Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joulu tulla jolkuttaa

Kuva: Joulu tulla jolkuttaa

Seitsemänkymmenen vuoden takaisesta talvisodasta on kirjoitettu paikallislehtiä myöten. Samoihin aikoihin liittyy muisteltavaksi myös jotakin todistamaan, että eivät ihmisten eräät heikkoudet tämän päivän ilmiö ole. Suomenhan piti saada järjestääkseen Olympian kisat, mutta maailmansota syttyi ja sen myötä sammui Helsinginkin kisahanke. Mutta sitä ennen kerkisi talvella -39 jo Helsingissä tapahtua meille suomalaisille tyypillinen episodi.

Oli syntynyt erimielisyyttä kisojen pääsylippujen jaosta. Varmana levitettiin tietoa, että kaupungille tarkoitetut liput jaettaisiinkin vain kaupungin kuukausipalkkaisille virkamiehille, tuntipalkattujen työläisten jäädessä ilman. Epäiltiin kaupunginhallituksen suorittaneen mainitun seulonnan. Hallitus sen kiisti jyrkästi ja epäili joitakin kaupungin laitoksia. Nämä puolestaan selittivät määräyksen tulleenkin olympiakisakansliasta. Se puolestaan kiisti kaiken ja siirsi pallon takaisin kaupungin viranomaisille, jotka olivat siis vapauttaneet itsensä moisista epäilyistä. Lopulta kysyttiin asiaa tunnetulta urheilumieheltä Erik von Frenckelliltä. Tämä yritti selitellä asiaa parhain päin ja ilmeisesti siinä onnistuikin. Syyllisiä tosin ei löytynyt. Lopputuloksena toivottiin seuraavalla kerralla selvempiä määräyksiä ja hyvissä ajoin. Helsingin kisat siis peruutettiin. Seuraavana talvena kilpailulajeina olivat ammunta ja ampumahiihto. Palkintona oli Suomen itsenäisyys. Suomi voitti ne kisat. Olisikohan siihen vaikuttanut mm. presidentti Kyösti Kallion talvella 1938 antama asiallinen valmennusohje ”meidän on muistettava se historiallinen totuus, että vain sen oikeuksia kunnioitetaan, joka itse pystyy niitä suojaamaan”.

Televisiossa ja lehdissä on kiivaasti keskusteltu mm. siitä, kuka saa johtaa maamme ulkopolitiikkaa. Joku kokoomuslainen jopa näytti olleen sitä mieltä, että ei meillä erillistä ulkopolitiikkaa olekaan, vaan molemmat politiikat ovat keskenään niin naimisissa, ettei niitä passaa toisistaan erottaa. Kovin huonosti tuo tulkinta ainakin tukee presidentti Kekkosen toteamusta, että jos meillä jomman kumman on oltava rempallaan, sisä- tai ulkopolitiikan, niin olkoon se sitten sisäpolitiikka. Vanhasen hallituksen toimia sivusta seuranneena luulen, että kyllä hallitus ennen pitkää onnistuu tässä löytämään kompromissin ja niin ovat rempallaan molemmat.     

Kekkosen aika on ohi eikä häneen vetoaminen tähän maailman aikaan ratkaisua tarjoa. Ei ollut tuolloin Euroopan Unionia mutta YYA-sopimus oli. Eikä neuvottelupöydässäkään kinaa lautasten määrästä syntynyt, tuskin votkalasien koostakaan. Muodostihan pöytäseurueen kaksi liittoa – Maalaisliitto ja Neuvostoliitto.

Käväisimme juuri keskikaupungilla eduskunnan demariryhmän puheenjohtaja Tarja Filatovin tarjoamat glögit siemaisemassa ja selkeätä sanaa kuulemassa. Tarjan jakamassa lennäkissä oli harvinaisen selkeästi ja lyhyesti esitelty Sdp:n vaihtoehtobudjetti ensi vuodelle. Muutakin tietoa paperi tarjosi – ei tosin kovinkaan mieltä ylentävää, mutta kylläkin hallituksen toimien seurauksia kuvaavaa. Meiltä on vuodessa hävinnyt lähes 120 000 tuhatta työpaikkaa, työttömiä työnhakijoitakin on nyt 77 000 enemmän kuin vuosi sitten. Merkeistä päätellen tämäkään ei hallitusta vielä joulumielelle ole saanut. Mm. Varkauden kaupungissa tämä voidaan hyvin nähdä ja ikävä kyllä myös kokea. Vaikeuksissa oleva suuri firma on maksanut energiaveroa 3.5 milj. euroa vuodessa. Hallituksen kaavailemien korotusten jälkeen vero olisi 10 miljoonaa!

Telakkateollisuus kaipaisi nyt kipeästi alan hankkeiden aikaistamista. Valtio voisi sen tehdä jos halua olisi, tarvetta kyllä olisi ja valmiita suunnitelmiakin. Aikaistaminen olisi hyvää lääkettä työttömyyden torjumiseksi. Vaikutus säteilisi alihankkijoiden kautta rannikolta syvälle sisämaahankin. Joku jo sanoikin, että Porille ja Raumalle olisi hyödyksi, jos kaupungeista olisi ymmärretty valita joku pätevä porvarikin eduskuntaan. Tuloksista päätellen ei sieltä sellaisia ole.

Hyvät lukijat, ystävät! On tullut aika kiittää teitä kuluneesta vuodesta. Toivotan myös teille kaikille rauhallista joulun aikaa ja toivorikasta alkavaa vuotta.

Timo Roos

15.12.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva