Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ahti Santaharju jättää Metalli 66:n puheenjohtajuuden

Kuva: Ahti Santaharju jättää Metalli 66:n puheenjohtajuuden

Rauman suurimman ammattiosaston, Metalli 66:n puheenjohtaja vaihtui tupo-miehestä toiseen, kun 24 vuotta puheenjohtajana toiminut Ahti Santaharju luovutti puheenjohtajuuden Tarmo Marttiselle.

- Tupo-miehiä ollaan. Sillä nostettiin Suomi 1990-luvun lamasta ja sen kautta saatiin hoidettua isoja yhteiskunnallisia asioita, painottavat Santaharju ja Marttinen.

Nyt he pelkäävät koko yhteiskunnan ja vakauden kärsivän, kun EK otti kovan linjan, johon työntekijäpuoli vastaa samalla mitalla.
- Työehtosopimustilanteessa on nyt huonot enteet, kun EK ei halua olla mukana kolmikannassa ja pitäisi lähteä kehittämään työhön ja ansiosidonnaiseen perustuvaa työttömyysturvaa. Myös vuokratyövoimasta on tulossa vakava ongelma, joka on räjähtämässä käsiin. Siitäkin pitäisi nyt päästä sopimaan, pohtivat Santaharju ja Marttinen.

Ongelmana he näkevät myös paikallisen sopimisen lisääntymisen, mikä menee helposti pienillä työpaikoilla saneluksi.
Keskitetyn ratkaisun huonoina puolina he näkevät sen, että silloin ei päästä alakohtaisia ongelmia ratkaisemaan ja sekin miehiä on jäänyt harmittamaan, että päänavaajalta on jäänyt sopimusten ekstra saamatta.

Santaharju kertoo jaksaneensa miltei neljännesvuosisadan ison ammattiosaston vetovastuussa, koska ay-liike on ollut hänelle koko elämä ja harrastus kaikki kaikessa.

- Sitä ei tekisi jos ei tekisi sydämen palosta. Se on vaatinut seuraamaan koko ajan yhteiskunnallisia tapahtumia, kun kyse on edunvalvonnasta. Se on vaatinut myös olemaan paljon pois kotoa ja vaatinut perheen tuen, listaa Santaharju.

Toimikautensa isoiksi asioiksi hän nostaa Metalli 66:n ja 192 yhdistämisen, mitä työstettiin lähes kymmenen vuotta.

- Me ei haluttu lähteä hoputtamaan yhdistymistä, mutta kun 192:lta meni työpaikka alta ja toimijat alkoivat loppua, yhdistäminen tuli ajankohtaiseksi.

Toisena isona asiana Santaharju nostaa esiin oman toimiston saamisen. Toimiston josta jäsenet ovat saaneet tarvittaessa apua.
- Sekin on auttanut jaksamaan, että osastossa on ollut hyvä henki. Politiikan tekeminenkään ei ole johtanut moneen äänestyspäätökseen.

- Välillä on tullut lunta tupaan, mutta eteenpäin on täytynyt mennä koko ajan, sanoo kunniapuheenjohtajaksi nimettävä Santaharju.
Perinnöksi hän kertoo jättävänsä hyvin toimivat jaostot, mutta tiedotuksen hän pohtii vieläkin tökkivän. Työkaluja liiton suunnasta hän kaipaa piirijärjestöjen yhdistämisen ongelmiin. Yhdistämisen Santaharju kertoo olevan vielä lapsenkengissä. Erityisesti hän kaipaa piirijärjestön suunnasta työkaluja pienten työpaikkojen auttamiseen.

Marttinen tuli uudeksi puheenjohtajaksi noin vuoden keskustelujen jälkeen.

- Täytyi pohtia, pystyykö hoitamaan ison ja aktiivisen osaston toimintaa. En ole tottunut toimimaan näin ison talousarvion puitteissa, kertoo Marttinen.

- Täytyy vain lähteä nöyränä vetämään toimintaa ja jäihän Santaharju toimikuntaan ja häneltä voi aina kysyä neuvoa.
Marttinen ei usko ainakaan alkuaikoina toimintaan isoja muutoksia tulevan ja hän muistuttaa, että luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetuthan sen raadollisen työn tekevät.

- Pienten työpaikkojen tukeminen on haaste. Raumallakin on sellaisia työpaikkoja, joissa voi olla paljonkin järjestäytymättömiä työntekijöitä.

Marttinen näkee hyvän työllisyyden turvaamisen olevan asia, minkä kautta osastokin voi hyvin.

- Telakan tilausten jatkuminen on iso asia. Toivoa sopii, että tilauksia riittää jatkossakin, silloin riittää aktiiveja myös ammattiosastossa, painottaa Marttinen.

Jouko Veijonaho

15.12.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva