Näppärissä käsissä alkaa pian muotoutua pieniä himmeleitä ...

- Ihan tuntuu joululta. Kyllä tämä siivouksen voittaa, iloitsevat Kaarina Nordlund ja Tuula Ketola.

- Tämä puuha vie mennessään. Tosi kivaa, huomauttaa Marja-Leena Sarpela.

Naiset osallistuivat tiistaina Himmelit heilumaan -senioritapahtumaan. Oppaana toimi euralainen himmelitaituri Auli Männistö.
- Lähdemme liikkeelle aivan alusta ja teemme melko yksinkertaisen pienoishimmelin. Perustaidot opittuaan osanottajat voivat sitten värkätä kotona vaikka kuinka upeita luomuksia.

- Himmelin tekeminen saattaa tuntua monimutkaiselta, mutta kun puuhasta pääsee jyvälle, ei se niin vaikeaa olekaan, Männistö kannustaa.

Auli Männistö on itse tehnyt himmeleitä ja monenlaisia muitakin olkitöitä viitisen vuotta. Hän kävi kansalaisopiston kurssilla ja on sen jälkeen etsinyt lisää oppia ja malleja kirjoista.

- Parasta himmelimateriaalia on rukiin olki. Se on kestävintä. Olen minä silti joskus vehnääkin käyttänyt.

- Tarvitaan myös pehmeää puuvillalankaa. Ompelulankaa en suosittele, se on niin terävää, että voi tulla oljen sivusta läpi.

- Lankaa pujotellaan parsinneulalla tai askarteluliikkeestä saatavilla himmelineuloilla. Oljet leikataan sopivan pituisiksi ihan tavallisilla saksilla.

Auli Männistö hankkii rukiin olkea kokemäkeläiseltä kasvattajalta, mutta sitä myydään myös askarteluliikkeissä.

Ekologisuus ja perinteiden arvostus ovat tuoneet joulukoristeiden joukosta välillä jo unohtuneen himmelin takaisin. Nykyajan muovikrääsään tottuneiden mielestä olki on arvokas materiaali.

Himmelit tunnetaan myös Keski-Euroopassa, Suomeen tapa opittiin Ruotsista. Sana himmeli tulee ruotsin sanasta himmel, joka tarkoittaa taivasta.

Suomessa himmelin pääasiallista esiintymisaluetta ovat Varsinais-Suomi, Satakunta, Häme ja Uusimaa. Näiltä alueilta se on levinnyt Karjalaan, erityisesti Kannakselle sekä Pohjanmaalle Oulun korkeudelle saakka. Himmeliä on nimitetty paikoin olkikruunuksi.
Nykyajan ihmiselle himmeli on vain perinteinen joulukoriste, mutta ennen se oli hyvän sadon takaava onnenkalu. Jouluna tuvan kattoon ripustetun himmelin koolla oli myös merkitystä: mitä isompi himmeli, sitä suurempi sato. Satoa taattiin ripustamalla himmeleitä myös toisiin huoneisiin tai pitämällä sitä katossa aina juhannukseen saakka.

Monin paikoin himmeli saatettiin koristella rukiintähkillä, peilinpalasilla, paperisuikaleilla, lastuilla tai jopa kynttilöillä. Koristeltu himmeli saatettiin tehdä myös häissä käytetyn lakanakatoksen kaunistukseksi.

Entisaikaan himmeli uusittiin aina joka jouluksi, kun taas nykyisin himmelit pakataan huolella ja käsitellään varoen, jotta ne säilyisivät aina vuodesta toiseen tuomaan iloa jouluun. Himmeliä ei ole kuitenkaan periaatteessa sidottu mihinkään vuodenaikaan, joten sitä voi pitää esillä milloin tahansa, ikään kuin huoneen koruna.

- Kyllä himmeli voi hyvinkin olla esillä ympäri vuoden. Pölyjä siitä voi puhdistaa esimerkiksi suihkuttamalla suihkepullolla tai viemällä koko himmeli ulos sateeseen.

- Jos himmeli halutaan laittaa välillä varastoon, paras tapa säilyttää sitä on kääriä isoon pussiin ja laittaa roikkumaan jonnekin.
- Itse olen keksinyt oivan tavan kuljettaa himmeliä: ripustan sen nuppineulalla auton kattoon, Auli Männistö hymyilee.

Maarit Kautto

17.12.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva